Je ritme veranderen in 3 stappen

7-tips-om-beter-in-slaap-te-vallen-met-die-hitte_img900

Na een lang weekend vind ik het lastig om het ritme van mijn zeven-uurtjes weer op te pakken. Na een vakantie in een ver land, heb ik al helemaal moeite om over mijn jetlag te komen. Toch zorgen deze drie stappen ervoor dat ik sneller mijn ritme aanpas, en dus sneller weer rust in mijn koppie heb.
Mensen vragen mij wel eens of ik kan uitslapen. Daar kan ik dus volmondig “JA!” op zeggen. Ik kan onwijs goed uitslapen. Zoals dit weekend. Ik sta elke dag om zes uur naast mijn bed, dus ik kijk er ook echt wel naar uit om een weekend te hebben waar ik net wat uurtjes extra maak. Dit weekend waren er drie uitslaapdagen en dat heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat ik echt uitgerust ben en behoorlijk wat uren heb gemaakt om totaal tot rust te komen. Nadeel is, dat je na drie dagen best veel moeite hebt om weer vol in je ritme te raken.

En dan heb je nog vakantie. Wellicht ga je binnenkort op vakantie of ben je net geweest. Andere dagindeling, andere uren en wellicht ook nog eens een groot tijdsverschil. Zo had ik dat vorig jaar oktober met Bali. Onwijs groot tijdsverschil en ik heb er twee weken over gedaan om weer normaal in mijn ritme te komen.

Dat moest anders vond ik. En daarom bedacht ik voor mezelf drie stappen die ik moest doorlopen om sneller in mijn ritme te komen. Maar ook sneller aan een ander ritme aan te passen. Het moet toch niet zo zijn dat je na elk weekend eerst weer een paar dagen bezig bent om in je ritme te komen, en vervolgens is het dan weer weekend! Zo blijf je bezig.
Nee, deze drie stappen zorgen ervoor dat jij snel en gemakkelijk van ritme verandert.

stop met snoozen

Zeg nee tegen snoozen

Wanneer je gaat snoozen krijgt je lichaam keer op keer een seintje dat het toch nog even mag rusten. Na elke tien minuten, als je wekker weer gaat, wordt je lichaam weer actief. Ga je weer snoozen, krijgt je lichaam weer een seintje dat het mag rusten. Oh nee toch weer niet. Je houdt je eigen lichaam en geest voor de gek. Dat maakt het extra zwaar om je ritme op te pakken. Als je om zes uur uit bed moet, stap dan ook meteen uit bed.

Mocht dit een té grote stap zijn, zet dan je eerste wekker 30 tot 45 minuten eerder dan wanneer je daadwerkelijk uit bed moet. Zo zet ik mijn wekker wel eens om 05:15 uur en doe ik in gedachten een klein vreugdedansje als ik dan ontdek dat ik nog 45 minuten kan slapen. En weg ben ik. Zolang je maar naast je bed staat wanneer je wekker voor het eggie gaat.

Gezonde voeding helpt je

Ik ben geen expert, ik ben geen wetenschapper, maar vooral een ervaringsdeskundige op het gebied van sport en voeding. De afgelopen jaren heb ik met voeding gespeeld, een coach gehad en vooral een eigen mening gevormd wat voor voeding ik moet eten om goed voor mijn lichaam te zorgen. Voor iedereen is dit anders maar ik geloof er zeker in dat gezonde voeding het beste is voor je lichaam. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt en het de juiste voedingsstoffen geeft, krijg je meer energie, slaap je beter, heeft je lichaam meer rust wat er dan weer voor zorgt dat je sneller in het ritme komt.

Als je bijvoorbeeld net van een andere tijdzone komt of van een lang weekend feesten, is het handig om niet meteen naar koffie of een energiedrank te grijpen.
Je lichaam mag nu zelf de energie aanmaken. Wanneer je dit doet met cafeïne dan gaat je lichaam niet zelf aan de slag.
Eet daarnaast zoveel mogelijk gezond, denk bijvoorbeeld aan de 80/20 regel. Hoe meer vitamines, hoe sneller je lichaam meewerkt.

Nieuw ronde nieuwe kansen

Slaap Kindje Slaap

Wat ik bij mezelf heb gemerkt is, dat het niet uitmaakt wanneer ik ga slapen, maar vooral hoeveel uur ik slaap. In het weekend kan ik zo tot na middernacht nog actief zijn met vrienden en ga ik uren later dan doordeweeks naar bed. Maar ik lig dan ook langer in bed, waardoor ik ongeveer elke nacht aan 7 uur slaap kom. Het lijkt wel alsof cijfer 7 mij achtervolgt maar dit is voor mij de perfecte tijd om te slapen. Slaap ik te lang, dan word ik lui. Slaap ik tekort, dan ben ik niet te doen.

Zoek voor jezelf uit hoeveel slaap je nodig hebt en probeer dit voor 80 procent na te streven. Natuurlijk zitten er dagen bij waarop het niet lukt, maar je lichaam heeft genoeg reserves om zich te herstellen wanneer je wat korte nachtjes hebt gehad. Compenseren heeft trouwens geen zin.
Of je om 22:00 uur of om 01:00 uur in je bed ligt, als jij elke dag hetzelfde aantal uren slaapt, went je lichaam vanzelf.

Heb jij een strak ritme of leef jij een heel ander leven? Laat een comment achter en share je gedachtes!

Dit vind jij vast ook leuk:

5 Responses to “Je ritme veranderen in 3 stappen”

Avatar

juni 05, 2017 at 5:22 pm, Mariska said:

Uit bed komen is voor mij totaal geen probleem! Ook op zaterdag sta ik wel eens om 7 naast mijn bed. Het lastige bij mij is dat ik ‘s avonds gauw inkak en naar bed wil. Dus als ik dan al om 22.00 naar bed ga, ben ik alsnog vroeg wakker…

Reply

Avatar

juni 05, 2017 at 9:13 pm, Sanne Hielema said:

Wat fijn Lien! Zo’n blogje! Die heb ik echt even nodig op dit moment. Na een weekend als deze vind ik het ook verdraaid lastig me niet nog twintig keer om te draaien(Ghehe leuke woordgrap) Dit zal mij denk ik goed gaan helpen en ik zal ze zeker uit gaan testen voor mezelf! Dankjewel Lienke voor altijd weer je energierijke en motiverende blogs voor alles wat je nodig hebt vandaag de dag❤️ liefs Sanne

Reply

Avatar

juni 05, 2017 at 8:10 pm, Celine said:

Hoi Lienke

Bedankt voor je tips, ik werk echter onregelmatige uren waardoor een vaste ritme hanteren erg moeilijk is. Op dagen dat ik niet vroeg op moet kan ik mn bed niet uit voor 9u, heb je hier tips voor?

Reply

Avatar

juni 06, 2017 at 7:49 am, Jette said:

Wat ik zoooooo lastig vind is een vriendje in bed die graag nog even knuffelt of kletst. En stiekem vind ik dat zelf ook heul fijn. Als vriendlief voor werk niet thuis slaapt sta ik met gemak vroeg naast mijn bed. Maar als we lekker samen slapen… Vroeg opstaan is voor hem eeecchhttt geen optie. Ook omdat hij vaak tot 3 uur doorwerkt dus die slaap gewoon nodig heeft.

Reply

Avatar

juni 13, 2017 at 4:16 pm, Astrid said:

Ik heb mijn ritme veranderd in een stap: ik werd aangenomen voor een baantje dat om 6 uur ‘s morgens begint. (hallo 5 uur de deur uit, hallo 4 uur mijn wekker omdat ik niet van haasten hou in de ochtend) Heel effectief, maar zó vroeg heeft dan ook weer zijn nadelen: 20:00 op bed liggen terwijl dan juist de prime time op tv begint, of iedereen nog lekker geniet van het avondzonnetje, mensen die juist net actief beginnen te worden online na hun werkdag, niet kunnen hardlopen voor werktijd (ja nee ga niet om 3:30 m’n bed uit haha!).. Gelukkig is dit baantje maar voor max een jaar, tot ik mag beginnen met afstuderen en dan hoop ik een tussen optie te hebben. Gewoon lekker diensten die om 8 of 9 beginnen haha! Ben er nu in ieder geval achter dat ritme heel snel went. 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots