Je eigen sportschema samenstellen doe je zo

Als beginner kom je er nog mee weg om zomaar wat oefeningen te doen waar je die dag zin in hebt. Maar serieus trainen? Dat is het niet. Met doel en een plan kom je veel verder. Aan de bak dus! Je eigen sportschema samenstellen is niet moeilijk. Pak pen en papier, volg onderstaande stappen en je bent klaar om te knallen!

Stap 1: doel bepalen

Dit is wel een belangrijk dingetje. Hier valt of staat of jouw sportschema mee. Wil je afvallen, je fit voelen, meer conditie opbouwen of je spierkracht vergroten? Of heb je een ander doel, zoals vijf kilometer aan een stuk kunnen hardlopen? Afhankelijk van jouw antwoord, zal jouw sportschema er anders uitzien. Is je doel helder? TOP! Dan kan je naar stap 2.

Stap 2: tijd bepalen

Het aantal trainingen per week bepaalt straks jouw sportschema. Natuurlijk is het belangrijk jouw doel hierbij in je achterhoofd te houden. Wil je fit blijven? Dan is twee trainingen per week al voldoende. Wil je progressie boeken? Dan zal je minsten drie trainingen per week moeten doen. Sport je het liefst elke werkdag? Ook dat is mogelijk. Houd het wel realistisch. Als jij iemand bent die normaal gesproken twee keer per week sport, doe jezelf een lol en plan niet ineens zes trainingen in de week in. Maar geef wel net een beetje extra!

Stap 3: sporten en spiergroepen bepalen

Rust is onderdeel van sport. Klinkt gek, is echt waar! Daarom is het belangrijk om te bepalen welke sporten en welke spiergroepen je wilt trainen. Vijf coretrainingen per week heeft niet zoveel zin. Je spieren hebben rust nodig om progressie te kunnen boeken. Met twee trainingen per week kun je prima twee fullbody-trainingen doen. Sport je vaker? Wissel dan af tussen verschillende spiergroepen (armen, core, benen, bovenlichaam, onderlichaam) voor genoeg hersteltijd. 

Stap 4: inspiratie opdoen

Je hoeft zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak dus gebruik van al bestaande work-outs die online in groten getale te vinden zijn. Stel met al die verschillende work-outs jouw eigen sportschema voor de week samen. Op deze pagina vind je alle HIIT work-outs van Dear Good Morning, ingedeeld per spiergroep. Natuurlijk kun je ook op Youtube genoeg inspiratie opdoen voor leuke trainingen die passen bij jouw doel en jouw sportschema. 

Nog even een kleine side note tussendoor: het is niet verstandig om klakkeloos een heel sportschema voor de week van iemand anders over te nemen. Past dit schema wel bij jouw lichaam? Een van de twee is misschien veel fitter en als jullie doelen anders zijn, heeft het geen zin. Dat een ander elke dag een uur traint, betekent helemaal niet dat jij dat ook moet doen. Dat een ander al 10 km aan een stuk kan rennen, betekent niet dat jouw lichaam daar nu toe in staat is. Je kunt er wel naartoe werken met jouw sportschema. Inspiratie dus, geen kopietje. Altijd je eigen doelen in gedachte houden, dan komt het sowieso goed!

Stap 5: plannen

Pak je agenda erbij en plan je trainingen echt in. Zorg voor voldoende rustmomenten tussendoor.

Stap 6: DOEN!

JA, DOEN! Pak die motivatie en ga er gewoon voor. Niet zeiken, doen. Oeps, ja, sorry, misschien ben ik best streng, maar hier gaat vaak fout. En ik wil gewoon dat jij je aan je eigen schema houdt. You can do this!

TIP: download dit template om je sportschema in te vullen en deel het op Instagram voor extra motivatie. Nu staat het online, dus moet je je eraan houden! Zou je @deargoodmorning erin willen taggen? Vinden wij leuk!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek