Q&A: voeding en meer…

Maandelijks wil ik een Q&A-blog maken, omdat ik zoveel vragen krijg waar ik vaak niet op reageer, omdat ik er geen tijd voor heb. Nu maak ik er tijd voor en kunnen alle vragen – ook vragen die totaal niets met de ochtend te maken hebben – gesteld worden. En… dat was voor deze eerste Q&A-ronde zeker aan te orde. Nieuwsgierige aagjes zijn jullie, ha!

Vroeger schreef ik alleen maar persoonlijke blogs, de laatste maanden weinig. Sinds ik mijn boek schrijf, ben ik wel begonnen met elke maand een boekupdate en toen ik een paar weken terug 29 jaar werd, schreef ik voor het eerst weer echt een persoonlijke blog. Oh, en eind februari schreef ik over het lostrekken van DGM als brand en mij als persoon. Dus jullie leren mij als persoon ook nog steeds beetje bij beetje kennen. Door middel van een maandelijkse Q&A-blog wil ik nog meer vragen beantwoorden, dus thanks voor alle vragen die jullie stelden via Instagram.

 • Q&A – Boek vragen
 • Q&A – Persoonlijke vragen
 • Q&A – Voedingsvragen
 • Q&A – Sport vragen

Voor nu heb ik bovenstaande thema’s in één blogpost geplaatst. De titels zijn groot gemarkeerd, dus je kan snel naar je voorkeursthema gaan. Over enkele maanden, waneer deze Q&A blog is aangevuld, zal ik de thema’s scheiden.

Q&A – Boek vragen

Hoe heb jij je voorbereid op het schrijven van je boek? – John

Niet, ik ben letterlijk in het diepe gesprongen. Zo doe ik het altijd met iets nieuws. Doet me trouwens meteen denken aan de quote van Pippi: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Het enige wat ik deed, is meteen een maand Bali boeken en veel opdrachten afgezeggen om tijd te maken. Aangezien ik begreep dat je normaal minimaal een jaar over het schrijven van een boek doet en ik voor vier maanden ging, bereidde ik me wel voor door veel tijd vrij te maken. Verder ben ik gewoon begonnen, en zo zie ik het nog steeds, haha! Still going strong. PRE-ORDER HIER

Pre order mijn boek alvast via bol.com

Ben je altijd een ochtendmens geweest? – Lisette

Nee, zeker niet, totaal niet zelfs! Vroeger zou ik je vierkant uitlachen als je me zou zeggen dat ik nu voor de lol eerder opsta om te sporten. Ik ging zo laat mogelijk naar bed en uitslapen kon ik als de beste. Hier ga ik trouwens uitgebreid op in, in mijn boek. Vooral ook op hoe ik de knop heb omgezet.

Hoe ben je begonnen met eerder opstaan? Heb je tips voor mij? – Maaike

Zoveel vragen of ik tips heb, leuk! Want dat betekent dat je mijn boek goed kan gebruiken. Ik begon in 2014 met eerder opstaan. Ik had een drukke baan en geen tijd meer voor mezelf. Ik dacht: is dit nu het leven? Werken, eten en slapen? Heel drastisch besloot ik het anders aan te pakken en eerder op te staan. Dit is inmiddels nu 6 jaar geleden, dus ik heb met veel eigen ervaring, maar ook met veel experts en onderzoeken zoveel tips verzameld dat ik nu in mijn boek een DGM-ochtendroutine heb ontwikkeld. Daar ga je zoveel tips in vinden, dat je meteen eerder uit bed springt. Nog even geduld dus, woop!

Q&A – Persoonlijke vragen

Wat verandert er nou het meest voor jou in deze Corona-crisis?Petra

Eerlijk gezegd weinig. Deze maanden zou ik vooral tijd nemen voor mijn boek, dus dat loopt gewoon door. Ik kan niet meer naar mijn DGM-kantoor, waardoor ik mijn freelancers niet meer zie, dus het is vooral ongezellig. Echter lopen bij mij alle opdrachten door en zijn er zelfs wat opdrachten bijgekomen, omdat men nu meer inzit hoe belangrijk het is een ochtendroutine te hebben en vooral de ochtend te beginnen met sporten. Je zit de hele dag thuis, dus een goede start is nu nog belangrijker geworden.
Ik zie mijn familie niet, vrienden weinig en ik kan niet meer naar de sportschool. Maar als dit het enige is (*afkloppen), valt het super mee. Ik hoop dat we met de wereld er sterker en beter uitkomen. Soms spannend, je weet nooit waar je over een maand staat. Ik denk wel dat deze crisis veel met zich meebrengt qua persoonlijke ontwikkeling. Mensen hebben de tijd om na te denken, kunnen voor mijn gevoel een stapje terug doen qua werk en hebben helemaal focus op datgene wat belangrijk is: gezin, relatie, familie. Ik denk dat dit echt heel erg goed is.

Ben jij ook wel eens onzeker? – Tim

Absoluut, ik denk dat iedereen dat wel eens is. Ik ben het niet vaak om eerlijk te zijn (nuchtere Fries in mij), maar het kan bij mij ineens uit het niets “opkomen”. Dan ben ik ineens bang dat mijn boek niet sterk genoeg is, vraag ik me af of Dear Good Morning nog wel leuk is, twijfel ik over of ik wel goed bezig ben, of vraag ik me af of mijn work-out voor de camera wel in orde was. Als ik eenmaal zo begin, begin ik te ratelen, maar een telefoongesprek met een vriend of vriendin maakt mij dan weer rustig.

Wat zou je nu doen als je geen DGM had? – Elke

Leuke vraag! Dan zou ik sowieso nog als producer werken bij Endemol Shine Nederland. Ik werkte voor Dear Good Morning als producer bij de televisie, dus wat ik deed was achter de schermen rennen om alles te regelen. Ik vind het geweldig om te doen, heb nog veel contact met oud-collega’s en mis vaak het wereldje. Het is grappig dat ik mijn collega’s nu tegenkom, omdat ik nu zelf voor de camera sta en dan zie je anderen achter de schermen rennen. Moest daar gigantisch aan wennen, maar wie weet maak ik ooit wel weer eens een programma. Droom: een eigen DGM-ochtendshow die ik zelf produceer en presenteer.

Blijf jij voor altijd in Amsterdam wonen? – Jolien

Ja, ik zie mezelf niet snel teruggaan naar Friesland of Groningen. Ik houd van de drukte in Amsterdam. Hoe drukker, hoe beter. Wellicht wil ik ooit weer eens in Kopenhagen wonen (daar woonde ik in 2014), maar voor nu blijf ik lekker in de hoofdstad.

Hoe ziet jouw dag na de ochtend eruit? – Niek

Elke dag is (los van de huidige tijd) anders. Of ik ben op mijn DGM-kantoor, of ik ben aan het repeteren voor work-outs of heb ik een andere presentatieklus. Ik ben dus veel op pad of in mijn kantoor. Voor nu is het dus echt thuis, thuis en nog eens thuis. Huismusje Lienke, haha!

Heb je een kinderwens? – Emma

Nee, ik heb geen kinderwens, maar je weet het maar nooit. Ik ben met mijn carrière bezig, voel me zelf nog een kind en vind het heerlijk om in mijn uppie in Amsterdam te wonen. Ik ben gek op kinderen, op mijn neefjes en de kleine van Milou, daar doe ik alles voor! Maar vervolgens vind ik het heerlijk om thuis te komen waar ik in mijn eentje op de bank plof met een wijntje. Het zou me niets verbazen als ik zo’n oude dame wordt met een kort-pittig-kapsel met twintig katten en vijf honden.

Heb je piercings en tatoeages? – Laura

Yes, heb ik! Piercings niet zoveel, ik heb altijd één ringetje boven in mijn rechteroor. Ik heb wel 2 normale gaatjes in mijn oren, maar ik draag nooit oorbellen. Tatoeages heb ik alleen op mijn armen, in totaal vijf. De meest gestelde vraag over mijn tatoeages is de betekenis van mijn driehoeken.

lienke tattoos

De drie driehoeken zijn glyphs; een teken wat voor een betekenis staat.
Mijn driehoeken staan voor: Challenge (streepje op het puntje van de driehoek), Transcend (streepje in het midden) en Explore (streepje boven driehoek). Ook wel: Uitdagen, Overstijgen en Verkennen.

Q&A – voedingsvragen

80% van de vragen die jullie stelden gingen over voeding. Dit had ik totaal niet verwacht, want ik ben geen foodie, ben blij als mijn eten niet aanbrandt en als iemand vaak eten besteld, ben ik het. Haha, maar here we go!

In hoeverre houd je rekening met voeding, omdat je zoveel sport? – Dominique

Gezonde voeding vind ik belangrijk. Ik probeer altijd aan voldoende eiwitten te komen, dus eiwitten tijdens ontbijt, lunch en avondeten. Ik eet nu twee jaar geen vlees meer, dus heb ik moeite om aan voldoende eiwitten te komen. De laatste tijd doe ik echt mijn best om er goed op te letten, want ik merk dat ik dan beter herstel van work-outs. Eiwitten haal ik uit proteïne-shakes, groente, tempé, tofu, andere vega-producten en soms vis. Daarnaast zorg ik altijd voor voldoende groente en voor de rest (vr)eet ik wat ik wil.

Wat is je favoriete gezonde maaltijd en favoriete cheat?Liza

Ik houd van een groot bord spinazie, het liefst met heel veel knoflook. Aangezien we nu toch veel thuis zijn, kan dit prima, haha! Verder kan je me altijd wakker maken voor naturel chips, appeltaart en hazelnootschuimtaart. Al neem ik dat eerste bijna dagelijks, dus echt een cheat noem ik het niet. Waar je me voor mag wakker maken? Naturel chips!

Wat eet je zoal op een dag? (deze vraag kwam meer dan veertig keer voor)

Aangezien ik PDS heb, probeer ik altijd wel een bepaalde structuur te creëren in mijn voedingspatroon. Ik eet ongeveer zo:

 • Voor sporten: groentejuice en een gembershot
 • Ontbijt: havermout, banaan, proteïne, walnoten
 • Tussendoor: iets lekkers
 • Lunch: brood met bijvoorbeeld vega schnitzel of vega burger
 • Tussendoor: olijven, broodje, paprika, tomaten etc
 • Avondeten: veel groeten en zoete aardappel uit de oven met bijvoorbeeld tempé. Of ik maak iets met rijst of ik bestel weer eens eten ;-)

Ontbijt jij voor of na het sporten?Nikky

Soms neem ik een gembershot en groentejuice voor het sporten, maar die kan ik ook prima na het sporten nemen. Ik sta meestal binnen tien minuten na het opstaan al buiten voor een work-out, dus tijd voor ontbijt heb ik niet. Ik ga goed op sporten zonder eten, maar dit betekent niet dat dit goed werkt voor jou.

Hoe strikt ben je met voeding en alcohol? – Anne

Niet streng. Ik vind het heerlijk om tijdens het koken een wijntje te pakken, dus ook gewoon op de maandag. Voeding doe ik echt op gevoel. In 2015 had ik een strak voedingsschema, omdat ik meedeed aan wedstrijden. Ik leerde veel over voeding, dus ik weet wat ik ongeveer binnenkrijg. Als ik een slechte dag heb gehad waarin ik alleen maar heb lopen snaaien (lees: ontbijten met naturel chips – die dagen komen ook voor – en voor de rest alleen maar broodjes met hagelslag), dan zorg ik dat ik de avond nog wel aan veel groente kom.

Q&A – Sportvragen

Heb je wel eens een flinke blessure gehad? – Maaike

Ja, helaas wel en nog steeds en nasleep. Ik heb een blessure aan mijn knie. Het is lastig uit te leggen wat het is, maar waarschijnlijk overbelasting, doorgegaan met trainen, mijn been die overcompenseert en ik door de maanden heen mijn rechterbeen verkeerd ben gaan gebruiken met trainen. Gevolg is dat ik sinds een jaar niet meer optimaal kan hardlopen, intervaltraining kan doen of krachtsport. Frustrerend? Enorm! En soms ben ik er even helemaal klaar mee. Gelukkig heb ik nu een nieuwe fysio en heb ik van de podotherapeut zooltjes gekregen om te testen. Het gaat stukken beter, dus hopelijk ben ik over een paar maanden weer de oude.

Zou je een marathon willen rennen? – Jolijn

Als je mijn blessure hierboven leest, snap je vast dat ik voor nu denk: zeker niet. Dan houd ik geen knie meer over. Maar wie weet. Kijk, heel eerlijk: ik vind echt niets aan hardlopen. Ik doe het af en toe, maar het zal niet mijn hobby worden. Je moet voor een marathon zoveel trainen, dat ik het wel belangrijk vind om er plezier in te hebben. Wie weet over een paar jaar, want ik houd wel van uitdagingen.

Is je vraag niet beantwoord? Laat het vooral nog even in de comments weten. Enne, volgende maand weer een nieuw vragenrondje! Te leuk dit, al zeg ik het zelf!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 1. Als ik het goed lees, ontbijt je gezond, lunch je met brood en savonds aardappelen, vlees, groente.

  Tussen iets lekkers.

  Dus je hebt geen heel strikt dieet/voedingsplan dag je volgt?

  Toch heb je een topfiguur!!

  Komt dit door dat je zoveel sport, dat je hier niet heel erg op hoeft te letten?

  Ik zou graag voedingsplannen zien, want daar heb ik veel moeite mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek