Orthomanuele geneeskunde – een hamer in je nek, maar wat een uitvinding!

Jeetje. Dit was me wat. Orthomanuele geneeskunde  een hamer in je nek. Maar goed. Ik had alles over voor een weer goed werkend lichaam. Ik wil weer een workout-selfie in de gym kunnen maken. Tuurlijk! Het gaat me alleen maar om die selfie. De workout zal me een worst zijn. Maar niet heus.
Wie mijn zielige verhalen nog niet heeft meegekregen; zaterdag kwam ik terug na drie weken werken in het buitenland. Na 50 uur bijslapen (ja, mijn dagen zijn lang) stond ik zondagochtend weer in mijn vertrouwde gym. Workout-selfie geplaatst en knallen met die handel. Bij een bepaalde oefening, de zogeheten Pulley Rope Standing Face Pull Pronated Grip – geloof me, dit schrijf ik letterlijk over. Ik wist iets met Pulley, en daar blijft het bij – ging het mis. Ineens een knak. “ach gewoon even heen en weer bewegen en ik kan weer door” zei de nuchtere Fries in mij. Ja ik kom uit Leeuwarden van origine. Niet dat dit voor het verhaal uitmaakt. Of wel, want ja ik ben nuchter. Dus.

Overal pijn

Helaas ging de pijn niet over en voelde ik mijn nek helemaal stijf worden. Zo stoer als ik ben liep ik nonchalant de sportschool uit, waarna ik huilend thuis kwam. Wachtend op de man die nog aan het boksen was. Snot everywhere. Een klein detail. Maar je begrijpt me. Ik had pijn. En nee, ik noem mezelf geen aansteller. Als je je hoofd niet kan bewegen en moet kotsen van de pijn en het snot tot aan je knieën zit, dan snap je mijn beeld. Of wilde je liever video’s?

Maandag meteen naar de fysio. Oei, Ai, Jeetje – kreeg ik te horen. “Wat voor idiote oefening heb jij gedaan?” Met naalden en een massage ging hij te keer. Morgen terugkomen. De tweede behandeling kreeg ik opnieuw naalden in mijn nek, rug en handen. “Nee dit werkt niet bij jou, het is nog erger dan ik dacht. Je hele rug is een groot brok”. Snot tot aan mijn knieën. Again. En dan ben ik niet zo’n nuchtere Fries, want ik zie mijn dromen voorbij flitsen; dag abs, dag atletische bouw, dag Dear Good Morning, dag vrolijke Lienke. Ja. That’s me.

Moeders to the rescue

Dan is het: WhatsAppen… Heel veel WhatsAppen. Met moeders uiteraard. Want ja, dat helpt. Met m’n moeder aan de andere kant van de wereld – maakt een rondreis met m’n paps – vertel ik dramatisch hoe mijn leven voorbij is sinds ik niet meer kan sporten. Oké, ik kan hier zelf ook om lachen hoor. Maar dit mag je doen bij moeders.

En moeders zijn er ook met de beste adviezen. Orthomanuele geneeskunde. “Nee mam, ik hoef niet naar de ortho, ik heb niets met mijn gebit!” was ik zuchtend aan het denken. Ok, ze dramt door. Dit moet ik doen! Dit zou de oplossing zijn, want haar beste vriendin doet het al jaren en is er superenthousiast over. Ik moet morgen meteen bellen dat ik met spoed terecht moet. Ok mam, ik kijk wel even op internet.

orthomanuele geneeskunde, therapie
Orthomanuele geneeskunde… een hamer in je nek

Ortho wat?

Orthomanuele geneeskunde is een medisch specialisme dat zich richt op de behandeling van klachten van, of gerelateerd aan het bewegingsapparaat. In veel gevallen is de arts in staat de klachten te verhelpen, zonder operaties of ziekenhuisopname. De basis voor de Orthomanuele geneeskunde werd in 1965 gelegd door de Amsterdamse arts M. Sickesz. Zij stelde vast dat veel klachten van het beweging-apparaat te maken hebben met kleine, corrigeerbare afwijkingen in de wervelkolom, het bekken en de andere gewrichten.
(via NVOMG)

Gevonden!

Enfin. 10 telefoontjes later en ik vond een Orthomanuele therapeut waarbij ik vandaag meteen terecht kon. Ik blij! J.J. de Bruijne (IJsbaanpad, Amsterdam) stelde wat vragen en zag het meteen; mijn bovenrug en nek staan scheef. Gewoon een tikkie naar rechts. En daar ging hij dan. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat me te wachten stond maar dat ik een “Nee” kreeg op de vraag of ie me ging knakken, gaf me alle rust.

Het was een workout:

 • Graag even liggen op je schouder. In en uit ademen (hij duwde tegen m’n ruggengraat aan);
 • Graag even zitten. In en uit ademen (hij duwde verschillende spieren allemaal kanten op);
 • Graag even op je buik liggen. In en uit ademen (en weer duwen);
 • Graag even op je rug liggen. In en uit ademen (en weer duwen).

En dat een stuk of zes keer. Zitten, liggen, zitten en weer liggen. Het zweet stond op mijn voorhoofd, maar ik was blij. Ik voelde al wat verlichting en ik was lekker aan het bewegen.

Hamer

Toen weer liggen op mijn buik. Een hamer. EEN HAMER? What the **** is die van plan met me? Letterlijk mijn ruggengraat op de juiste positie zetten. Hij was flink aan het timmeren en ik hield mij groot. De slagen sloegen mijn hele lichaam door. Alsof die even een leuk vormpje aan het creëren was. Toen moest ik op mijn rug liggen. Er zat nog een en ander vast. Opnieuw een hamer. Dit keer richting mijn nek. NU flitste het leven echt door mijn hoofd – hoi aansteller Lienke -. Hij ging met de hamer bij mijn nek.

Toen had ie me. Bij een slag van de hamer net onder mijn kaak, begon ik keihard te janken. Janken ja, niet huilen, nee janken. Ik bied mijn excuus aan maar hij is het gewend. Het schijnt dat als je in je nek gaat hameren (wie doet dat nou) je verschillende dingen los kan maken bij de mens; emotie, tranen, boosheid. Een soort zenuw. “Ja ja, indrukwekkend hoe zoiets werkt he?! Grappig ook”  probeer ik er maar als een soort onderzoekende antwoord van te maken, om mezelf nog wat stoer neer te zetten.

De oplossing

Hij duwt en trekt weer en ineens kan ik veel meer dan de dagen hiervoor. Nog 1x een behandeling en je bent weer de oude. SAY WHAT?
Ik moet me inhouden hem niet kapot te knuffelen. Toen hij zei dat ik nu even 24 uur totale rust moet nemen omdat ik al het gehamer ga voelen, maar daarna rustig aan weer mag trainen, gaf me de neiging hem te zoenen in combi met het geknuffel.
Maar hee, ik ben professioneel toch!


orthomanuele geneeskunde bij rug- en nekklachten

Dinsdag moet ik weer. Ik kijk nu al uit naar de hamer. NOT. Maar jeetje, wat een verademing. Ik voel de pijn opkomen, maar het voelt alsof mijn hele rug goed zit. Wauw, what a feeling!

Orthomanuele geneeskunde – voor al uw rug- en nekklachten – nee niet voor je mond! Ik vind het zeker een aanrader! Alle info vond ik via http://www.nvomg.nl/

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 1. Wauw wat een oplossing! Ik zag het helemaal voor me toen je het stuk met de hamer beschreef! Heftig, haha!
  Ben blij dat het geholpen heeft!
  Leuk om te lezen!

 2. Super! Ik heb zelf al maanden hoofdpijn en grotendeels is nu weg door een chiropractor (en ik ben niet gekraakt). Je behandeling klikt een beetje zoals bij mij. De reden van de hoofdpijn was ook dat ik een beetje schreef stond (schouders/nek). Succes!

 3. Ik herken dit verhaal precies, helaas was het bij mij geen 2 afspraken maar 5.. ondertussen 2 jaar verder weer terug komende klachten dus ik ga binnenkort weer vriendjes maken met de leukste hamer! Hoe is het bij jou nu?

  1. Fijne methode he? Ik ga eens in de zoveel maanden nog eens terug en dan meestal 2 afspraken achter elkaar. Dan kan ik weer even vooruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek