Is het goedemorgen of goedenmorgen?

Goedemorgen, lieve lezers en lezeressen! Of is het nou goedenmorgen? En mag goeie(n)morgen eigenlijk ook? Als echte ochtendfreaks moeten we dit natuurlijk wel goed doen. Dus wat is juist? Ik ging op onderzoek uit en deel ik vandaag mijn bevindingen over goedemorgen of goedenmorgen met jou.

Even terug in de tijd

Om te begrijpen waar deze ochtendwens (goedemorgen of goedenmorgen) vandaan komt, moeten we even terug in de tijd. Van oorsprong bestond de begroeting uit twee woorden: goeden morgen.

  • Goede -> bijvoeglijk naamwoord (net als mooie, lieve, grappige, blije en hyperactieve)
  • Morgen -> zelfstandig naamwoord (net als avond, fiets, gym, mens, planeet en koffiekopje)

Het bijvoeglijk naamwoord goede kreeg een naamvals –n. Goeden morgen. Toen deze woordgroep één woord werd, bleef die n bewaard. Goedenmorgen.

goedemorgen of goedenmorgen 2, wat is juist, Nederlandse taal

En nu?

Hoewel het Duits bijvoorbeeld nog wel naamvallen heeft (der, die, das, kennen we het nog?), heeft de huidige Nederlandse taal geen naamvallen meer. Omdat de n niet te horen is in de uitspraak, verdween die in de twintigste eeuw. Niet alleen in spreektaal, maar ook in het woordenboek. De n in goedenmorgen is dus FOUT.

In het woordenboek

goe·de·mor·gen

groet bij ontmoeting of afscheid in de ochtend

goedemorgen of goedenmorgen 3, wat is juist, Nederlandse taal

En goeiemorgen dan?

Ook goeiemorgen is juist, maar is een informele vorm van goedemorgen. Het wordt veel in spreektaal gebruikt. Dat is prima, maar liever niet in zakelijke brieven dus ;)

Conclusie

Zowel goedemorgen als goeiemorgen zijn goed! Goedemorgen is formeel en goeiemorgen informeel, maar beide officieel juist.

Bronnen: Onze Taal Taaladvies, Onze Taal Tijdschrift, Taaladvies, Van Dale.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

    1. Goedeavond zonder tussen-n is ook lastig uit te spreken als een woord. Als het woord avond met een medeklinker zou beginnen is die verbindende n niet meer nodig.

  1. Als er goeiemorgen gezegd word is ee vaak iemand die het niet zo’n goeiemorgen vind! Maar dat vind ik misplaatst. Het is namelijk een WENS, zo van “ik wens je een goeiemorgen”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek