Heb jij last van nachtmerries? Dit kan je er aan doen!

Niets is zo vervelend wakker worden als gewekt worden door een nachtmerrie. Ongeveer 50% van de volwassenen heeft nachtmerries. Naar wakker worden kan een behoorlijke stempel drukken op je dag. Handig dus om te weten waarom je nachtmerries krijgt en wat je er misschien aan kan doen om ze te voorkomen.

Waarom dromen we?

Wetenschappers weten steeds meer over slapen, maar op de vraag waarom we dromen – en soms dus nachtmerries hebben – bestaat nog geen consensus. Zo is één van de theorieën is dat dromen werkt als therapie omdat je in een veilige omgeving leert omgaan met bepaalde emoties. Een andere theorie is dat het je hersenen opruimt. Wat de functie ook precies is: als je droom een nachtmerrie is, dan is de kans groot dat het niet alleen je droom maar ook je dag bestempelt.

Nare droom versus nachtmerrie: Het grootste verschil is dat je bij een nare droom meestal doorslaapt, terwijl je bij een nachtmerrie vaker wakker zult worden. Nachtmerries komen voor tijdens de REM slaap, fase 5 van je slaapcyclus. Dan is er ook nog nachtterreur, de overtreffende trap van een nachtmerrie waarbij de angst of paniek zo erg is dat je gaat gillen, schreeuwen of slaapwandelen. Gelukkig komt dit veel minder vaak voor.

nachtmerries

Mogelijke oorzaken van jouw nachtmerries

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor jouw nachtmerries.

 1. Eten voor het slapen gaan: de regel “niet meer eten na 20.00 uur” heeft opeens een andere waarde gekregen. Door je stofwisseling te verhogen voor het slapen gaan blijven je hersenen langer actief, wat mogelijk zou kunnen leiden tot nachtmerries.
 2. Slikken van bepaalde medicijnen: van enkele medicijnen zoals antidepressiva en bloeddrukmedicijnen is bekend dat zij nachtmerries kunnen veroorzaken.
 3. Slaapstoornissen: bijvoorbeeld zoals bij narcolepsie, waar Ana onlangs meer over vertelde.
 4. Slaapgebrek: Merk je dat je juist in de korte nachten last krijgt van nachtmerries? Dat zou zomaar een oorzaak-gevolg kunnen zijn. Slapeloosheid kan leiden tot nachtmerries en nachtmerries kunnen leiden tot een gebrek aan slaap.
 5. Stress: dat stress niet goed voor je is, dat wisten we natuurlijk al. Maar het kan dus ook de oorzaak zijn van jouw nachtmerries.
 6. Ingrijpende gebeurtenissen het verlies van een dierbare maar ook problemen op je werk kunnen een trigger zijn voor nachtmerries.

Is één van bovenstaande oorzaken voor jou herkenbaar? Dan kan je gaan kijken of je de nachtmerries kan verminderen door de oorzaak aan te pakken. Kan dit niet zomaar, bijvoorbeeld bij medicijngebruik, raadpleeg dan altijd eerst je arts. Blijven de nachtmerries aanhouden en merk je dat het je dagelijkse dingen teveel beïnvloed? Er bestaan therapieën voor het verhelpen van nachtmerries. Ook hierbij is het raadzaam om een arts te raadplegen.

nachtmerries

Extra tips

 • Zorg voor een vaste slaaproutine, zoals elke dag op het tijdstip slapen.
 • Zorg dat je slaapkamer comfortabel is, niet te warm maar niet te koud. Check ook dit artikel.
 • Schrijf je nachtmerries op of vertel ze aan iemand.
 • Het voedingssupplement melatonine kan helpen om je lichaam en hersenen te ontspannen waardoor je sneller en rustiger slaapt.
 • Een droomvanger ophangen. Baat het niet dan schaadt het niet!

nachtmerries

Ik hoop dat je hiermee hebt kunnen ontrafelen waarom jij last hebt van nachtmerries. Wil je het meeste uit je dag en ochtend kunnen halen, dan is een goede nachtrust super belangrijk. Laat me in de reacties hieronder even weten of je dit interessant vond en of je meer wilt weten rondom slapen, dromen, betekenissen van dromen, etc.!

Bronnen: slaapinfo.nl; mens-en-gezondheid.infonu.nl

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 1. Wat leven we in een prachtige wereld, ik twijfel nog steeds aan deze spreukenmaker hoe hij het deed!!! Ik ben zo blij om de hele wereld te laten weten hoe deze krachtige spreukenmaker mijn huwelijk heeft gered. Alles liep in de soep omdat mijn man niet kon stoppen met mij te bedriegen met andere vrouwen. Het raakte eraan gewend dat ik altijd opwarmde. Ik probeerde hem te laten stoppen, maar ik kon de situatie niet helpen. Hoe meer ik probeerde, hoe moeilijker het werd. Soms zullen we vechten en een paar maanden uit elkaar gaan, en dan komen we weer terug alleen vanwege onze kinderen. Op een dag vertelde een vriend me over deze spreukenmaker die haar ook hielp. Zijn naam is Dr.SUNNY, ze zei dat hij witte magische spreuken gebruikt om spirituele problemen op te lossen. Ik besloot het eens te proberen, ik nam contact met hem op en hij vertelde me dat het slechts 2 dagen zou duren en dat ik grote veranderingen bij mijn man zou zien. Hij sprak eigenlijk een spreuk uit, geloof me, na 2 dagen van de spreuk bekende mijn man verschillende namen van vrouwen met wie hij heeft geslapen. Hij smeekte om vergeving en zou het nooit meer proberen. Vanaf die dag tot nu toe is mijn geest in rust. Mijn man heeft een hekel aan alle andere vrouwen op aarde, behalve ik. En ik ben zo blij dat ik hem alleen voor mezelf heb. Het e-mailadres van de spellcaster is [email protected] of voeg hem toe op WhatsApp +2348082943805

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken