Mediteren kun je leren! 3 tips

Krijg jij gelijk de kriebels als iemand begint over mediteren en begin je al te gapen bij de gedachten? Heel herkenbaar! Mediteren is echt iets wat je moet leren. Daarnaast zijn er zo veel verschillende manieren en technieken dat je na een mislukte poging niet gelijk de handdoek in de ring moet gooien. Hopelijk kunnen we je overtuigen om (weer) met meditatie aan de slag te gaan.

Een druk leven is tegenwoordig normaal. Sporten, hard werken en ook nog een sociaal leven waarin we tijd vrij willen maken voor vrienden, familie en voor onszelf. En dat laatste schiet er dan vaak bij in. En iedere ochtend met je goede been uit bed stappen, dat klinkt als een droom.

Toch is het niet onmogelijk! Door middel van meditatie en affirmaties aan het eind van jouw ochtendroutine begin je iedere dag met een positief en dankbaar gevoel.

Daarnaast kan mediteren je enorm helpen om weer even alles op een rijtje te krijgen en de drukte van de (aankomende) dag een plekje te geven.

De voordelen van mediteren

Mediteren is om zo veel redenen gezond voor je! Zelf vind ik de grootste winst dat je echt leert om naar jezelf te luisteren doordat je letterlijk even stopt. Ja, ja, dat klinkt misschien wat zweverig maar zo bedoel ik het niet. Door het drukke leven gaan we altijd maar door, door en door. Wanneer neem je de tijd om echt eens na te denken over wat je wilt en hoe je je echt voelt? Door te mediteren leer je meer ruimte te creëren voor die gedachten.

Hieronder wat oefeningen die je op weg helpen!

Oefening 1: Tellen

Ze noemen dit telmeditatie en ja het is eigenlijk ook gewoon zo simpel als het klinkt. Het werkt als volgt:

Ga rustig zitten in een fijne, ontspannen houding. Let op je ademhaling, deze is rustig. Tel nu mee in je hoofd met je ademhaling, bij elke uitademing, van 1 tot 10. Raak je afgeleid? Of de tel kwijt, dan begin je opnieuw. Ben je bij 10? Dan begin je weer opnieuw, totdat je voelt dat je helemaal rustig bent.

mediteren kun je leren

Oefening 2: Ademhaling

Deze lijkt heel erg op de telmeditatie, maar is een stukje losser. Ga weer in een fijne houding zitten, met lekker zittende kleding aan. Ontspan jezelf en let weer op je ademhaling. Bij elke inademing zeg je zachtjes in je hoofd: “in” en bij elke uitademing “uit”.

Tijdens het ademen zorg je er tegelijkertijd voor dat je heel bewust bezig bent met het gevoel van rust en ontspanning. Voel hoe je lekker zit, hoe je ademt en hoe je lichaam aanvoelt.

mediteren kun je leren

Oefening 3: Handen op je buik

Bij deze meditatie ga je lekker ontspannen liggen, heb je ook weer lekker zittende kleding aan en wellicht een ontspannend muziekje. Hierbij hoef je niet te tellen of na te denken. Het enige wat je doet is focussen op ontspannen en ademhalen. Leg beide handen op je buik en voel je ademhaling. Je buik blaast wat op bij het inademen en loopt leeg wanneer je uitademt.

Focus op je handen en probeer je hoofd, ademhaling en handen te “connecten”. Believe me, je valt zo rustig in slaap.

Geef het de tijd!

Heb je altijd gedacht dat mediteren niets voor jou is? Net als met sporten kost het ook tijd voordat je resultaat ziet bij meditatie. Zeker de eerste week zal het misschien onzinnig voelen en lijken alsof je geen progressie boekt. Maar überhaupt de tijd nemen om er mee bezig te zijn, dat is al progressie! Houd het vast en kijk wat meditatie jou kan bieden.

De makkelijkste en bekendste manier om te starten met mediteren is via een app. De keuze is enorm, maar dit vinden wij persoonlijk hele fijne apps.

Ga jij ook aan de slag?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

  1. Ik vind het focussen op mijn ademhaling heel prettig en hoe vaker ik het doe, hoe meer ik het kan loslaten. Een zweverig muziekje op de achtergrond helpt ook dat mijn gedachtes niet alle kanten op schieten. Ik blijf pogingen doen net zo lang tot ik die innerlijke rust wat meer onder de knie heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken