Mijn ochtendritueel als ochtendexpert -6 stappen

Als ochtendexpert en de oprichter van Dear Good Morning, ben ik gepassioneerd over het delen van de kracht van een energiek ochtendritueel. In deze blogpost ga ik mijn ochtendritueel als ochtendexpert met jullie delen, en ik hoop dat het je zal inspireren om elke ochtend met enthousiasme en energie te beginnen.

Stap 1: Vroeg Ontwaken

Laat ik meteen zeggen dat mijn ochtendritueel daadwerkelijk mijn ochtendritueel is. Haal er inspiratie uit, maar ga nooit klakkeloos alles overnemen. Iedereen is uniek! Dat gezegd hebbende: mijn wekker gaat normaliter doordeweeks tussen 05.20 en 06.00 uur. Het is maar net hoe laat en hoe lang ik ga sporten. Zo geef ik op de dinsdagochtend ook een virtuele live les in de Dear Good Morning Community waardoor ik om 05.20 uur opsta. De woensdagochtend heb ik wat meer speling en ga ik om 06.30 uur sporten waardoor ik mijn wekker om 06.00 uur zet. En ja, 10 tot 40 minuten langer slapen is heel erg fijn op de vroege morgen dus ik ben heel kritisch met hoe laat ik mijn wekker zet. Als ik geen wekker hoef te zetten word ik uit mezelf om 05.45 uur wakker. Dit is voor mij dan ook de beste tijd om op te staan en waar ik mijn biologische klok het meest blij mee maak.

Stap 2: De eerste 5 minuten

De eerste 5 minuten van mijn ochtendritueel zijn cruciaal. Het zet meteen de toon van de dag. Zoals je wellicht in mijn boek hebt kunnen lezen maak ik gebruik van de 15 seconden-regel. Dit is een regel waarbij ik van 15 naar 0 aftel en op de 0 moet ik uit bed zijn. Het zorgt ervoor dat ik mijn brein activeer, maar ook meteen een shot aan dopamine door mijn lijf ervaar omdat ik meteen een overwinning heb gehaald. Dopamine zorgt voor een boost aan geluk waardoor je meteen een stuk vrolijker bent.

Daarnaast heb ik mezelf aangeleerd om, zodra ik wakker word, meteen een positieve gedachte te maken. Het is zo makkelijk om negatief te denken, zeker wanneer je een korte nacht hebt gehad of wakker schrikt van de wekker. Wanneer je een positieve gedachte aan jezelf geeft, merkt je brein op dat de ochtend en het ontwaken helemaal niet zo erg is als je eventueel zou kunnen denken. Door positieve gedachtes te creëren geeft je brein een signaal aan je lichaam dat de ochtend “veilig” is, waardoor het een stuk makkelijker wordt om uit bed te komen. Zo kan je goed spelen met je eigen gedachtes en lichaam.

Zodra ik uit bed ben, en mijn positieve gedachtes heb genoemd, ga ik direct naar de badkamer om zowel mijn tanden te poetsen als mijn sportkleding aan te doen die ik de avond ervoor al heb klaargelegd. Het tandenpoetsen zorgt voor een fris gevoel en door direct mijn sportkleding aan te doen geef ik mezelf ook geen twijfel-moment om daadwerkelijk verder te gaan met mijn ochtendritueel.

Stap 3: Sporten

Beweging is cruciaal voor een energieke ochtend. Ik geniet van een ochtend workout, meestal een combinatie van kracht- en cardio-oefeningen. Dit geeft me een boost van endorfines en het laat me klaar voelen om de wereld te veroveren. Zonder sporten is mijn ochtendritueel simpelweg niet compleet. Ik kan niet zonder. Stel, ik heb een hele drukke dag en eigenlijk geen tijd voor mijn volledige ochtendritueel, dan doe ik een korte 7 minuten HIIT workout om toch die endorfines te voelen. Mijn voorkeur gaat wel altijd uit naar een 50-60 minuten workout in de sportschool. Alhoewel ik het ook wel eens heerlijk vind om gewoon vanuit huis mee te doen met de virtuele live lessen uit de Dear Good Morning Community.
Het sporten geeft me zoveel kracht en een mentale boost dat ik pas mezelf ben, na het sporten.

Tussenstap: IJsbad als nieuw ochtendritueel

Had je me dit 2 jaar geleden gevraagd, dan had ik je vierkant uitgelachen, maar inmiddels kan ik met trots zeggen dat ik echt verslaafd ben aan het nemen van een ijsbad. Ik heb een ijsbad laten plaatsen in de tuin van mijn mini sportschool. Thuis heb ik er helaas geen plaats voor. Elke keer na het sporten neem ik een 3 minuten ijsbad. Ik zorg ervoor dat ik minimaal 11 minuten per week in mijn ijsbad ga, want vanaf 11 minuten ga je echt de positieve effecten van een ijsbad merken. Soms is dit ritueel echt een beloning na het harde werken, soms moet ik mezelf echt een pep-talk geven omdat het zo verschrikkelijk koud is. Maar eerlijk is eerlijk: al die mensen die altijd maar beweerden dat het nemen van een ijsbad zo geweldig is, zoals Dai Carter mij overtuigd heeft in onze winterspecial podcast, hebben toch echt gelijk! Je krijgt een mentale boost, en vooral een energiekick! Na zo’n ijsbad stuiter ik nog meer.

Stap 4: Journallen of een moment van rust

Eenmaal thuis ga ik over naar stap 4. Ik zal eerlijk zijn: journallen is vooral een doel om te doen maar, het lukt me niet altijd. Hoe strikt ik ben met stap 1, 2 en 3 en het ijsbad, zo slecht heb ik stap 4 als vast ochtendritueel. Journallen, het letterlijk opschrijven van al mijn gedachtes, helpt me mijn geest te kalmeren en me te concentreren op positieve energie. Ik schrijf waar ik dankbaar voor ben. Het herinnert me aan de mooie dingen in het leven en zet de toon voor een positieve dag. Mezelf pushen om elke dag te journallen als vast ochtendritueel heeft geen zin. Als ik er behoefte aan heb doe ik het en anders ga ik na het sporten lekker even op de bank zitten met een kop koffie en pak ik een rustmoment. Juist even in de rust na een pittige workout zorgt dat ik heel even kan intunen bij mezelf.

Tussenstap: Schouderklopje als vast ochtendritueel

Iets wat ik gedurende de ochtend heel vaak doe, is mezelf een schouderklopje geven. Het klinkt wellicht gek om te lezen maar het is zo ontzettend belangrijk om jezelf te bedanken dat je eerder uit bed bent gegaan om de ochtend voor jezelf te nemen. Een schouderklopje is letterlijk jezelf bedanken. Het werkt goed, en wel hierom:

  • Zelfwaardering: Het geeft je een gevoel van zelfwaardering en zelfliefde. Het herinnert je eraan dat je waardevol bent en dat je inspanningen en prestaties erkend moeten worden, zelfs door jezelf.
  • Zelfvertrouwen: Het versterkt je zelfvertrouwen. Door jezelf te prijzen voor wat je hebt bereikt, bouw je positief zelfvertrouwen op, wat je helpt om met meer zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen aan te gaan.
  • Motivatie: Zelfbeloning fungeert als een motivator. Het kan je aanmoedigen om je doelen te bereiken en consistent te blijven werken aan zelfverbetering, wetende dat je de vooruitgang waardeert.
  • Stressvermindering: Het kan stress verminderen. Positieve zelfwaardering helpt om negatieve emoties en zelfkritiek te verminderen, waardoor je mentale en emotionele welzijn verbetert.
  • Positieve mindset: Het cultiveert een positieve mindset. Het richten op wat je goed doet en waar je trots op bent, helpt je om optimistischer te zijn en negatieve gedachten te verminderen.
  • Zelfzorg: Het is een vorm van zelfzorg. Door jezelf te waarderen en te belonen, geef je jezelf de zorg en aandacht die je verdient, wat essentieel is voor een gezonde levensstijl.
  • Succes bevorderen: Het kan je helpen om meer succes te behalen. Een positieve houding en zelfwaardering kunnen je motiveren om hogere doelen na te streven en meer succes te bereiken in verschillende aspecten van je leven.

Dus, geef jezelf regelmatig een schouderklopje en erken je eigen prestaties en inspanningen. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om je welzijn te verbeteren en een positieve kijk op jezelf en je leven te bevorderen.

Stap 5: Het “standaard” ochtendritueel

Mijn ochtendritueel zit hem dus voornamelijk in de eerste 5 minuten van de ochtend, het bewegen tot aan het ijsbad. Het journallen is een extra en alles wat erna komt beschouw ik vooral als de “standaard” ochtendrituelen die ik wel zo speciaal mogelijk probeer te maken. Zo ga ik na stap 4 uitgebreid douchen en luister ik ondertussen een podcast of een opzwepend playlist, zoals de Dear Good Morning playlist.

Nadat ik mezelf heb aangekleed is het moment om te ontbijten. Een voedzaam ontbijt is de brandstof voor mijn dag. Ik geniet van een gezond ontbijt met veel fruit en eiwitten. Het geeft me de energie die ik nodig heb om actief te zijn en gefocust te blijven. Ik wissel van havermout met rode bessen en een scoop protein, tot aan kwark met noten en honing. Ook vind ik het heerlijk om een poached egg te maken op een broodje met smashed avocado. Het is maar net waar ik zin in heb. Een bakje koffie is altijd een goed idee vind ik! Al kan dat ook prima decafe zijn want na al het bovenstaande uit te voeren heb ik meer energie dan wat cafeïne kan opleveren!

Stap 6: Planning en Prioritering

Ik neem even de tijd om mijn dag te plannen en mijn prioriteiten te stellen. Dit helpt me om georganiseerd te blijven en doelgericht te werken. Het liefst ga ik gelijk even kletsen in de Dear Good Morning Community, het is zo leuk om met andere Ochtendgekkies in contact te zijn over hoe zij hun ochtend hebben besteed. Daarnaast check ik direct mijn mail-boxen, werk mijn administratie bij en heb contact met mijn team.

Ochtendritueel: Enthousiasme verspreiden

Mijn ochtendroutine zou niet compleet zijn zonder het verspreiden van positiviteit. Zodra ik wakker word maak ik direct een Instagram Story voor mijn volgers. Zo laat ik zien dat de ochtend weer begonnen is en probeer ik vooral mensen te triggeren om ook uit bed te gaan. Gedurende mijn hele ochtendritueel maak ik meerdere berichten via Instagram en mijn community. Het is dé manier om mensen enthousiast te maken en voor mij een stok achter de deur om er elke ochtend weer te zijn!

Dit is mijn ochtendroutine, en ik geloof dat een energieke ochtend de sleutel is tot een succesvolle dag. Probeer enkele van deze stappen in je eigen ochtendroutine op te nemen en ervaar de transformatie in je leven. Laten we samen de wereld inspireren en elke ochtend geweldig maken!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoek