Koffie op de vroege morgen?

Over koffie is onwijs veel te vinden. Dat je het juist wel of juist niet moet drinken. Waarom het juist wel of juist niet goed is. Laatst kreeg ik de vraag of het eigenlijk goed is om koffie op de vroege morgen te nemen. Aangezien ik dat zelf ook wel eens doe, vond ik het tijd om jullie een antwoord te geven. Er is ‘s ochtends niets lekkerder dan een kopje koffie. Maar koffie drinken om wakker te worden is helemaal niet zo’n goed idee.

Eerlijk gezegd ben ik wel van mening dat ieder lichaam anders is en dat de conclusies altijd met een korreltje zout genomen moeten worden. Als voor jou iets werkt en je wordt er gelukkig van, waarom dan iets veranderen? Echter zijn er wel heel wat onderzoeken gedaan die aantonen dat het wellicht verstandig is om eens te proberen je bakje koffie op de vroege morgen te laten staan. De reden is niet zozeer dat het slecht voor je is. Ik zal het proberen uit te leggen.

Even wat theorie over koffie

Op de vroege morgen heb je veel cortisol in je lichaam. Dit is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat je biologische klok werkt. Dit zorgt er dus weer voor dat jij in de ochtend ook echt wakker wordt. Tot zover helemaal logisch! Doordat dit hormoon in de ochtend op zijn hoogste niveau is, doet de cafeïne die je op dat moment neemt, niet zoveel. Je bent in de ochtend door dit hormoon al op zijn scherpst. Daardoor gebeurt er weinig met de cafeïne die je in de ochtend drinkt.

In de ochtend drink je dus gewoon een bakje koffie uit gewoonte of omdat je het lekker vindt.
Echter kun je wel het effect van cafeïne hiermee verpesten. Waarom? Je lichaam leert niet actief in te gaan op de cafeïne. Het wordt er intolerant voor.
Je lichaam bouwt een tolerantie op tegen cafeïne als je veel van het stresshormoon in je lichaam hebt. Je raakt gewend aan de cafeïne, waardoor het effect minder groot is. Dit gebeurt natuurlijk wel pas wanneer je gedurende langere tijd in de ochtend koffie neemt.

Drink koffie omdat je het lekker vindt. Drink je het vooral omdat je de cafeïne nodig hebt, probeer dan de koffie in de ochtend te laten staan.
De perfecte momenten voor een cafeïne-shot zijn – volgens onderzoek – tussen 10.00 – 12.00 uur en tussen 14.00 – 17.00 uur.
Zelf neem ik na 16.00 uur nooit meer cafeïne, gewoon omdat ik dan niet kan slapen.

5 blogs om je productiviteit te verhogen #1

Wanneer drink jij je koffie?

PS Informatie komt o.a. via Washington Post en dit wetenschappelijk onderzoek.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek