Je ritme veranderen in 3 stappen

Je ritme zo maar veranderen is onwijs lastig. Je ritme komt namelijk voort uit gewoontes en laat ons lichaam nou echt gek zijn op gewoontes. Eet maar eens drie dagen om 9 uur je ontbijt. De vierde dag merk je automatisch dat je om 9 uur trek begint te krijgen in je ontbijt. Een ritme hebben is fijn, maar wel als je het wil veranderen. Daarom heb ik hier 3 stappen voor je die je helpen om jouw ritme aan te passen.

stop met snoozen

Zeg nee tegen snoozen

Als je jouw ritme wil veranderen is snoozen not done! Wanneer je gaat snoozen krijgt je lichaam namelijk keer op keer een seintje dat het toch nog even mag rusten. Na elke tien minuten, als je wekker weer gaat, wordt je lichaam weer actief. Ga je weer snoozen, krijgt je lichaam weer een seintje dat het mag rusten. Oh nee toch weer niet. Je houdt je eigen lichaam en geest voor de gek. Dat maakt het extra zwaar om je ritme op te pakken. Als je om zes uur uit bed moet, stap dan ook meteen uit bed.

Mocht dit een té grote stap zijn, zet dan je eerste wekker 30 tot 45 minuten eerder dan wanneer je daadwerkelijk uit bed moet. Zo zet ik mijn wekker wel eens om 05:15 uur en doe ik in gedachten een klein vreugdedansje als ik dan ontdek dat ik nog 45 minuten kan slapen. En weg ben ik. Zolang je maar naast je bed staat wanneer je wekker voor het eggie gaat.

Gezonde voeding helpt je

Ik ben geen expert, ik ben geen wetenschapper, maar vooral een ervaringsdeskundige op het gebied van sport en voeding. De afgelopen jaren heb ik met voeding gespeeld, een coach gehad en vooral een eigen mening gevormd wat voor voeding ik moet eten om goed voor mijn lichaam te zorgen. Voor iedereen is dit anders maar ik geloof er zeker in dat gezonde voeding het beste is voor je lichaam. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt en het de juiste voedingsstoffen geeft, krijg je meer energie, slaap je beter, heeft je lichaam meer rust wat er dan weer voor zorgt dat je sneller in het ritme komt.

Als je bijvoorbeeld net van een andere tijdzone komt of van een lang weekend feesten, is het handig om niet meteen naar koffie of een energiedrank te grijpen.
Je lichaam mag nu zelf de energie aanmaken. Wanneer je dit doet met cafeïne dan gaat je lichaam niet zelf aan de slag.
Eet daarnaast zoveel mogelijk gezond, denk bijvoorbeeld aan de 80/20 regel. Hoe meer vitamines, hoe sneller je lichaam meewerkt.

Nieuw ronde nieuwe kansen

Slaap Kindje Slaap

Wat ik bij mezelf heb gemerkt is, dat het niet uitmaakt wanneer ik ga slapen, maar vooral hoeveel uur ik slaap. In het weekend kan ik zo tot na middernacht nog actief zijn met vrienden en ga ik uren later dan doordeweeks naar bed. Maar ik lig dan ook langer in bed, waardoor ik ongeveer elke nacht aan 7 uur slaap kom. Het lijkt wel alsof cijfer 7 mij achtervolgt maar dit is voor mij de perfecte tijd om te slapen. Slaap ik te lang, dan word ik lui. Slaap ik tekort, dan ben ik niet te doen.

Zoek voor jezelf uit hoeveel slaap je nodig hebt en probeer dit voor 80 procent na te streven. Natuurlijk zitten er dagen bij waarop het niet lukt, maar je lichaam heeft genoeg reserves om zich te herstellen wanneer je wat korte nachtjes hebt gehad. Compenseren heeft trouwens geen zin.
Of je om 22:00 uur of om 01:00 uur in je bed ligt, als jij elke dag hetzelfde aantal uren slaapt, went je lichaam vanzelf.

Heb jij een strak ritme of leef jij een heel ander leven? Laat een comment achter en share je gedachtes!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

  1. Uit bed komen is voor mij totaal geen probleem! Ook op zaterdag sta ik wel eens om 7 naast mijn bed. Het lastige bij mij is dat ik ‘s avonds gauw inkak en naar bed wil. Dus als ik dan al om 22.00 naar bed ga, ben ik alsnog vroeg wakker…

  2. Wat fijn Lien! Zo’n blogje! Die heb ik echt even nodig op dit moment. Na een weekend als deze vind ik het ook verdraaid lastig me niet nog twintig keer om te draaien(Ghehe leuke woordgrap) Dit zal mij denk ik goed gaan helpen en ik zal ze zeker uit gaan testen voor mezelf! Dankjewel Lienke voor altijd weer je energierijke en motiverende blogs voor alles wat je nodig hebt vandaag de dag❤️ liefs Sanne

  3. Hoi Lienke

    Bedankt voor je tips, ik werk echter onregelmatige uren waardoor een vaste ritme hanteren erg moeilijk is. Op dagen dat ik niet vroeg op moet kan ik mn bed niet uit voor 9u, heb je hier tips voor?

  4. Wat ik zoooooo lastig vind is een vriendje in bed die graag nog even knuffelt of kletst. En stiekem vind ik dat zelf ook heul fijn. Als vriendlief voor werk niet thuis slaapt sta ik met gemak vroeg naast mijn bed. Maar als we lekker samen slapen… Vroeg opstaan is voor hem eeecchhttt geen optie. Ook omdat hij vaak tot 3 uur doorwerkt dus die slaap gewoon nodig heeft.

  5. Ik heb mijn ritme veranderd in een stap: ik werd aangenomen voor een baantje dat om 6 uur ‘s morgens begint. (hallo 5 uur de deur uit, hallo 4 uur mijn wekker omdat ik niet van haasten hou in de ochtend) Heel effectief, maar zó vroeg heeft dan ook weer zijn nadelen: 20:00 op bed liggen terwijl dan juist de prime time op tv begint, of iedereen nog lekker geniet van het avondzonnetje, mensen die juist net actief beginnen te worden online na hun werkdag, niet kunnen hardlopen voor werktijd (ja nee ga niet om 3:30 m’n bed uit haha!).. Gelukkig is dit baantje maar voor max een jaar, tot ik mag beginnen met afstuderen en dan hoop ik een tussen optie te hebben. Gewoon lekker diensten die om 8 of 9 beginnen haha! Ben er nu in ieder geval achter dat ritme heel snel went. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek