1
Werk aan je persoonlijke ontwikkeling by Eleni

Reizen en persoonlijke ontwikkeling: 5x dit leerde ik over mezelf tijdens reizen

Wie houdt er niet van reizen? Het is een van de leukste dingen om te doen! Even helemaal weg uit je vertrouwde routine thuis en nieuwe dingen ontdekken. Lekker eten, urenlang slenteren door de stad, uitgebreid borrelen en oneindig veel duiken in het zwembad. Heerlijk! En het brengt meer dan een momentje om weer op te laden en daarna weer keihard te kunnen knallen. In dit artikel 5 dingen die ik over mezelf leerde tijdens het reizen: reizen en persoonlijke ontwikkeling.

Via Dear Good Morning geef ik Eleni een platform om haar avonturen tijdens haar wereldreis te vertellen. Dit keer: reizen en persoonlijke ontwikkeling!

Ben jij wel eens lange tijd op reis geweest? Om me heen hoorde ik veel mensen op reis naar Azië gaan om zichzelf te ontdekken, blablabla. Wat een onzin, dacht ik. Toch blijkt het niet heel raar, want na vier maanden aan de andere kant van de wereld kan ik wel zeggen dat ik een hoop geleerd heb over mezelf. Dingen die ik thuis waarschijnlijk niet had ontdekt.

reizen en persoonlijke ontwikkeling 5

Nederlandse luxe is megafijn!

Oh, wat erg dat ik dit moet toegeven, maar door mijn wereldreis waardeer ik de luxe en hygiëne van Nederland zo enorm. Drinken uit de kraan, durven zitten op je wc en schone straten. Wat is dat toch heerlijk. In Azië is de realiteit helaas anders. Tijdens een vakantie van twee of drie weken is het te overzien, maar na drie maanden in Azië snakte ik naar de beetje Westerse wereld. Die kreeg ik in Australië. En het grappige is, ook hier droom ik soms over al het Nederlandse gemak. We slapen 3,5 maand in een auto op campings. Stiekem mis ik soms wel een aanrechtblad om op te koken (in plaats van een gaspitje op de grond), een wasmachine (in plaats van handwasjes) en een slaapkamer (in plaats van een bedje in de auto). Verwend? Ja, misschien wel. Ik waardeer Nederland enorm.

Minder plastic gebruiken 2 - Dear Good Morning.JPG

Troep langs de kant van de weg op Bali

Minder vlees eten en minder plastic gebruiken

In Nederland neem ik altijd een herbruikbare tas mee naar supermarkt. Ik drink water uit de kraan in plaats van uit plastic flesjes en eet meer dan de helft van de week geen vlees. Eerder schreef ik al over al het plastic afval in Azië. Nu weet ik zeker: in Nederland ga ik nog meer opletten met plastic (minder wattenstaafjes, plastic bordjes op feestjes en plastic om groente en fruit) en nog meer minderen met vlees. De troep in Azië heeft grote indruk op me gemaakt.

reizen en persoonlijke ontwikkeling 1

Liefde voor thuis

Ik dacht altijd dat ik niet zo gebonden was aan mijn huis. Ik werd geboren in Rotterdam, studeerde in Tilburg en Southampton in Engeland en verhuisde daarna naar Delft. Door mijn reis weet ik dat het me niet zoveel uitmaakt waar ik woon, maar dat ik wel graag een thuisbasis heb. Zeven maanden lang elke paar dagen verkassen naar een nieuwe plek is top, want je ziet megaveel van de wereld. Maar stiekem kan ik niet wachten tot ik mijn backpack op een vaste plek kan laten staan.

reizen en persoonlijke ontwikkeling 3

Routine, please?

Jep, ik geef het toe: ik word megagelukkig van to-dolijstjes en het bijwerken van mijn agenda. Het hebben van een routine is echt heel erg fijn. Elke dag ’s ochtends hetzelfde riedeltje. I need it! Nooit gedacht dat ik dat zou gaan waarderen.

reizen en persoonlijke ontwikkeling 4

Love my job!

Haha, misschien hoor ik toch tot die mensen die gaan reizen om te ontdekken wat ze willen met hun leven. Tijdens mijn wereldreis ontdekte ik dat ik mijn baan (onder andere schrijven voor Dear Good Morning) als freelance redacteur echt top vind. Eerder twijfelde ik nog of dit echt is wat ik wil. Ik wil echt nog meer groeien, meer mooie klanten en meer mooie verhalen maken. Van reizen word je creatief, zeggen ze toch? Het klopt!

Heb jij wel eens een lange reis gemaakt? Herken je sommige punten over reizen en persoonlijke ontwikkeling? Ik ben benieuwd! Laat het weten in de reacties hieronder.

Dit vind jij vast ook leuk:

Eleni Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

One Response to “Reizen en persoonlijke ontwikkeling: 5x dit leerde ik over mezelf tijdens reizen”

december 15, 2018 at 12:31 am, T said:

Helemaal eens, reizen en werken is the best!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.