Een powernap, do or don’t?

s Middags een dutje doen, hoe goed is dat eigenlijk voor je? Ze noemen het ook wel eens een powernap, maar geeft het echt power of word je er juist alleen maar slaperig en duf van? Ik zocht het voor je uit.

Waarom powernappen?

Een powernap is een hele manier om op te laden, om je energiepijl op te krikken. Een powernap geeft een boost aan je geest. In plaats van vermoeid werk proberen te verrichten, kun je beter een powernap doen. Het woord powernap kan je het beste vervangen voor dutje, want het is niet zo dat je met een powernap onwijs veel nieuwe power hebt voor de rest van de dag. Een kort dutje en je kunt er weer tegenaan tot aan de avond om een goede nachtrust te hebben.

Waarom overdag moe?

De meest voor de hand liggende reden is uiteraard een te korte nachtrust. Als je slecht hebt geslapen, verlang je sneller naar een powernap. Ook kan je voeding meespelen. Als je te weinig eet of te veel suikers eet, word je ook sneller moe overdag. Als laatste speelt je biologische klok een rol, bijvoorbeeld tijdens de overgang van zomer- naar wintertijd en andersom of tijdens een jetlag.

Is een powernap gezond?

Onderzoek laat zien dat een kort middagslaapje inderdaad een gunstig effect heeft. Het geeft even een rustmoment voor je weer verder kan. Niet voor niets is het recht op een powernap vastgelegd in sommige cao’s. Say whaaaat? Ja echt! NASA stelt ruimte beschikbaar aan piloten en trainers om iedere dag een powernap te nemen zodat zij hun concentratie kunnen verhogen!

Hoe kan je de powernap het beste aanpakken?

Het beste is om ook in de powernap een routine te creëren. Pas als je elke dag een powernap houdt, komt de goede werking ervan het best tot zijn recht en val je door de gewenning ook het snelst in slaap. En dat is handig, want een powernap is idealiter niet langer dan 30 minuten. Voor de timing van je powernap kan je gebruik maken van je after-lunch-dip.

Wanneer powernappen?

Volgens John Medina, die het boek Brain Rules schreef, maak je voor de timing van je powernap gebruik van je after-lunch-dip. Je valt daardoor sneller in slaap. Voor de meeste mensen is dit moment van de dag het moment waarop je het minst alert en scherp bent. Je biologische klok en je lunch zijn hier de oorzaak van. Je lichaamstemperatuur daalt ongeveer tussen 13.30 en 15.30 uur. Hierdoor maakt je lichaam meer van het hormoon melatonine aan. Dat hormoon maakt je slaperig. Ook wat je eet speelt een rol. Direct na het eten krijg je een energiepiek, maar na ongeveer een uur wordt dit een energiedal. Slaap gegarandeerd.

Do

Zet een wekker, zodat je niet doorslaapt. Doorslapen betekent duf wakker worden.
Begin vóór 15.00 uur aan je dut, zodat je niet je nachtritme verstoort.
Zorg voor een fijne omgeving, zonder dat je gestoord kunt worden. Doe bijvoorbeeld de deur op slot.
♥ Een eiwitrijke lunch één tot twee uur voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je snel in slaap valt.
♥ Een kopje koffie voor je powernap blijkt juist wel te helpen. De cafeïne in je lichaam gaat na ongeveer twintig minuten werken. Exact de tijd van je powernap en dus de tijd waarop je weer wakker moet worden.
Doe de powernap op een ligstoel of bank.
Maak het iets donkerder in de ruimte.
Creëer routine wat betreft licht, ruimte en tijd.

powernap kat, powernap, slapen, dip

Dieren zoals katten en honden doen ook aan powernaps!

Don’t

Te lang slapen.
Te laat beginnen aan je powernap.
Slaaptekort proberen in te halen, dit werkt niet zo.
♥ Een dutje doen in je bed. Je bed mag je accorderen met je slaap, niet met een dutje.
♥ Vermijd veel cafeïne, veel suiker en veel vet voordat je aan je powernap begint. Hierdoor kom je niet in slaap.

Hoe snel na je powernap ben je energiek?

Dat is het fijne van een powernap: meteen als je wakker wordt, heb je een boost energie gekregen. Let op dat je powernap wel korter dan een half uur moet zijn. Binnen een half uur kom je niet in je diepe slaap terecht. Lees hier meer over de verschillende slaapfasen als je dat interessant vindt. Als je wel tijdens je diepe slaap wakker wordt, word je suf wakker. Dat heb je vast wel eens gehad als je ‘s ochtends wakker werd door de wekker. Geen fijn gevoel. Houd het dus bij maximaal dertig minuten dutten.

Wat is het verschil tussen een powernap en een siësta?

Superirritant als je bijvoorbeeld in Spanje bent waar sommige winkels nog tussen de middag sluiten omdat er zo nodig siësta gehouden wordt. Ergens snap ik het wel, want het is vaak erg warm, maar waarom moet het zo lang? Een siësta is inderdaad langer dan een powernap, meestal 1,5 tot 2 uur. Hierbij doorloop je een volledige slaapcyclus. Spanjaarden gaan vervolgens pas laat naar bed. Ze breken de verschillende slaapfases dus eigenlijk op in verschillende delen. Een powernap heeft geen slaapcyclus en kan je dus puur inzetten om even tot rust te komen.

Een powernap, do or don’t?

Als je de mogelijkheid hebt en je merkt dat je het goed kunt gebruiken dan zou ik zeggen: doen! Heb je in de middag geen last van een dip, dan kan je je afvragen of dit iets voor je is. Er kleven – mits je het goed doet – niet veel nadelen aan. Houd wel in je achterhoofd dat je de powernaps niet kunt gebruiken om slaap in te halen. Heb je onvoldoende nachtrust, dan haalt je lichaam dat in door dieper te slapen, niet zozeer door langer of meer te slapen.

Doe jij wel eens een powernap of heb je last van een dip in de middag?

Bronnen: dokterdokter.nloptimalegezondheid.com

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek