KETO dieet. Moet je dat nou volgen?

Lienke, wat weet jij van het KETO dieet? Nou… eigenlijk te weinig om jou een eerlijk antwoord te geven. Maar… ik heb dé persoon gevonden die jou het antwoord gaat helpen. Wel of niet dit dieet gaan doen?

Mijn oud collega Jonathan Klaassen is (online) diëtist en schrijver en helpt mensen dagelijks bij het aanleren van een gezond voedingspatroon. Hij is de uitgelezen persoon om te vertellen over het KETO dieet. Naast zijn werk als online diëtist kun je hem kennen van zijn artikelen die hij plaatst op instagram, facebook of op zijn website www.jonathanklaassen.nl. Ook verschijnt in januari zijn eerste boek! Holy wow. Hij is zo gegroeid, echt zo gaaf.

keto dieet jonathan klaasen

Dus… Jonathan. Help me out!

KETO-What?

“Haha. Keto is eigenlijk Ketogeen. Bij een ketogeen dieet bestaat het voedingspatroon uit eiwitten, veel vetten en zeer weinig koolhydraten. Het verschil met een ‘normaal’ koolhydraatarm dieet is dat bij een ketogeen dieet de hoeveelheid koolhydraten nog lager is. Je eet dus helemaal geen brood, rijst of aardappel meer, maar wel kaas, spek, worst en ei bijvoorbeeld.”

Oke, maar waarom zou je dit doen?

“Bij een voedingspatroon met koolhydraten wordt dit in het lichaam afgebroken in glucose (een vorm van suiker) en zonder glucose kunnen onze hersenen niet werken en hebben we niet voldoende energie. Omdat het lichaam geen glucose kan halen uit koolhydraten schakelt het over naar vetzuurverbranding. Door het verbanden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ die in plaats van glucose gebruikt kunnen worden door de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Je komt door zo’n ketogeen dieet in ‘ketose’ terecht. En dat zou de fase zijn waarin je gaat afvallen en vet gaat verbranden.” 

jamie-matocinos-745630-unsplash.jpg

Ik heb dus gehoord dat het Keto dieet vooral wordt gedaan door sporters?

“Het klopt inderdaad dat het onder sporters wordt gedaan. Ik raad dat alleen ten sterkste af. Je wilt als sporter juist dat je uithoudingsvermogen verbetert en je spiermassa niet afneemt. En bij een ketogeen dieet kan dat juist verslechteren. Geen bijster goed plan. Als sporter heb je genoeg brandstof nodig, en dat krijg je door voldoende koolhydraten te eten!”

Dus… het is een dieet om af te vallen?

“Ja en nee. Het zou goed kunnen dat je afvalt met een ketogeen dieet. Maar afvallen doe je met elk dieet of wanneer je simpelweg minder gaat eten. Het lijkt in dit geval dan te komen door de methode van het ketogeen dieet. Door deze ‘magische methode’ lukt het afvallen. Echter hebben alle diëten één sterke overeenkomst: als je ze volgt krijg je ontzettend weinig calorieën binnen. Dat je dan gaat afvallen is nogal logisch. Je krijgt minder calorieën binnen en dus verlies je gewicht.”

eszter-biro-253762-unsplash.jpg

Dat trucje kennen we ja. In hoeverre is dit dieet echt gezond voor je?

“Als online diëtist neem ik het hele dieet onder de loep om er een oordeel over te vellen. Afvallen gaan mensen met het dieet doen (zie vorige vraag), alleen zijn er andere aspecten waar je naar moet kijken. Wat betreft het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen ben ik heel duidelijk. Door brood, broodproducten, rijst, aardappelen, ontbijtgranen en bepaalde groentesoorten te schrappen ontstaan er tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. En juist deze producten moeten jouw lichaam gezondheidswinst opleveren. En ook krijg je via een ketogeen dieet meer verzadigd vet binnen.”

Je bent heel duidelijk Jona!

“Vind ik belangrijk haha. En in de wetenschap heerst er consensus over één feit: wanneer je teveel verzadigd vet binnenkrijgt kan dit tot een verhoogd cholesterolgehalte leiden. Het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) wordt verhoogd en dat is een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarnaast stel ik mezelf ook de volgende vragen:

» Hoe haalbaar is het om je leven lang weinig koolhydraten te nemen?
» Hoe haalbaar is het om je leven lang volgens restricties te leven?

Precies, dat is niet haalbaar.”

Oh nee… ik hoop dat niemand dit ziet als een goed idee. Gewoon lekker eten waar jij je goed bij voelt!

“Vind ik ook! Ieder mens is uniek en heeft eigen wensen en behoeften óf heeft misschien te maken met beperkingen (denk bijvoorbeeld aan een voedselallergie). Toch zijn er wel wat algemene richtlijnen te geven die iedereen als basis kan gebruiken.

rawpixel-618743-unsplash.jpg

Neem dit dagelijks:

  • Groente (dagelijks 250 gram)
  • Fruit (dagelijks 2 stuks)
  • Volkorenbrood en graanproducten, zilvervliesrijst en (zoete) aardappelen
  • Zuivel en/of zuivelvervangers (melk, yoghurt of soja)
  • Onbewerkt vlees of vleesvervangers (ei, peulvruchten, tempeh of noten)
  • Vocht (dagelijks 2 liter water, thee etc.)
  • Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten (plantaardige oliën)
  • Ongezouten noten (15 gram)

Neem dit wekelijks:

  • Peulvruchten (kikkererwten, bonen, linzen
  • Minimaal 1 keer per week vette vis (zalm, haring of makreel)

Zo, Jonathan heeft zijn research naar het KETO dieet gedaan. KNAP! Benieuwd naar jouw mening. Wel of geen ketogeen dieet?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken