Waarom we moe wakker worden (en dat niet altijd komt door te weinig slapen)

Wie kent het niet? Je wordt ’s ochtends wakker en vraagt je af of je überhaupt geslapen hebt. Het liefst had je je omgedraaid en was je nog een paar uurtjes verder gaan slapen. Het is een rotgevoel. Het liefst sta je natuurlijk vrolijk en vol energie op. Weet jij waardoor het komt dat je zo moe wakker wordt? Ontdek wat de oorzaken zijn en nog belangrijker: de oplossingen.

Ontzettend veel Nederlanders hebben slaapproblemen. Maar liefst 64 procent van de Nederlanders voelt zich ’s ochtends moe en niet uitgeslapen. Dat blijkt uit onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid. Dat is nog al wat. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je het met vrienden net iets te laat hebt gemaakt en de wekker vroeg gaat of als je niet in slaap kan komen door een spannende sollicitatie de volgende dag. Geen probleem. Stap de volgende dag vroeg je bed in en het is opgelost. Het wordt pas echt vervelend als je langdurig vermoeid wakker wordt. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft al langer dan drie maanden slaapproblemen en wordt ontzettend moe wakker.

Symptomen van moe wakker worden

Je voelt je niet uitgeslapen als de wekker gaat en zou het liefst verder willen slapen. Je ogen vallen dicht. Andere symptomen van moe wakker worden zijn wallen, veel gapen, lusteloos zijn, emotioneler zijn dan normaal en soms komt er duizeligheid bij kijken. Herken je dit? Zoek dan uit wat de oorzaak van je vermoeidheid is.

Oorzaken moe wakker worden

Te korte nachtrust

Deze is uiteraard voor de hand liggend. Als je te weinig slaapt, word je vermoeid wakker. Weet jij precies hoeveel uur slapen gezond is? Voor iedereen is dat anders. De een slaapt negen uur, de ander heeft genoeg aan zes uur. Hoe je weet wat voor jou werkt? Dat kan je tijdens een vakantie voor jezelf eens uittesten door zonder je wekker te werken. Hoe laat ga je slapen en word je uit jezelf wakker? Ik zeg waarschijnlijk, omdat deze test niet werkt als je bijvoorbeeld ziek bent (geweest) of stress hebt.

Oplossing: onderzoek hoeveel uur slaap voor jou ideaal is en plan die tijd elke nacht in. Ga niet te laat naar bed als je de volgende dag op tijd op moet staan.

Slecht moment in je slaapcyclus wakker worden

Hiervoor moet je de theorie achter de slaapcyclus eerst goed begrijpen. Als je gaat slapen beland je eerst in een lichte slaap (inslapen), daarna in de correcte slaap, dan in de diepe slaap, vervolgens de hele diepe slaap (fysiek herstel) en als laatst in de REM-slaap (droomfase). Deze vijf fases duren in totaal ongeveer 1,5 uur. Na 1,5 uur begin je weer opnieuw met de lichte slaap. Jouw wekker houdt geen rekening met deze fases helaas. Als je wekker gaat op het moment dat je in de diepe slaap bent, word je moe wakker. 

Oplossing: probeer eens een wake-up light.

Ondiep slapen

De laatste slaapfases zijn de belangrijkste voor je fysieke herstel. Als je ondanks een lange nacht toch moe wakker wordt, zou je slaapcyclus wel eens verstoord kunnen zijn. Je slaapt bijvoorbeeld heel licht en je diepe slaap is erg kort. Je lichaam heeft niet genoeg tijd gehad om te herstellen. Moe wakker worden is het gevolg.

Oplossing: een ondiepe slaap kan aan verschillende dingen liggen. Begin hiermee: maak je kamer goed donker, gebruik geen telefoon of laptop in het uur voordat je gaat slapen, drink geen alcohol of cafeïne in de paar uur voor het slapen en sport niet vlak voor het slapengaan.

Gebroken nachten 

Ook gebroken nachten kunnen ervoor zorgen dat je moe wakker wordt. Misschien heb je wel genoeg uren geslapen, maar is dat niet aan een of twee stukken geweest. Als je ’s nachts meerdere keren wakker wordt doordat je bijvoorbeeld veel moet plassen of een huilende baby hebt, is de kans op slaaptekort en vermoeidheid groot. Ook snoozen is een vorm van gebroken nachten. 

Oplossing: stop met snoozen! Moet je vaak plassen? Neem dan contact op met de huisarts. Huilende baby? Het is een fase ;)

Slaapstoornis

Ben je overdag vaak ontzettend moe, zonder dat je zelf weet waarom? Je zou zomaar eens slaapstoornis kunnen hebben zonder dat je dat doorhebt. Voorbeelden van slaapstoornissen zijn snurken, tandenknarsen, slaapapneu en narcolepsie.

Oplossing: vermoed je dat dit bij jou aan de hand is? Neem dan altijd contact op met de huisarts en bespreek je mogelijkheden.

Vitaminetekort

Vitamines zijn van belang voor een goede nachtrust. Melatonine is een van de belangrijkste slaaphormonen. Het zorgt er onder andere voor dat je inslaapt. Een tekort aan vitamines kan de aanmaak van dit hormoon verminderen.

Oplossing: test bij de dokter welke vitamines je tekort komt.

Watertekort

Uitdroging kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt. 

Oplossing: drink genoeg overdag, houd je vochtbalans op pijl en je zult een stuk beter slapen.

Stress

Eén van de grootste boosdoeners van slecht slapen is stress. Een korte stressvolle periode waarin je slecht slaapt, is niet zo erg. Maar voorkom langdurige stress. Als je langdurig stress ervaart, raakt je hormoonbalans in de war waardoor je slecht gaat slapen.

Oplossing: ga op zoek naar de stressbron, neem deze serieus en pak de bron aan.

Wil je nog meer tips en een stappenplan om beter te slapen? Lees dan mijn boek.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

  1. En hoe pak ik dit aan als je in ploegen werkt. De ene week werk ik van 5.30-13.30 uur en de andere week van 14.00-22.00 uur
    Ik weet dat ik vanwege migraine 8-9 uur slaap zeker nodig heb

  2. Ik slaap heel vaak slecht als ik gestresst ben. Ik heb veel nachtmerries en word daardoor ‘s nachts wakker. De volgende ochtend ben ik dan heel moe. De stress komt bij mij vaak door mijn opleiding. Dat is dus een oorzaak die ik niet aan kan pakken, want die deadlines blijven staan. Heb je hier tips voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search