Als beginner kom je er nog mee weg om zomaar wat oefeningen te doen waar je die dag zin in hebt. Maar serieus trainen? Dat is het niet. Met doel en een plan kom je veel verder. Aan de bak dus! Je eigen sportschema samenstellen is niet moeilijk. Pak pen en papier, volg onderstaande stappen en je bent klaar om te knallen!
Stap 1: doel bepalen
Dit is wel een belangrijk dingetje. Hier valt of staat of jouw sportschema mee. Wil je afvallen, je fit voelen, meer conditie opbouwen of je spierkracht vergroten? Of heb je een ander doel, zoals vijf kilometer aan een stuk kunnen hardlopen? Afhankelijk van jouw antwoord, zal jouw sportschema er anders uitzien. Is je doel helder? TOP! Dan kan je naar stap 2.
Stap 2: tijd bepalen
Het aantal trainingen per week bepaalt straks jouw sportschema. Natuurlijk is het belangrijk jouw doel hierbij in je achterhoofd te houden. Wil je fit blijven? Dan is twee trainingen per week al voldoende. Wil je progressie boeken? Dan zal je minsten drie trainingen per week moeten doen. Sport je het liefst elke werkdag? Ook dat is mogelijk. Houd het wel realistisch. Als jij iemand bent die normaal gesproken twee keer per week sport, doe jezelf een lol en plan niet ineens zes trainingen in de week in. Maar geef wel net een beetje extra!
Stap 3: sporten en spiergroepen bepalen
Rust is onderdeel van sport. Klinkt gek, is echt waar! Daarom is het belangrijk om te bepalen welke sporten en welke spiergroepen je wilt trainen. Vijf coretrainingen per week heeft niet zoveel zin. Je spieren hebben rust nodig om progressie te kunnen boeken. Met twee trainingen per week kun je prima twee fullbody-trainingen doen. Sport je vaker? Wissel dan af tussen verschillende spiergroepen (armen, core, benen, bovenlichaam, onderlichaam) voor genoeg hersteltijd.
Stap 4: inspiratie opdoen
Je hoeft zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak dus gebruik van al bestaande work-outs die online in groten getale te vinden zijn. Stel met al die verschillende work-outs jouw eigen sportschema voor de week samen. Op deze pagina vind je alle HIIT work-outs van Dear Good Morning, ingedeeld per spiergroep. Natuurlijk kun je ook op Youtube genoeg inspiratie opdoen voor leuke trainingen die passen bij jouw doel en jouw sportschema.
Nog even een kleine side note tussendoor: het is niet verstandig om klakkeloos een heel sportschema voor de week van iemand anders over te nemen. Past dit schema wel bij jouw lichaam? Een van de twee is misschien veel fitter en als jullie doelen anders zijn, heeft het geen zin. Dat een ander elke dag een uur traint, betekent helemaal niet dat jij dat ook moet doen. Dat een ander al 10 km aan een stuk kan rennen, betekent niet dat jouw lichaam daar nu toe in staat is. Je kunt er wel naartoe werken met jouw sportschema. Inspiratie dus, geen kopietje. Altijd je eigen doelen in gedachte houden, dan komt het sowieso goed!
- Full body trainen
- Cardio trainen
- Buikspieren trainen
- Armen trainen
- Benen trainen
- Onderlichaam trainen
- Bovenlichaam trainen
Stap 5: plannen
Pak je agenda erbij en plan je trainingen echt in. Zorg voor voldoende rustmomenten tussendoor.
Stap 6: DOEN!
JA, DOEN! Pak die motivatie en ga er gewoon voor. Niet zeiken, doen. Oeps, ja, sorry, misschien ben ik best streng, maar hier gaat vaak fout. En ik wil gewoon dat jij je aan je eigen schema houdt. You can do this!
TIP: download dit template om je sportschema in te vullen en deel het op Instagram voor extra motivatie. Nu staat het online, dus moet je je eraan houden! Zou je @deargoodmorning erin willen taggen? Vinden wij leuk!
Eén reactie