Is cruesli gezond? En is muesli gezond?

Cruesli gezond met perzik

Een heerlijk bakje yoghurt met wat cruesli, zaden, pitten en een banaantje. Is cruesli gezond, of toch niet? Is het een suikerbommetje? Je krijgt spontaan keuzestress in de supermarkt van het schap met cruesli’s. Welke moet je kiezen voor een gezond ontbijtje?

Even voor de duidelijkheid: het verschil tussen Cruesli en muesli

De woorden Cruesli en muesli worden veel door elkaar gebruikt. Aan de schrijfwijze kun je misschien al zien wat het verschil is. Cruesli (met een hoofdletter) is een merknaam van de krokante muesli van het ontbijtgranenmerk Quaker. Inmiddels is de term zoveel gebruikt, dat we knapperige muesli ook cruesli noemen. Het is muesli gebakken met bijvoorbeeld olie, honing of agavesiroop.  Muesli is een mengsel van havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocolade.

En granola dan?

Granola is geroosterde muesli. Snap je het nog? Hieronder staat het extra duidelijk op een rij.

Wat is gezonder: cruesli, muesli of granola?

Cruesli, muesli en granola hebben allemaal dezelfde basis, namelijk havervlokken. Het verschil zit hem in de bereiding.

  • Muesli

Muesli bestaat uit onbewerkte havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocoladestukjes.

  • Cruesli

Cruesli bestaat uit in suiker en olie gebakken havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocoladestukjes. Doordat het gebakken is, heeft cruesli een krokante smaak.

  • Granola

Granola bestaat uit geroosterde havervlokken met bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of chocoladestukjes. Hier wordt soms honing of agavesiroop aan toegevoegd om het knapperig te maken.

De gezondste variant is dus muesli, omdat dit niet gebakken of geroosterd is met olie, honing of siroop. Cruesli bestaat soms voor wel 20% uit suiker en is dus helemaal niet zo gezond. Granola wordt gezien als de gezondere variant, omdat er minder suiker wordt gebruikt. 

Voedingswaarden cruesli, muesli en granola

Omdat er meer dan honderd soorten muesli, cruesli en granola zijn, is het moeilijk om exact voedingswaarden te vergelijken. Elke variant is namelijk weer anders. Check dus zelf altijd de verpakking. En een tip: krokante muesli is gewoon cruesli en dus veel minder gezond dan ‘gewone’ muesli. Laat je niet neppen door de fabrikant!

Tip: dit is het allerlekkerst – maar niet het allergezondste – recept voor granola. Simpel te maken en je kunt zeker twee weken vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.