blog

Mediteren, niks voor mij!

Krijg jij gelijk de kriebels als iemand begint over mediteren en begin je al te gapen bij de gedachten? Heel herkenbaar! Mediteren is echt iets wat je moet leren. Daarnaast zijn er zo veel verschillende manieren en technieken dat je na een mislukte poging niet gelijk de handdoek in de ring moet gooien. Hopelijk kunnen we je met deze blog overtuigen om (weer) met meditatie aan de slag te gaan.

De voordelen van mediteren

Mediteren is om zo veel redenen gezond voor je! Zelf vind ik de grootste winst dat je echt leert om naar jezelf te luisteren doordat je letterlijk even stopt. Ja, ja, dat klinkt misschien wat zweverig maar zo bedoel ik het niet. Door het drukke leven gaan we altijd maar door, door en door. Wanneer neem je de tijd om echt eens na te denken over wat je wilt en hoe je je echt voelt? Door te mediteren leer je meer ruimte te creëren voor die gedachten.

leren mediteren 1

Fysiek

Naast alle mentale voordelen zijn er ook nog een hoop fysieke pluspunten. Zo ervaar je minder stress en angst omdat je beter je ademhaling onder controle kan houden. Daarnaast is je bloeddruk beter onder controle en slaap je als een roos. Al die dingen samen zorgen ervoor dat je met slechts 10 minuten per dag veel harder en beter kan knallen. Zo wordt het behalen van je doelen een stuk makkelijker!

Give it a try

De makkelijkste en bekendste manier om te starten met mediteren is via een app.

 • Headspace
  Je kan gratis gebruik maken van hun 7 dagen trial periode. In die periode kan je bijvoorbeeld starten met de basiscursus. Hierin volg je dagelijks een ingesproken meditatie van tussen de 1 en 10 minuten. Of wat dacht je van de Early morning-reeks? De perfecte meditatie om je dag goed mee te beginnen! Ze hebben overigens ook hele fijne technieken om je te helpen met in slaap vallen.
 • Stop Breath & Think
  Een app die zich niet alleen focust op het aanbieden van meditaties, maar ook echt op jou. Bij het openen van de app wordt je gevraagd hoe het met je gaat. Zowel fysiek als mentaal. Hartstikke goed om daar soms even bij stil te staan!
 • Calm
  Ben je meer een visueel type? Dan is de app Calm voor jou de beste keuze. Denk aan fijne plaatjes van de zonsondergang en zee die je begeleiden. Zelf vind ik deze app iets spiritueler, maar minstens net zo fijn als Headspace.
leren mediteren 2

Geef het de tijd!

Net als met sporten kost het ook tijd voordat je resultaat ziet bij meditatie. Zeker de eerste week zal het misschien onzinnig voelen en lijken alsof je geen progressie boekt. Maar überhaupt de tijd nemen om er mee bezig te zijn, dat is al progressie! Houd het vast en kijk wat meditatie jou kan bieden. Heb je nog wat extra motivatie nodig? Wij spraken ochtendfreak Ellie over haar ervaringen met mediteren.

Mediteer jij wel eens en maak je dan gebruik van een app?

2 reacties

 1. Ik heb met meditatie een chronisch slaapprobleem weten op te lossen. Het is dankzij de beschikbaarheid van een app zo laagdrempelig geworden. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn. Ik vond meditatie ook nogal zweverig. Tijdens de trial-period van mijn app vond ik de aanpak echter heel praktisch.

  https://www.zen.nl/mediteren-leren/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: