Leer geloven in jezelf en benut je potentie!

Dat ik elke ochtend om 07:00 uur mijn dag begin is inmiddels geen geheim meer en vaak krijg ik de vraag hoe ik dat toch allemaal doe? Hoe ik elke ochtend mezelf kan motiveren om uit bed te stappen en mijn dromen na te gaan jagen, in plaats van te blijven dromen in mijn bed.

Heel vaak hoor ik, ‘Ja maar Lienke, ik ben gewoon geen ochtendmens’. En dan geef ik diegene een schop onder de kont!

Ga eens bij jezelf na. Hoe vaak zeg je: “zo ben ik nu eenmaal”. En dan misschien niet zo letterlijk, maar bepaalde standpunten en overtuigingen over onszelf bepalen de keuzes die we dagelijks maken. Overtuigingen als: ‘ik ben geen ochtendmens’, ‘ik kan niet goed dansen’, ‘ik heb daar niet voor gestudeerd, dus dat werk zal ik nooit kunnen doen’. Zonde. Eeuwig zonde!

Als kind worden we opgevoed met bepaalde normen en waarden, maar ook krijgen we bepaalde overtuigingen mee over wat wel en niet binnen de mogelijkheden ligt. Er wordt, bewust of onbewust, aan kinderen verteld waar ze wel en niet goed in zijn. Daarnaast speelt de maatschappij een enorme rol hierin. Laag over laag bouwen we zo onze eigen overtuigingen op, waar we zelf heilig in geloven.

Je kiest een bepaalde studie, een bepaald beroep, kiest je eigen vrienden, woonplaats enzovoort. Allemaal gebaseerd op deze overtuigingen want ‘jij bent nu eenmaal zo’. En dat beperkt je potentie!! Want geloven in zo’n overtuiging zorgt ervoor dat we vergeten wat we allemaal nog meer kunnen. Onze potentie! Want omdat je gelooft dat je bepaalde dingen niet kunt, dingen niet bij je passen of dingen niet leuk vindt of dat je iets bent omdat je het studeerde, zorg je ervoor dat je jezelf afremt.

Leer geloven in jezelf

Ik zal het je wat makkelijker uitleggen.
Wat jij denkt dat waarheid is, is niet perse waar. Want wat voor jou waarheid is, kan voor een ander weer heel anders zijn. Wat jij gelooft en wat je hebt geleerd, wordt jouw waarheid. Jouw waarheid bepaalt in het dagelijks leven waar jij je goed of slecht bij voelt. En dat gevoel bepaalt weer hoe jij je gedraagt. Nog simpeler gezegd: je gedrag wordt bepaald door de dingen waarin jij gelooft!

Stel je voor. Je hebt een belangrijke presentatie gegeven. Deze ging in jouw beleving zo goed als dat je zelf gelooft. Want als jij denkt dat je het beter had kunnen doen, voel je je er waarschijnlijk rot over. Maar dat betekent niet dat de presentatie ook daadwerkelijk slecht was. Misschien zijn anderen juist wel impressed?!

HOE KUN JE LEREN OM TE GELOVEN IN JEZELF?

Stap 1
Vraag jezelf af: zijn er eigenschappen of skills die je misschien minder hebt ontwikkeld dan je zou willen? Zijn er dromen die je hebt laten varen? Zijn er kansen die je voorbij liet gaan, maar best weer eens zou willen ontdekken? Ga daarmee aan de slag en twijfel niet teveel. Gewoon proberen!

Stap 2
Neem je huidige overtuigingen onder de loep.

Herken welke overtuigingen je afremmen en hoe je deze eventueel kunt omzetten. Wat zorgde ervoor dat je die kans niet pakte of die droom niet achterna ging? Waarom ga je dat verborgen talent niet ontdekken? Waarom ga je die vaardigheid niet ontwikkelen?

Leer geloven in jezelf

Stap 3
Vragen stellen aan jezelf. Even het simpele voorbeeld ‘ik ben geen ochtendmens’. Vraag jezelf dan: maar weet ik dat zeker? Waarom ga ik ervan uit dat ik geen ochtendmens ben? Heb ik geprobeerd het wel te zijn? En zijn er manieren waarop ik het wel kan worden?

Probeer je bij alles waarin je ‘gelooft’ af te vragen of het echt zo is. Onderzoek hoe die aanname ontstaan is, tackle ‘m en richt je vervolgens op het ontwikkelen van de stukken die bijdragen in het verwezenlijken van je nieuwe droom of verlangen. Want dat kan gewoon. Vaardigheden, skills en zélfs karaktertrekken kun je gewoon aanleren of veranderen.

Goodluck enneee…. vergeet vooral niet te genieten van je leven! Van je dagen, van je ochtenden!

Wil jij hier meer over weten of over sparren? Mail dan naar lienke@deargoodmorning.com.

0 reacties

 1. Ik was altijd zo een persoon die zei ‘ ik ben geen ochtendmens!’ .. Totdat ik besloot dat ik echt moest afvallen en wist dat ik savonds teveel excuses kon verzinnen om niet naar de gym te gaan of thuis mijn workouts te doen.. Ik besloot dus om vroeger op te staan.. Voor de volgende anderhalf jaar stond ik iedere dag netjes om kwart voor 6 op om er een workout uit te knallen! Ineens was ik wel een ochtendmens ?. Als je ergens je zinnen op zet, lukt vrijwel alles..

 2. Hoi Lienke
  Ik was ook nooit ochtendmens. Ging meestal pas rond 01:00 naar bed. Door jou ben ik juist een ochtendmens geworden en sport 4 keer in de week rond 7:00. Blij dat ik je “ontdekt” heb en de beslissing genomen. Probeer nu al een tijdje publiek spreken onder de knie, of eigenlijk uit mijn mond te krijgen. Altijd bang voor falen. Toch doen en gisteren voor 80 personen gepresenteerd. Best zenuwachtig toch gedaan. Klant niet tevreden maar voor mij een leermoment. Niet opgeven en gewoon weer doorgaan. Dus je hebt helemaal gelijk. Je hebt jezelf onder controle.

 3. Ik ga meestal vroeg slapen rond 22.00/ 22.30 uur en sta elke dag om 5.30 uur op ( of werken om 7 uur of trainen om 7 uur) en weekend om 9 uur trainen. Uitslapen kan ik niet echt ben gewend om vroeg op te staan en ik vind het heerlijk. Vooral in de zomer 7 uur trainen 9 uur klaar en heel de dag ( als ik vrij ben) nog voor me.
  Alleen als we feestje hebben of iets en ik ga laat te bed dan kan ik natuurlijk wel uitslapen hi hi. Ik zie alleen maar voordelen van vroeg opstaan

 4. Ik ben 50 jr en 3 jr geleden woog ik 84kg ik keek in de spiegel en zei deze rollade gaat de deur uit ben crossfit gaan doen en geleerd om te hardlopen ben in 3jr tijd 15,8 kg afgevallen zou nou alleen en leuke baan willen in het poseren van kleding bijv. Voor boetiekjes of een sportmerk vertegenwoordigen of promoten door bijv.foto,s enz weet alleen niet hoe ik het moet aanpakken? Enige suggestie ….

   1. > ja zoiets ik ben geen jonkie en ook geen fotomodel en je kan ook die foto’s van bijvoorbeeld Joannesstore in Rotterdam waar ze op Facebook de kleding laat zien zoiets lijkt me ook wel leuk maar ik weet niet hoe ik zoiets moet aan pakken ik zit al 18jr in de productie werk en omdat ik zoveel afgevallen ben ken ik eindelijk ook leuk kleding dragen ik denk wel dat ik daar potentie voor heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

 • Planner 4 dear good morning

  WORKOUT PLANNER DEEL 4 – WEEKSCHEMA

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 3 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 2 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • ochtendroutine en sportschema dear good morning

  Invulschema’s ochtend en sport – weekschema

  0.00
  In winkelmand

Het leukste cadeau om te geven. Voor alle (nieuwe) ochtendmensen.

Laten we 2021 energiek, fit, gelukkig en succesvol maken.

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.