Is sushi gezond of ongezond? Weet jij het?

sushi gezond - dear good morning 3

Ik ben echt gek op sushi. Maki’s met zalm, nigiri’s met tonijn en ook van een california kan ik intens genieten. JUM! Maar is sushi gezond of ongezond? Ik ging op onderzoek uit.

Japanners zijn de oudste mensen ter wereld, toch? Zal het te maken hebben met hun voedingspatroon? Ik hoop het! Want dat zou betekenen dat mijn avondjes sushi eten zo slecht nog niet zijn. Maar dat moet ik eerst zeker weten en daarom ga ik op zoek naar het antwoord. Is sushi gezond of niet? Let’s start!

sushi gezond - dear good morning 4

Kwaliteit sushi

Oke, shit. Dit is geen goed nieuws. Het allereerste wat ik tegenkom tijdens mijn onderzoek zijn twee onderzoeken van de Consumentenbond. De Consumentenbond onderzocht in 2015 160 monsters van sushi van all-you-can-eat-restaurants en daarvan bevatte 64% te veel bacteriën. Ook was er geen enkel restaurant dat zowel de versheid als de hygiëne op orde had. In 2017 werd deze test herhaald met bezorgsushi en in dit onderzoek scoorde 33% slecht. Niet oke!

Maar wat nou als we de kwaliteit van de sushi even buiten beschouwing laten en alleen kijken naar de voedingswaarden. Is sushi dan gezond?

sushi gezond - dear good morning 2

Sushi is gezond

Gelukkig kan ik toch nog opgelucht ademhalen. Yes! Er is ook goed nieuws! Met de juiste keuzes is sushi hartstikke gezond. Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C.

Om het helemaal goed aan te pakken, kies je zowel voor sushi’s met vis als sushi’s met groente. Avocado bevat veel goede vetten en sushi met bijvoorbeeld komkommer is laag in calorieën. En als je sojabonen en zeewiersalade eet bij je sushimaaltijd (ja, natuurlijk!), dan kun je er een voedzame maaltijd van maken.

sushi gezond of ongezond

Sushi is ongezond

Helaas is er ook een keerzijde,  want negen van de tien mensen die een avondje all-you-can-eat hebben gegeten kunnen niet zeggen dat ze gezond hebben gegeten. Sushi kan namelijk ook erg ongezond zijn. Zo bevat sojasaus heel veel zout (niet teveel van nemen dus!), bevatten de niet-traditionele sushi’s vaak mayonaise en wordt de rijst soms bereid met teveel suiker.

Sushi’s met gefrituurde garnalen of kip zijn ongezonder dan de niet gefrituurde variant. En niet geheel onbelangrijk: omdat je onbeperkt kunt snoepen, eet je al snel veel te veel.

Voedingswaarden sushi

Maki (klein rolletje rijst met vulling en zeewier erom)

Komkommer: 23 kcal (vet: 0,04 g, koolhydraten: 5,04 g, eiwit: 0,41 g)
Zalm: 28 kcal (vet: 0,23 g, koolhydraten: 4,92 g, eiwit: 1,12 g)
Avocado: 28 kcal (vet: 0,52 g, koolhydraten: 5,21 g, eiwit: 0,46 g)
Garnaal: 57 kcal (vet: 1,5 g, koolhydraten: 5,8 g, eiwit: 2,2 g)

Nigiri (hoopje rijst met zalm of tonijn erover)

Zalm: 48 kcal (vet: 0,36 g, koolhydraten: 9,00 g, eiwit: 1,85 g)
Tonijn: 46 kcal (vet: 0,12 g, koolhydraten: 9,16 g, eiwit: 1,94 g)

Wat blijkt, een avondje sushi eten kan je dus zo gezond en ongezond maken als je zelf wilt. Met een klein beetje opletten, kunnen we toch met een gerust hart blijven smullen!

Categorieën

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

6 reacties

 1. In de hoeveelheden dat ik sushi eet op zo’n avond, kan het onmogelijk nog gezond zijn, haha! Maar twee-drie keer per jaar is dat gewoon puur genieten, mmmmh!

 2. Leuk en interessant artikel, ik denk dat ik misschien 4/5 keer per jaar sushi eet En dan is het echt genieten, maar ik zit best snel vol (sinds ik 18 kilo ben afgevallen) , dus echt al you can eet dat is niet op mijn lijf geschreven.

 3. Ik eet misschien 4 keer per jaar sushi en dan is het ook echt genieten. Ik zit ook best snel vol (sinds ik 18 kilo ben afgevallen) dus dat all you can eat dat is niet op mijn lijf geschreven.

 4. Het is wel een beetje captain obvious artikel.. had graag meer over de voedingswaarde gelezen. Of andere concrete info. Dat vis gezond is en mayo niet weten de meeste wel lijkt me?

  Wellicht een idee voor een andere invalshoek voor volgende keer.

  1. Hi Ghislaine, thanks voor je feedback! Leuk een deel 2 te maken inderdaad..!!!
   Jammer dat het artikel tegen viel voor je! Liefs Lienke

 5. Leuk dat degene dit artikel schrijft zo positief is MAAR doe in godsnaam je onderzoek goed als je zoiets belangrijks publiceert en begin bij het lezen van rapporten over kweek zalm wat nu word beschouwd als 1 van de giftigste kweek vis ter wereld. Zijn ook een aantal goede docu’s te vinden over op ondere andere YouTube.

  Succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.