blog

Ochtendroutine- van kettingroker naar ochtendmens

Marie-Louise wordt bijna 50 en heeft een paar jaar terug het roer omgegooid. Van kettingroker naar ochtendsporter, wow! En vroeg opstaan doet ze ook. Wat een fijne verandering. Hoe heeft ze dat gedaan? Daar wil ik meer over weten!

Hoe zag jouw leven eruit voordat je de ochtend begon met sporten?

“Met veel hectiek en met veel pieken en dalen zijn we door deze jaren heen gegaan. Ik rookte als een ketter en dacht daar mijn rust in te vinden. Na de geboorte van de eerste en ook weer van de tweede ben ik steeds opnieuw begonnen met roken. Maar rust vond ik niet. Ik was fulltime huismoeder, werkte thuis als coupeuse erbij en vond het leven moeilijk. Ook vond ik mezelf lelijk, dik en was nooit tevreden. Vroeg opstaan deed ik in die tijd wel, maar toen voor een sigaretje en koffie…”

Dat is heftig! Wanneer ging de knop om?

“Na een paar jaar met dips, psychologen en antidepressiva moest ik het roer omgooien. Ik stopte met roken en ging veel wandelen. Van wandelen ging ik over naar hardlopen. We gingen aan de slag om 5 km te rennen. Eigenlijk vond ik er niks aan. Ik probeerde steeds smoesjes te bedenken: hoofdpijn, ongesteld, te snel na het eten. Je kent het wel. Gelukkig sleurde mijn man mij altijd mee. En als ik klaar was met de training, had ik altijd een goed gevoel. Nu word ik bijna 50 en heb pas een paar jaar het gevoel dat ik mezelf heb gevonden in het leven.”

Marie Louise vroeg opstaan om te sporten 3


Heb je het sporten nooit leuk gevonden?

“Toen mijn oudste ziek werd, bleef ik lopen. Alle stress eruit lopen en even van het ziekenhuis weg. Daar begon ik dan vroeg in de ochtend, als zoonlief sliep, aan een rondje om het ziekenhuis. Zo vroeg op de dag, dat beviel me wel. Het gaf me energie om aan die dag te beginnen. En zo begon ik een liefde te krijgen voor sporten en zeker vroeg in de ochtend.”

Wat goed! Sport je nog steeds in de ochtend?

“Ondertussen zijn we vijf jaar verder en is dit een uit de hand gelopen passie geworden. Van die moeizame 5 km loop ik nu toch zeker twee keer per jaar een hele marathon en ga fanatiek naar de sportschool.”

Wow, van kettingroker naar marathonloper. Hoe doe je dat toch?

“Ik ben voedingsassisstent en huiskamerbegeleidster op een groep met ouderen met dementie. Het is een pittige job met onregelmatige dagen. Een goede planning is the key. Ik ga elke zondag een uurtje zitten met mijn agenda. Dan maak ik een planning voor de komende week. Wanneer kan ik naar de sportschool, wanneer kan ik hardlopen, wat eet ik de hele week en wat staat er verder nog op de planning.”

Hoe laat sta je op om te sporten?

“Of ik nu vrij ben of niet, elke ochtend sta ik om 5 uur op. Graag heb ik even lekker tijd voor mezelf. Ik zet lekker een bakje koffie, smeer voor mijn hele gezin de broodtrommels (gewoon omdat ik het leuk vind!), drink nog een bakje koffie en maak mijn eigen eten voor de hele dag klaar. Dit omdat dan voor mij duidelijk is wat ik de hele dag mag eten. Hierna maak ik een lekkere wandeling met de hondjes.

Marie Louise vroeg opstaan om te sporten 2

Op dagen dat ik moet werken en hardlopen op de planning staat ga ik na de wandeling gelijk van start. Ik heb dan een schat van een man die mijn tas met kleren en eten naar mijn werk brengt. Zo kan ik een heerlijk stukje naar mijn werk hardlopen, zo’n 10 km tot 12 km.

Daar aangekomen fris ik me op, trek mijn werkkleren aan en terwijl ik de rapportage over mijn bewoners lees eet ik mijn ontbijtje, een lekker schaaltje havermout met banaan. Mijn standaard lievelingsontbijtje. Daar kan ik heel onderweg al naar uitkijken…. Ik heb dan volop energie om aan de werkdag te beginnen.

Op zondag loop ik altijd een langere duurloop, tussen de 17 en 25 km. Ook dan vind ik het heerlijk om vroeg van huis te gaan, of ik nu wel of niet moet werken. De energie, het fris kunnen denken over allerlei dingen onderweg, en weer fris en fruitig voor mijn werk, en thuis voor alle tieners uit bed zijn. Die hebben vaak niet eens gemerkt dat ik al weg ben geweest….. En dit alles zorgt ervoor dat ik fit en productief de dag doorkan!”

Vroeg opstaan: heb je tips?

“Vroeg opstaan kun je jezelf echt aanleren. Als ik een planning voor mezelf maak, geeft dat van te voren al rust, zowel voor mijn dagindeling als mijn planning qua eten. Voor mij ook wel steeds een doel om mijn planning te halen. Dan ben ik trots als het weer gelukt is, ook dat geeft mij een boost energie.”

Heb jij ook een ochtendroutine die je graag wilt delen? Mail naar eleni@deargoodmorning.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: