Ochtendroutine bij een onregelmatig ritme

Naar aanleiding van mijn boek krijg ik veel vragen van mensen met een onregelmatig ritme. Werkt een ochtendroutine zoals de succesformule van Dear Good Morning ook bij mij? Ja, is het antwoord! Alleen ziet jouw ochtendroutine er elke dag anders uit.

In mijn boek besteed ik al kort aandacht aan het hebben van een onregelmatig ritme en hoe je het beste jouw ochtendroutine hierop kan aanpassen. Toch komen er nog veel vragen binnen die ik graag in deze blog wil beantwoorden. Wist je dat meer dan 500.000 Nederlanders een baan hebben waar ze zeer onregelmatig werken?

Vera de verpleegkundige

Op pagina 66 van het boek vind je al het verhaal van Vera Dokter, al meer dan elf jaar verpleegkundige met een zeer onregelmatig ritme. Ook zij heeft inmiddels helder ochtendroutines, en wel drie! Een energieke ochtendroutine voor haar ochtenddienst, avonddienst en nachtdienst. Voor deze blog sprak ik haar nog wat uitgebreider om jou te overtuigen; met een onregelmatig ritme kan je ook een fantastische ochtendroutine hebben.

Plannen

Al vanaf haar 18e werkt Vera onregelmatige diensten. Deze diensten wisselen zich ook zonder enige regelmaat af. Dus het is geen systeem met een duidelijke structuur. “Om toch ritme te creëren binnen deze wisselde structuur, ben ik een aantal jaren geleden begonnen met het vooruit plannen van mijn week. Ik weet bijvoorbeeld dat ik minimaal vier keer per week wil sporten, hoeveel slaap ik nodig heb, hoeveel sociale momenten ik wil inplannen, en hoeveel me-time ik nodig heb. Al deze momenten plan ik in. Hierbij houd ik echt een ritme aan. Precies slapen wanneer het in het schema staat en zeker niet snoozen. Als ik dus op de planning heb staan dat het tijd is om iets leuks te doen, dan doe ik dat ook echt. Juist het plannen van elke minuut zorgt ervoor dat ik een duidelijk ritme heb bij elk soort dienst en mijn lichaam eraan gewend raakt wanneer welke activiteit komt, zo ook mijn ochtendroutine.”

vera onregelmatig ritme dear good morning

Ochtendroutine bij elk ritme

Ochtendroutine is bij Vera dus erg breed. “De ochtend kan bij mij ook beginnen als ik om 16.00 uur uit bed stap. Ik heb dan in de nacht gewerkt en ga dan rond 08.00 uur naar bed. Om 16.00 uur begint dan mijn ochtendritueel, die bij Lienke zelf bijvoorbeeld om 06.00 uur begint.”

Ochtenddienst – 06.00 uur op

“De wekker gaat om 06.00 uur. Ik maak me klaar voor deze dag en luister in de tussentijd vaak naar muziek of een podcast die me een positief gevoel geeft. Na het tandenpoetsen spreek ik hardop in de spiegel uit waar ik dankbaar voor ben of wat ik uit die dag wil halen. Op dagen dat ik iets minder vrolijk wakker word, stel ik mezelf de vraag: “Wat is het ergste wat er kan gebeuren?”. Vaak moet ik dan alsnog lachen en ga ik vrolijk de deur uit. Ik ben vaak iets voor 7.30 uur op mijn werk, zodat ik rustig kan beginnen met een kop koffie. Gezamenlijk doen we een “Fit to Fly” en dan gaan we knallen.”

Avonddienst – 07.00 uur op

Op deze dagen ga ik om 7.00 uur uit bed, zet ik een kop koffie, trek mijn sportkleding aan en luister ook in deze ochtendroutine weer naar vrolijke muziek of een podcast. Vaak komt er hierna wel een krachtige intentie in me op die ik neerzet als doel voor die dag. Om 9.00 uur doe ik de WOD in de Crossfit-box. Mijn ochtendbubbel! De work-outs, de community, en waarschijnlijk de endorfine, maken me blij en zowel mentaal als fysiek heel sterk. Daarna heb ik zoveel energie! Dus voordat mijn avonddienst begint, ben ik vaak al heel productief geweest.”

Nachtdienst – 16.00 uur op

“Rond 16.00 uur ga ik uit bed. Vaak ontbijt ik met een “warme maaltijd”. Ik heb hier gedurende de nachten geen trek in en om toch voldoende en gezond te eten los ik het op deze manier op. En om niet alleen te eten, werken en slapen tijdens een reeks van deze diensten ga ik vaak lekker een rondje wandelen. Alleen, of met mijn moeder. Wanneer ik mijn laatste nachtdienst gehad heb, ga ik om 12.00 uur uit bed. Zo snel mogelijk ga ik een WOD meepakken in de box en ben ik weer klaar om mijn ritme terug te draaien!”

Voeding helpt bij een energieke ochtend

Voeding is belangrijk om die energieke ochtenden erin te houden.
“In de nacht heb ik weinig last van energiedips doordat ik veel “trage” koolhydraten neem. Havermout, kwark met muesli, een broodje, soepje en stiekem bestellen we af een toe een pizza. Het is tijdens mijn werk op de spoedeisende hulp lastig om met regelmaat te eten. Soms begin ik om 7.30 uur en krijg ik pas om 15.00 uur weer mijn eerste maaltijd. Daarom neem ik vaak veel tussendoortjes mee. Fruit, groente, ontbijtkoek, eiwitrepen, een zakje nootjes etc. Zodat ik ergens wel even snel wat kan eten. Dus het eten vergt enige voorbereiding. Door goed op mijn voeding te letten kan ik altijd wel goed in slaap vallen, ook wanneer iedereen in de ochtend gehaast naar zijn/haar werk gaat en ik richting mijn bed ga, haha”

Vera, nog een laatste peptalk?

“Ja! Het is zo belangrijk om een duidelijke ochtendroutine te hebben, want het grote geluk zit in die kleine gewoontes en rituelen. Een positieve intentie in de ochtend kan je hele dag veranderen.”

Heb je nog vragen over een onregelmatig ritme? Verzamel ze hier beneden in de comments en we vragen het Vera! Het Dear Good Morning-boek vind je hier. Om direct aan de slag te gaan vind je hier meer dan 30 work-outs.

vera onregelmatig ritme dear good morning

Krijg je ook zo’n zin in het creëren van een ochtendroutine door het enthousiasme van Vera? Lees dan eens deze blog Over een energieke ochtendroutine: 20 tips voor nog meer inspiratie.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Het lukt mij nooit om na mijn nachtdienst tot 16.00 uur te slapen. Ik ben vaak al om 13.00 uur wakker. Meestal probeer ik dan in de avond nog te slapen. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik wel tot 16.00 uur slaap?

  2. Mooi stukje met zeker wat punten waar ik wat mee kan. Alleen die vroege dienst is toch een berg waar ik tegenop zie. Bij mij begint de vroege dienst al om 6.30 uur, wat betekend dat mijn wekker om 5.15 uur gaat (zonder rustig wakker worden en extra dingen doen dan aankleden en de auto in)
    Ook het om 12 uur uit bed na je laatste nachtdienst. Dat doet gewoon pijn ? 4 uur slaap is gewoon tekort, althans voor mij.
    En als laatste wat zijn de tips met het laat vroeg ritme dus 0.00 uur in bed en 5.15 uur weer de wekker? Gooi je dan het sportritme om naar begin avond of juist een rustdag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek