Obrigado, hoe speciaal dit kokoswater is!

Ik drink veel kokoswater. Ik pak het liefst de goedkoopste variant, want we weten allemaal dat het best prijzig is. Eigen huismerk is helemaal ideaal. Tot Obrigado mij uitnodigde om mee te gaan naar Bahia, Salvador. om te laten zien hoe hun kokoswater wordt gemaakt en bovenal wat er dankzij Obrigado allemaal is veranderd in Brazilië. Ik heb nog steeds kippenvel als ik daaraan denk. Ik zal vanaf nu heel anders naar kokoswater – en de prijs – kijken. 

Kokoswater en een fitte levensstijl gaan onwijs goed samen. Het hydrateert en zorgt voor de juiste vochtbalans. Perfect als post-workout-drankje als je supererg hebt gezweet. Wil je meer weten over de voordelen van kokoswater gecombineerd met een fitte levensstijl, klik dan vooral hier.
Terug naar de uitnodiging uit Brazilië. Zij wilden aan mij, a.k.a. fitgirl Lienke, laten zien dat ik wel even twee keer mocht nadenken over mijn post-workout-drankje. Nuchter ging ik de reis in, maar ik kwam er toch heel anders uit. 

Vanessa, onze reisleidster en tevens marketing/PR bij Obrigado, ik met een Obrigado kokosnoot en een Arista die de kokosnoten aan het inladen is.

Obrigado

De farm van Obrigado ligt in Bahia, Salvador. Zij hebben een gebied van 6000 hectare met daarop ruim 300.000 kokosbomen. Echter gebruiken ze hier maar 30% van, aangezien de overige 70% vrij voor natuur en bevolking moet blijven.

Het kokoswater is puur

Obrigado wordt gemaakt van 100% kokoswater, dat wil zeggen dat dit kokoswater in de meest pure vorm is. Meer dan welk ander kokoswater ook. Obrigado plukt de kokosnoten wanneer ze 30-40 dagen oud zijn, waardoor de kokosnoten nog erg jong en groen zijn. Dit zorgt voor veel sap. De kokosnoten worden gebracht naar de fabriek, waar het kokoswater zonder lucht of licht eruit wordt gehaald. Zo blijft de smaak goed behouden. Dit zorgt ervoor dat de pure smaak van het kokoswater blijft zoals je het zou proeven als je de kokosnoot openmaakt en er direct uit zou drinken. 

Obrigado medewerkers, Milou die een foto probeert te maken van de 300.000 kokosnootbomen en een Arista bij één van zijn bomen.

Elke kokosnootboom is speciaal

Maar… ik ga nog een even een stapje terug. Waar ik mij het meest over verbaasde was het feit dat elke boom (lees: meer dan 300.000 kokosnootbomen) een “baasje” heeft. Deze worden ook wel Arista’s genoemd. Elke Arista heeft een aantal bomen onder zijn hoede waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Dit zorgt ervoor dat elke boom voldoende water en vitamines binnenkrijgt. Het voelde echt als een soort familie, zo goed als ze voor elke boom zorgen. Nog een mooi feitje. Obrigado heeft ongeveer 6000 hectare in Brazilië, waarvan maar 30% gebruikt wordt, en de overige 70% met rust wordt gelaten om de natuur niet aan te tasten. 

Baanmogelijkheden 

Obrigado heeft de Arista-school opgericht, zodat Brazilianen zich kunnen omscholen tot een echte Arista. Obrigado heeft daardoor in Bahia veel baangarantie kunnen bieden. Niet alleen tot Arista, het verzorgen van de kokosnootbomen, maar ook in de fabriek zijn honderden banen ontstaan. Elke stap, van het kweken van de bomen tot aan het verzenden van het eindproduct, vindt plaats op het Obrigado terrein: de farm!
Ik heb de mogelijkheid gehad om met de CEO te praten, en ik was een en al oor. Er wordt door iedereen vol passie over het product en het bedrijf gepraat. Men is Obrigado echt heel dankbaar en iedereen is onwijs trots op het product. En laat Obrigado nou net staan voor “dankjewel”.

Zero waste is een prio

Obrigado richt zich op duurzaamheid. Zij willen zero waste creëren op de farm. Obrigado recyclet de kokosnoot-huidjes tot erosie-matten, die kunnen worden gebruikt bij de bouw van snelwegen en/of dijken. Ook in deze fabriek (die tevens op de farm is) werken tientallen Brazilianen onder begeleiding van een vrouw. Dat vind ik dus echt kicken! Diverse vrouwen hebben binnen Obrigado een hele belangrijke en hoge functie. 

De school, Instituto Gente

Obrigado heeft ervoor gezorgd dat er in de buurt van de farm een school is gebouwd. Zo kunnen alle kinderen van 4 tot en met 17 jaar naar deze school. Ze krijgen goed onderwijs, warm eten en alles wat ze nodig hebben. De kinderen wilden maar al te graag hun muziek- en dansles aan ons laten zien. Wat een blijdschap heerste daar… Toen ik moest meedoen konden ze alleen maar lachen. Zo goed als zij, zal ik nooit worden. Ook hier merk je hoe dankbaar de bevolking is voor Obrigado. 

Waarom het mij raakte

Ik kan vrij nuchter denken: lekker, zo’n kokosdrankje. Is het ook nog eens puur? Nou, top! En mijn gedachten gaan daarna verder uit. Ik vertelde Obrigado eerlijk dat ik kokoswater duur vind en dat ik benieuwd was waarom de prijzen van kokoswater zoveel hoger liggen dan voor andere drankjes. Dit werd natuurlijk al vrij snel duidelijk. Het hele proces om kokoswater te maken kost tijd, geld, zorg, geduld en om het pure kokoswater te krijgen is er een heel proces nodig om dit voor elkaar te boosten.

Daarnaast gaat het geld naar een goed salaris voor elke werknemer, naar milieu, naar duurzaamheid, naar de school van Obrigado. Dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Ik weet nu waar mijn geld naartoe gaat, hoe Obrigado wordt gemaakt, hoeveel liefde er in het product zit en hoe het kokoswater bij mij thuis in de koelkast belandt. Bij elk slokje dat ik nu neem, denk ik terug aan de Arista’s tussen de kokosbomen, die vol passie vertellen over de bomen en hoe ze die verzorgen. Aan de CEO die apetrots is op het bedrijf. Aan de medewerkers die er elke dag weer voor zorgen dat er “zero waste” bij Obrigado is. Maar ook aan de leraren op de school die de kinderen zo blij maken. Zo… en dan is het ineens helemaal niet duur meer… Liefde voor een product en pure smaak zijn onbetaalbaar.

– Wil je meer weten over Obrigado? Check hier de website.
– Wil je meer weten over het kokoswater-proces? Klik dan hier.
– Heb je nog een vraag? Zet ze gerust in een comment, ik beantwoord ze met alle liefde. 

PS Dit is geen betaalde samenwerking. Deze blog is puur vanuit mijn eigen enthousiasme geschreven. Voor mij een eyeopener om er vaker bij stil te staan waar een product vandaan komt.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken