Ochtendroutine van de moeder van Lienke

Mijn moeder is fitter dan ooit! Heeft een coach en traint drie keer per week. Voor Moederdag wilde ik niets liever dan haar verhaal op mijn website. Ze is inmiddels 53 jaar, voor het eerst oma geworden en ze weet precies haar verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Meer dan logisch dat ik haar even in het zonnetje zet op moederdag, maar ook om andere leeftijdsgenoten te inspireren dat je bij 50+ ook écht een fitwomen kunt zijn.
Dus.. vind jij dat je mams (of paps) ook wel wat fitter mag worden? Stuur dan heel subtiel dit interview door.

OK. Mam, bring it on! Wanneer en waarom besloot je het roer om te gooien en van de bank af te komen?

“Eigenlijk ben ik heel dubbel, aan de ene kant niet stil kunnen zitten en altijd vanalles aan het doen zijn en aan de andere kant enorm kunnen genieten van op de bank zitten (of liggen), zeker in de namiddag en avond. Vorig jaar merkte ik dat ik stijver begon te worden. Ik nam het eerst voor lief, het hoort immers bij de leeftijd, maar toen ik merkte dat mijn grootste hobby tuinieren – mijn mams heeft een volkstuin van 600 m² – lastiger werd en ik mezelf een oude taart begon te voelen, vond ik het tijd voor actie. 52 Jaar was nog veel te jong om achter de geraniums te gaan zitten. Ik zit er liever nog jaren tussen. Toen ik ook nog oma werd, was het me duidelijk: ik word een fitte oma!

Toen ging je maar op zoek naar een gym?

“Nou ja, ik ben het liefst buiten aan het sporten, zoals in mijn tuin of op de fiets door de stad, maar toen er tegenover mijn huis een gym opende, dacht ik dat een intake geen kwaad kon.”

Gaaf, hè…?

“Ha ja, ik snap je enthousiasme nu helemaal! Vooral ook omdat ik bij jou gezien heb hoe krachtsport kan werken en ik was nieuwsgierig geworden of dat misschien ook wat voor mij zou zijn. Nou dat bleek dus zo te zijn!”

Foto: Martijn Kromkamp

En nu heb je een personal trainer en zit je in een small group circuit.

“Ik ben begonnen met PT omdat alles helemaal nieuw voor me was en ik best wel onzeker de sportschool binnenkwam. De sportschool waar ik train, GO180 in Leeuwarden, is een kleine sportschool, die alleen werkt met begeleid trainen. Zo leer ik precies hoe ik moet trainen en hoe alle apparaten werken. Nu train ik ook samen met anderen en doen we twee trainingen per week en soms pak ik er nog een extra outdoor bootcamp bij. Ik ben nu niet meer onzeker en vind het heerlijk met andere gemotiveerden te trainen.”

Wat zijn de grootste veranderingen sinds je bent gaan sporten?

“Ik voel me energieker, slaap beter en mijn lijf is veel minder stijf. Maar mijn shape verandert ook en ik heb nu het lijf van toen ik rond de 30 was! Ik heb meer spiermassa gekregen en mijn vetpercentage is flink naar beneden gegaan, terwijl ik daar eigenlijk niet zo mee bezig was.”

Zeg eens eerlijk: ben je de beste uit je groep?

“Typische vraag. Ik ben de oudste in de groep maar ik val niet uit de toon. Ik zie het trainen niet als competitie maar ik vind mezelf wel mega stoer dat ik met mannen en vrouwen van 21 en 32 jaar mee kom!”

Aaaah Lief!

“Ik wil graag 10 push ups kunnen doen en ik wil graag hangend aan mijn handen zo’n baan afleggen.”

Monkey bar, mam, je bedoelt een monkey bar!

“Ja die! Dat zijn nog mijn doelen!”

OK en wat vind je nou het minst leuke aan het fitte wereldje?

“Jumping jacks en walking lunges…. Of bedoel je het algemener?  Ik ben eigenlijk niet zo gevoelig voor invloeden van ‘het fitte wereldje’ dat ik soms tegenkom op social media. De krachttraining is voor mij een middel en geen doel. Voor mij is er naast de fitte wereld nog zoveel meer.”

Mooi gezegd mams. Zit in de familie zeker.. Anyways, vertel even over je voedings-app!

“Ik ga, sinds ik train, veel bewuster met voeding om. Ik at altijd wel gezond, veel groente, fruit en het liefst biologisch, maar ik leerde nu dat ik veel te weinig eiwitten binnenkreeg en in verhouding teveel vetten.”

Vanuit de sportschool werken we met een app waar ik mijn voeding in zet. Zo kan mijn coach zien of ik goed bezig ben.  Ik ben daar nu al een jaar serieus mee bezig! Ik snap het nu helemaal van eiwitten, koolhydraten en vetten.”

foto: Martijn Kromkamp

Super mam, ik ben trots op je.

“Ja! Ga ik een dag uit eten, dan houd ik er in de ochtend al wat rekening mee. Oh en sinds die app skip ik ook melk uit mijn koffie! Neem ik liever een koekje. Daarnaast weeg ik mijn eten en maak mijn eten voor mijn werkdag ’s ochtends klaar. Ik ben echt gevarieerder gaan eten met meer groente en fruit. Oh en vooral meer eiwitten! Ja ik bestel ook bij Myprotein.
Naar mijn idee bestaat 80% van het behalen van je doel uit bewust met voeding omgaan. Eten doet zo veel met je stemming, met je energie!”

Maar uhm… Verwaarloos je pap nu niet een beetje door je healthy and sporty lifestyle?

“Haha, je vader is zelf ook sportief! Hij rent een aantal keer per week even 30 km! Nou dat doe ik hem niet na. En die marathons al helemaal niet.
Hij moest wel even wennen dat ik serieus ging trainen en anders ging eten. Hij zegt wel eens dat als hun gymleraar dit zou zien, hij het niet zou kunnen geloven.”

En gelukkig heb ik naast het trainen (3 uur per week) natuurlijk nog wel tijd om samen gezellig op de bank te zitten, want ik vind planken tof om te doen maar bankplanken ook nog steeds heel fijn.”

De laatste vraag mam! Heb je nog tips voor mensen die ook 50+ zijn en fitter oud willen worden?

“Iedereen mag zelf bepalen hoe en wat hij/zij doet. Volgens mij is voor iedereen regelmatig bewegen en bewust eten een manier om je beter/fijner te voelen. Kom van die bank af en probeer het eens. Dan kun je altijd nog besluiten om weer die bank op te kruipen, wanneer het je niet bevalt.

Weet wel dat als je iets wilt, dat je daar je best wat voor mag doen. Het fit oud worden komt je niet aanwaaien. Dus mensen die klagen geef ik het advies om dat klagen om te zetten in acties ondernemen en jezelf niet met smoesjes te sussen. Maar ja, veel mensen willen dit niet, vinden het teveel inspanning, teveel moeite en gaan het dus niet uitproberen. Stop dan ook met klagen vind ik dan.”

Zo jammer he!

“Tsja. De krachttraining zorgt voor mij ervoor dat mijn spierkracht zodanig blijft dat ik het intensieve tuinieren kan blijven doen, mijn passie. Dat ik actief en energiek met mijn kleinzoon kan optrekken, dat ik moeiteloos sprintjes trek, zeer lange wandelingen kan maken op vakanties en voor de ontspanning op de bank kan ploffen en niet omdat ik moe ben.

Ik ben geen fitgirl, maar een fitgranny.”

Die houden we er in! FITGRANNY.
Thanks mam!

Love u!

PS zijn jouw ouders een beetje sportief?

Thanks Martijn Kromkamp en G0180.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

  1. Leuk! Mijn moeder is ook helemaal aan het sporten geslagen met haar Tacx. Die fietst ook 2x per week daarop en zet ondertussen echt alles op Strava. Mijn vader is een kitesurfer, dus zodra het waait is hij weg. En op hun 54ste hebben ze beide nog leren golfsurfen, misschien iets voor jouw moeder?

  2. Wat geweldig leuk! en wat heerlijk dat je moeder op de foto gaat, top! het is zo herkenbaar ;-) ik ben weliswaar nog geen oma en ik scheel 1 jaartje met jouw moeder, maar wel met dezelfde gedachtes en intenties, het leven is ons echt gegeven en het is veel te kostbaar om het na de 50 te gaan verwaarlozen… echt…dankjewel Lienke & mams!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek