Is jouw glas half vol of half leeg? En als het half leeg is, kun je het dan vol krijgen? Het antwoord daarop is: JA! Positief denken kun je leren. In het kort komt het neer op dankbaar zijn, relativeer en focus!
Donkere dagen helpen niet mee
Sommige mensen zijn uit zichzelf al super positief, anderen hebben het wat lastiger. Vooral als de zon zich weinig laat zien en er een vitamine D-tekort op de loer ligt, kan het leven er net wat somberder uitzien. Zonde! Want je kunt je zoveel lekkerder voelen als je de dingen positief benadert. Het mooie is wel dat je er iets aan kunt doen. Een heleboel zelfs! Ik deel in dit blog drie makkelijke oefeningen die je dagelijks kunt toepassen om positief denken te stimuleren .
Oefening 1: waar ben je dankbaar voor
Wat je aandacht geeft, dat groeit. Leg een notitieboekje (een mooie, zodat je alleen daarvan al vrolijk wordt) naast je bed en schrijf elke avond voor het slapen gaan drie dingen op die die dag goed gingen of waar je dankbaar voor was. Zo focus je niet op wat er niet goed was, of beter kon, maar juist op de dingen die wél goed waren. Herhaal dit en je zult zien dat positief denken je tweede natuur wordt.
Oefening 2: focus je op de dingen waar je controle over hebt
Zit je wel eens vloekend op de fiets omdat de weergoden hebben bedacht dat het tijd was voor een fikse regenbui? Dat balen hierover verspilde energie is, zal je niet verbazen. Toch doen we het maar al te vaak. We balen dat de trein later is dan gepland, we balen van het weer, we balen dat de ander ons niet belt. Je kwijnt langzaam weg in een hoekje als een slachtoffer.
Maar wat nou als je je focust op de dingen die je wél zelf in de hand hebt? Bijvoorbeeld: als je meedoet aan een hardloopwedstrijd en het je doel is om een PR te lopen, kun je behoorlijk teleurgesteld raken (en dus negatief en chagrijnig). Je hebt namelijk geen controle over de omstandigheden van de wedstrijd. Als het je doel is om zo goed mogelijk te rennen dan kom je altijd met een glimlach over de finish.
Oefening 3: relativeer je probleem
Relativeren is iets anders dan bagatelliseren. Je probleem mag er wel zijn, maar soms kan het enorm helpen om dit in perspectief te plaatsen. Je kunt je realiteit buigen! Je kunt bijvoorbeeld jezelf de volgende vragen stellen:
♦ Is mijn probleem over een jaar nog steeds belangrijk?
♦ Zijn er mensenlevens van afhankelijk?
♦ Is dit echt zo belangrijk dat ik bereid ben mijn geluk in dit moment ervoor op te offeren?
♦ Wat zou jij tegen je vriend zeggen als dit hem overkomt?
Geluk is maakbaar
Ongeluk net zo goed. Het zit ‘m toch tussen de oren. Wat wil je van het leven maken? Ben jij gelukkig? Durf je jezelf die vraag te stellen? Of heb je zelf al wel eens de kracht van positief denken ervaren?
2 reacties
Dingen waar ik geen invloed op heb, laat ik voor wat het is, anders is het inderdaad zonde van de energie,
In die zin zie ik mezelf als een positief persoon,
Bedankt voor je inspirerende mailtjes en oefeningen, ik doe ze graag
Groet,
Dre