Goedemorgen, lieve lezers en lezeressen! Of is het nou goedenmorgen? En mag goeie(n)morgen eigenlijk ook? Als echte ochtendfreaks moeten we dit natuurlijk wel goed doen. Dus wat is juist? Ik ging op onderzoek uit en deel ik vandaag mijn bevindingen over goedemorgen of goedenmorgen met jou.
Even terug in de tijd
Om te begrijpen waar deze ochtendwens (goedemorgen of goedenmorgen) vandaan komt, moeten we even terug in de tijd. Van oorsprong bestond de begroeting uit twee woorden: goeden morgen.
- Goede -> bijvoeglijk naamwoord (net als mooie, lieve, grappige, blije en hyperactieve)
- Morgen -> zelfstandig naamwoord (net als avond, fiets, gym, mens, planeet en koffiekopje)
Het bijvoeglijk naamwoord goede kreeg een naamvals –n. Goeden morgen. Toen deze woordgroep één woord werd, bleef die n bewaard. Goedenmorgen.
En nu?
Hoewel het Duits bijvoorbeeld nog wel naamvallen heeft (der, die, das, kennen we het nog?), heeft de huidige Nederlandse taal geen naamvallen meer. Omdat de n niet te horen is in de uitspraak, verdween die in de twintigste eeuw. Niet alleen in spreektaal, maar ook in het woordenboek. De n in goedenmorgen is dus FOUT.
In het woordenboek
goe·de·mor·gen
groet bij ontmoeting of afscheid in de ochtend
En goeiemorgen dan?
Ook goeiemorgen is juist, maar is een informele vorm van goedemorgen. Het wordt veel in spreektaal gebruikt. Dat is prima, maar liever niet in zakelijke brieven dus ;)
Conclusie
Zowel goedemorgen als goeiemorgen zijn goed! Goedemorgen is formeel en goeiemorgen informeel, maar beide officieel juist.
Bronnen: Onze Taal Taaladvies, Onze Taal Tijdschrift, Taaladvies, Van Dale.
En nu ik je aandacht heb.. heb je zin om meer over de ochtend te leren en te ontdekken hoe geweldig de ochtend is? Lees dan ook: Een energieke ochtendroutine, 20 tips!
5 reacties
ik zeg nog altijd goedenmorgen, dus met N. ben ik nu zo ouderwets of is het meer streekgebonden.
Gelukkig is het wel goedenavond gebleven met een ‘n’ :-)
Goedeavond zonder tussen-n is ook lastig uit te spreken als een woord. Als het woord avond met een medeklinker zou beginnen is die verbindende n niet meer nodig.
Als er goeiemorgen gezegd word is ee vaak iemand die het niet zo’n goeiemorgen vind! Maar dat vind ik misplaatst. Het is namelijk een WENS, zo van “ik wens je een goeiemorgen”!