Help! Lig ik op tijd in bed, lukt het me niet om te slapen. Wat moet ik doen?

Als je wilt shinen in de ochtend, dan moet je het kunstje van op tijd naar bed gaan onder de knie krijgen. Hierbij spelen verschillende dingen een rol. Zo is het bijvoorbeeld handig als je weet hoeveel uur slaap jij nodig hebt zodat jij kunt uitrekenen hoe laat je naar bed zou moeten gaan. Toch kan het zijn dat je netjes om 22.00 uur in bed ligt, maar dat je hersenpan nog lang niet klaar lijkt om te gaan slapen. Wat dan?

Dit kan je doen om op tijd te slapen

Je kan een paar dingen doen:

1: Slaapkamercheck

Allereerst check je of jouw slaapkamer niet teveel prikkels geeft. Om te kunnen slapen is het nodig dat jij kunt ontspannen. Weg met alle prikkels om je heen, jouw slaapkamer moet zo zen als een tempel zijn. Hoe? Check of jouw slaapkamer DGM-proof is.

2: Timen van eten en drinken

Houd rekening met wat je overdag eet en drinkt. En dan met name met de tijd waarop je dingen nuttigt. Drink je graag koffie, dan is het verstandig om dit uiterlijk tot 8 uur voor het slapen gaan te doen. Ook is eten vlak voordat je gaat slapen niet handig ( < 2 uur). Door je stofwisseling te verhogen voor het slapen gaan blijven je hersenen langer actief.

op tijd slapen

3: Schrijf of teken gedachtes van je af

Leg een notitieboekje naast je bed. Heb je gedachtes over dingen die je morgen moet doen, schrijf ze op en schrijf ze daarmee van je af. Wat ook kan werken is standaard bijvoorbeeld 10 minuten de tijd nemen om alles van die dag van je af te schrijven. Wat is er gebeurd, waar moet je morgen aan denken? Zet alles wat in je opkomt op papier. Tekenen mag ook! Laat het boekje naast je bed liggen, voor als je in de nacht wakker wordt en ligt te malen.

4: Breng je hartslag naar beneden

De ademhaling is dé manier om zowel je lichaam als geest te ontspannen. Je kan je ademhaling sturen, waarmee je ook je hartslag kunt sturen.

Oefening 1: Adem langer uit dan in. Doe je ogen dicht en adem 4 tellen in door de neus met de mond gesloten. Houd de adem even vast en adem dan in 8 tellen uit door de mond. Houd je aandacht bij je ademhaling. Dit herhaal je tien keer.

Oefening 2: Doe ogen dicht en leg je wijs- en middelvinger tussen je wenkbrauwen. Leg je duim op je rechterneusvleugel en haal diep adem door je linkerneusgat. Houd je adem kort vast. Dan leg je je ringvinger op je linkerneusvleugel en adem je uit door je rechterneusgat. Dit herhaal je tien keer.

op tijd slapen

5: Timen van sporten

Het mooie van sporten is dat je actief bent en dat je je kiplekker voelt. Er komen neurotransmitters vrij in de hersenen: dopamine, endorfine, serotonine en adrenaline. Door regelmatig te sporten, slaap je dieper en dit komt je nachtrust ten goede. Maar net als met voeding (punt 2) is timing hier van belang. Niet alleen zorgen de neurotransmitters ervoor dat we wakker en alert blijven, maar ook een verhoogde lichaamstemperatuur kan in de weg staan van jouw op-tijd-naar-bed-gaan-routine. Is in de avond sporten écht jouw ding? Probeer of je minder intensief kan trainen en neem de tijd om je ademhaling helemaal tot rust te laten komen, bijvoorbeeld door te stretchen.

6. Ga uit bed!

Dit klinkt super tegenstrijdig maar toch is het zo. Je bed mag namelijk geassocieerd worden met slaap. Als jij dus niet kan slapen, ga dan uit bed. Neem voor jezelf een tijd van 20 minuten. Lig je 20 minuten wakker, ga je uit bed. Dan doe je wederom een ademhalingsoefening of een simpel spelletje. Na een tijdje probeer je het opnieuw.

Hiermee moet het lukken om op tijd te slapen! Heb jij nog goede tips?

Bronnen: equilli.com, inslaap.nl

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek