Is cruesli gezond? En is muesli gezond?

Een heerlijk bakje yoghurt met wat cruesli, zaden, pitten en een banaantje. Is cruesli gezond, of toch niet? Is het een suikerbommetje? Je krijgt spontaan keuzestress in de supermarkt van het schap met cruesli’s. Welke moet je kiezen voor een gezond ontbijtje?

Even voor de duidelijkheid: het verschil tussen Cruesli en muesli

De woorden Cruesli en muesli worden veel door elkaar gebruikt. Aan de schrijfwijze kun je misschien al zien wat het verschil is. Cruesli (met een hoofdletter) is een merknaam van de krokante muesli van het ontbijtgranenmerk Quaker. Inmiddels is de term zoveel gebruikt, dat we knapperige muesli ook cruesli noemen. Het is muesli gebakken met bijvoorbeeld olie, honing of agavesiroop.  Muesli is een mengsel van havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocolade.

En granola dan?

Granola is geroosterde muesli. Snap je het nog? Hieronder staat het extra duidelijk op een rij.

Wat is gezonder: cruesli, muesli of granola?

Cruesli, muesli en granola hebben allemaal dezelfde basis, namelijk havervlokken. Het verschil zit hem in de bereiding.

  • Muesli

Muesli bestaat uit onbewerkte havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocoladestukjes.

  • Cruesli

Cruesli bestaat uit in suiker en olie gebakken havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocoladestukjes. Doordat het gebakken is, heeft cruesli een krokante smaak.

  • Granola

Granola bestaat uit geroosterde havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocoladestukjes. Hier wordt soms honing of agavesiroop aan toegevoegd om het knapperig te maken.

De gezondste variant is dus muesli, omdat dit niet gebakken of geroosterd is met olie, honing of siroop. Cruesli bestaat soms voor wel 20% uit suiker en is dus helemaal niet zo gezond. Granola wordt gezien als de gezondere variant, omdat er minder suiker wordt gebruikt. 

Voedingswaarden cruesli, muesli en granola

Omdat er meer dan honderd soorten muesli, cruesli en granola zijn, is het moeilijk om exact voedingswaarden te vergelijken. Elke variant is namelijk weer anders. Check dus zelf altijd de verpakking. En een tip: krokante muesli is gewoon cruesli en dus veel minder gezond dan ‘gewone’ muesli. Laat je niet neppen door de fabrikant!

Tip: dit is het allerlekkerst – maar niet het allergezondste – recept voor granola. Simpel te maken en je kunt zeker twee weken vooruit.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek