blog

Mediteren kun je leren! 3 tips

Een druk leven is tegenwoordig normaal. Sporten, hard werken en ook nog een sociaal leven waarin we tijd vrij willen maken voor vrienden, familie en voor onszelf. En dat laatste schiet er dan vaak bij in.

Even behoefte aan tijd voor jezelf? Even wat rust nodig? Mediteren kan je enorm helpen om weer even alles op een rijtje te krijgen en de drukte van de dag een plekje te geven. Hieronder wat oefeningen die je op weg helpen!

Deze oefeningen zijn bij elkaar gezocht door Team Dear Good Morning. ik, Lienke, heb deze blog uitgeprint om er ook mee aan de slag te gaan. Help me! Ik blijf het zo lastig vinden. Heb je meer tips? Laat dan een comment achter!

Oefening 1: Tellen

Ze noemen dit telmeditatie en ja het is eigenlijk ook gewoon zo simpel als het klinkt. Het werkt als volgt:

Ga rustig zitten in een fijne, ontspannen houding. Let op je ademhaling, deze is rustig. Tel nu mee in je hoofd met je ademhaling, bij elke uitademing, van 1 tot 10. Raak je afgeleid? Of de tel kwijt, dan begin je opnieuw. Ben je bij 10? Dan begin je weer opnieuw, totdat je voelt dat je helemaal rustig bent.

Oefening 2: Ademhaling

Deze lijkt heel erg op de telmeditatie, maar is een stukje losser. Ga weer in een fijne houding zitten, met lekker zittende kleding aan. Ontspan jezelf en let weer op je ademhaling. Bij elke inademing zeg je zachtjes in je hoofd: “in” en bij elke uitademing “uit”. Tijdens het ademen zorg je er tegelijkertijd voor dat je heel bewust bezig bent met het gevoel van rust en ontspanning. Voel hoe je lekker zit, hoe je ademt en hoe je lichaam aanvoelt.

Oefening 3: Handen op je buik

Bij deze meditatie ga je lekker ontspannen liggen, heb je ook weer lekker zittende kleding aan en wellicht een ontspannend muziekje. Hierbij hoef je niet te tellen of na te denken. Het enige wat je doet is focussen op ontspannen en ademhalen. Leg beide handen op je buik en voel je ademhaling. Je buik blaast wat op bij het inademen en loopt leeg wanneer je uitademt. Focus op je handen en probeer je hoofd, ademhaling en handen te “connecten”. Believe me, je valt zo rustig in slaap.

Ga jij ook aan de slag?

Liefs, Lienke

7 reacties

  1. Ik vind het focussen op mijn ademhaling heel prettig en hoe vaker ik het doe, hoe meer ik het kan loslaten. Een zweverig muziekje op de achtergrond helpt ook dat mijn gedachtes niet alle kanten op schieten. Ik blijf pogingen doen net zo lang tot ik die innerlijke rust wat meer onder de knie heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: