Je grootste angsten overwinnen

Angsten, we hebben ze allemaal. Angst om te falen, angst om iets kwijt te raken wat je dierbaar is, angst voor het onbekende, of angst voor kleine dingen. Een angst kan vervelend zijn en je soms behoorlijk tegenwerken in bepaalde situaties. Hieronder een aantal tips om je grootste angsten te overwinnen.

Angsten hebben we niet voor niets

Waar ben jij bang voor? Wat is je grootste angst? En nog belangrijker, waarom ben je daar bang voor? Waarom is dat je grootste angst? Volgens de psychologie zijn alle angsten die mensen hebben uiteindelijk terug te leiden naar de angst om dood te gaan. Oke, dat klinkt misschien een beetje drastisch, maar als je erover nadenkt is het niet gek. Vanuit de geschiedenis is de mens namelijk al constant bezig met overleven. Door bang te zijn, beschermt je lichaam zichzelf als het ware tegen de dood. Want als je bang bent voor iets, of angst voelt, dan blijf je er het liefst zo ver mogelijk van vandaan. Denk bijvoorbeeld aan een angst voor hoogtes, angst voor spinnen, muizen, of een angst voor kleine ruimtes. Allemaal natuurlijke reacties om je lichaam te beschermen.

Maar angsten kunnen ook lastig zijn

Je wordt bang en je lichaam reageert hierop door zichzelf te beschermen. Maar soms zijn deze angsten niet praktisch en kunnen ze je behoorlijk beïnvloeden in het dagelijks leven. Aan de ene kant heel vervelend maar aan de andere kant ook een uitdaging. Leer van je angt.

Tip 1: Benoem je angsten

Wanneer je je angst voelt opkomen, of je merkt dat je ergens bang voor bent, helpt het om je angst te benoemen. Ga voor jezelf na wat het is waar je precies bang voor bent. Wat is precies je angst? Wat zou het ergste zijn dat er zou kunnen gebeuren?

Door dit voor jezelf na te gaan en op te schrijven of uit te spreken kom je vaak tot de conclusie dat het meestal een angst is die helemaal niet nodig is. De kans dat het gebeurt is klein, of de angst is ongegrond. Dit helpt je bij het overwinnen van je angst.

Tip 2: Wat zeggen je angsten?

Om alsmaar bang te zijn en angst te voelen, zonder er daadwerkelijk actie op te ondernemen, is nutteloos. Het kost je alleen maar energie en het geeft je geen fijner gevoel. Als je angst voelt of ergens bang voor bent kun je dit ook zien als een kans om te groeien. Vraag jezelf af: hoe kan ik hier iets van leren?

Dus stel: Je bent bang om je baan op te zeggen, omdat je bang bent dat je geen andere baan kunt vinden, dan zou je ergste angst in dit geval zijn: werkloos worden. Hoe kan deze angst je iets leren? En hoe kun je deze angst overwinnen? Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan solliciteren, om vooraf al een nieuwe baan te vinden voordat je je huidige baan opzegt. Zo creëer je zekerheid voor jezelf.

Tip 3: Sneller je doel bereiken

Probeer te ontdekken wanneer je angst voelt of bang wordt. Welke momenten zijn dit? Benoem deze momenten en de bijbehorende angsten en probeer daarvan te leren. Zo kun je de angst in het vervolg zien aankomen en hierop inspelen, of juist een ander moment creeren om dit te voorkomen.

Tip 4: Actie

Wil je echt actief aan de slag met grote angsten, of loop je al langere tijd rond met een bepaalde angst en wil het maar niet lukken om er vanaf te komen? Dan is het wellicht verstandig om professionele hulp te zoeken. Er zijn tegenwoordig veel verschillende cursussen, therapieën en methoden om je angst te overwinnen! Let’s go for it, zou ik zeggen!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek