Positief denken kun je leren! 3 oefeningen om positiever te denken

Is jouw glas half vol of half leeg? En als het half leeg is, kun je het dan vol krijgen? Het antwoord daarop is: JA! Positief denken kun je leren. In het kort komt het neer op dankbaar zijn, relativeer en focus!

Donkere dagen helpen niet mee

Sommige mensen zijn uit zichzelf al super positief, anderen hebben het wat lastiger. Vooral als de zon zich weinig laat zien en er een vitamine D-tekort op de loer ligt, kan het leven er net wat somberder uitzien. Zonde! Want je kunt je zoveel lekkerder voelen als je de dingen positief benadert. Het mooie is wel dat je er iets aan kunt doen. Een heleboel zelfs! Ik deel in dit blog drie makkelijke oefeningen die je dagelijks kunt toepassen om positief denken te stimuleren .

Oefening 1: waar ben je dankbaar voor

Wat je aandacht geeft, dat groeit. Leg een notitieboekje (een mooie, zodat je alleen daarvan al vrolijk wordt) naast je bed en schrijf elke avond voor het slapen gaan drie dingen op die die dag goed gingen of waar je dankbaar voor was. Zo focus je niet op wat er niet goed was, of beter kon, maar juist op de dingen die wél goed waren. Herhaal dit en je zult zien dat positief denken je tweede natuur wordt.

positief denken

Oefening 2: focus je op de dingen waar je controle over hebt

Zit je wel eens vloekend op de fiets omdat de weergoden hebben bedacht dat het tijd was voor een fikse regenbui? Dat balen hierover verspilde energie is, zal je niet verbazen. Toch doen we het maar al te vaak. We balen dat de trein later is dan gepland, we balen van het weer, we balen dat de ander ons niet belt. Je kwijnt langzaam weg in een hoekje als een slachtoffer.

Maar wat nou als je je focust op de dingen die je wél zelf in de hand hebt? Bijvoorbeeld: als je meedoet aan een hardloopwedstrijd en het je doel is om een PR te lopen, kun je behoorlijk teleurgesteld raken (en dus negatief en chagrijnig). Je hebt namelijk geen controle over de omstandigheden van de wedstrijd. Als het je doel is om zo goed mogelijk te rennen dan kom je altijd met een glimlach over de finish.

positief denken, dankbaar, relativeer, focus

Oefening 3: relativeer je probleem

Relativeren is iets anders dan bagatelliseren. Je probleem mag er wel zijn, maar soms kan het enorm helpen om dit in perspectief te plaatsen. Je kunt je realiteit buigen! Je kunt bijvoorbeeld jezelf de volgende vragen stellen:

♦ Is mijn probleem over een jaar nog steeds belangrijk?
♦ Zijn er mensenlevens van afhankelijk?
♦ Is dit echt zo belangrijk dat ik bereid ben mijn geluk in dit moment ervoor op te offeren?
♦ Wat zou jij tegen je vriend zeggen als dit hem overkomt?

positief denken

Geluk is maakbaar

Ongeluk net zo goed. Het zit ‘m toch tussen de oren. Wat wil je van het leven maken? Ben jij gelukkig? Durf je jezelf die vraag te stellen? Of heb je zelf al wel eens de kracht van positief denken ervaren?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Dingen waar ik geen invloed op heb, laat ik voor wat het is, anders is het inderdaad zonde van de energie,

    In die zin zie ik mezelf als een positief persoon,

    Bedankt voor je inspirerende mailtjes en oefeningen, ik doe ze graag

    Groet,
    Dre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken