Review – de nieuwste Fitbit Sense

Wat heb ik lang met smart op de Fitbit Sense gewacht. Ik kreeg al enige tijd geleden te horen dat er een nieuwe health watch zou komen van Fitbit en wat er allemaal nieuw aan zou zijn. Mijn mond viel open toen ik alle specificaties hoorde. Wow, kan de nieuwe Fitbit Sense dit écht allemaal? Inmiddels zijn we nu een maand verder en kan ik eindelijk een eerlijke en duidelijke review voor jullie maken. Lees je mee?

Je stress, activiteit, slaap en voeding – it all fits together

Op het eerste oogopslag lijkt de Fitbit Sense op de Fitbit Versa 2, alleen heeft de Fitbit Sense een ronder design en scherm en de Fitbit Versa 2 vierkant. Je ziet aan de prijs (329 euro) dat de Fitbit Sense wel een stuk uitgebreider moet zijn dan de Fitbit Versa 2 (199 euro) en dat is gelijk te merken aan de nieuwe mogelijkheden. Kleine sidenote: Wij hebben rond eind november een nieuwe grote Fitbit-vergelijkingsblog van de Fitbit Sense, Fitbit Versa 3, Fitbit Inspire 2 en de Fitbit Charge 4 voor je op een rij zodat je de perfecte keuze kan maken.

Wat de Fitbit Sense zo uniek maakt

Zelf ben ik dus écht fan van de Fitbit Sense. De focus ligt op je gehele gezondheid en vooral ook om je stress in kaart te brengen. Dat kan ik, eerlijk gezegd, goed gebruiken. De Fitbit Sense herkent stress en helpt je doormiddel van diverse oefeningen, tips en scans (je kan je hand op de Fitbit Sense leggen en er wordt een stress-scan gemaakt) om je stress te verlagen. Dit wordt ook wel een EDA-scan genoemd. Wat dit zo uniek maakt? De Fitbit Sense is de eerste smartwatch met zo’n EDA-sensor! Het fijne vind ik dat de Fitbit Sense er mij aan herinnert om zo’n scan te maken, zodat ik heel bewust bezig ben om mijn stress te verlagen.

Je kunt een snelle EDA-scansessie doen om je reacties te zien, of deze combineren met begeleidende mindfulness-sessies in de Fitbit-app om te zien hoe je lichaam reageert tijdens meditatie of ontspanning. Aan het einde van je sessie zie je een EDA-responsgrafiek op het apparaat. In de app de voortgang en word je gevraagd na te denken over je emotionele stress.

Tevens heeft de Fitbit Sense een ECG-app, waarmee je een hartfilmpje maakt. Zo kan je dus simpel en snel ontdekken of je hartritme in orde is of afwijkt van de norm. Deze scan doe je binnen 30 seconden, door je vingers aan de randen van je scherm te leggen. Je ziet een teller lopen en wat tips om goed stil te zitten voor de juiste meting. Daarna komt op je beeldscherm direct de uitkomst. De mijne is tot nu toe gelukkig altijd normaal geweest. Ik vind dit wel echt een eye-opener om mogelijke tekenen van hartproblemen snel te herkennen.

Slaap kindje slaap

De belangrijkste factoren voor het hebben van de Fitbit Sense, naast de vernieuwde EDA-scan en ECG-app wat onwijs veel goede inzichten geeft (hallo stress!), zijn onder andere de slaap- en sport inzicht. Althans, ik vind dat zelf het belangrijkste. Deze twee metingen (zowel voor sport en slaap) zijn nog beter geworden. Eerst even over het stukje slaap. 

De Fitbit Sense heeft net als de Fitbit Versa 3 en Fitbit Charge 4 de slaapmodus-functie, waardoor je scherm niet aangaat als je slaapt. De “slimme wekker” kan je inschakelen, waardoor de Fitbit Sense je wekt in het beste moment van je slaapcyclus. Let er wel op dat 30 minuten kan afwijken van je gekozen tijdstip. Zelf gebruik ik de “slimme wekker” alleen op dagen waarop ik 30 minuten kan afwijken van mijn schema, andere dagen zet ik de normale wekker op de Fitbit Sense. Alsnog fijn, want met lichte trillingen word je gewekt. Toch een stuk rustiger dan het harde gepiep op mijn telefoon. Zodra ik opsta, synchroniseer ik direct mijn Fitbit Sense met mijn Fitbit app omdat ik mijn slaapscore wil bekijken. Binnen enkele seconden krijg je een slaapoverzicht te zien op je telefoon, inclusief je hartslag gedurende de nacht.

Wanneer je de Fitbit Sense draagt tijdens je slaap, maakt hij ook een huidtemperatuur-meting met de nieuwe ingebouwde huidtemperatuursensor. Dit is nieuw en extra vergeleken de andere Fitbit-producten. Aan de hand van deze huidtemperatuurvariatie kan je gauw ontdekken of je weerstand in orde is of dat er een griep op de loer ligt, of het begin van een nieuwe menstruatie voor vrouwen. Ook hier kan je in de Fitbit app een hele trend van zien. Ik vind dit reuze interessant en echt een aanwinst. Als een soort “geek” zit ik elke ochtend eerst mijn Fitbit-app helemaal af te lezen.

Sporten to the max!

Dan over het sporten. Sinds Fitbit met de Active Zone Minutes (lees hier de blog over de Active Zone Minutes) is gekomen, ben ik onwijs blij hoe specifiek je work-outs worden gemeten. Je hebt vier zones (onder zones, vetverbranding, cardio en piek) waardoor je heel specifiek kan zien in welke hartslag zone je aan het trainen bent. De Fitbit Sense heeft twintig soorten work-outs die je kan aanklikken en tevens een ingebouwde GPS, dus je kan je mobiel thuislaten. In de app krijg je uiteindelijk een heel overzicht van je prestaties en je hartslag gedurende de work-out. Ik vind het tof om te zien wanneer ik een piekzone bereik (niet vaak… shit) en wanneer ik in mijn vetverbranding zit.

Samen met mijn vrienden vergelijken we elkaars resultaten en kunnen we elkaar plagen als de één wel een piekzone heeft behaald en de ander niet. Side note: Dit ligt zowel aan leeftijd, fysieke gesteldheid en geslacht dus je kan niet 1-op-1 met je vrienden vergelijken. Doe het puur uit interesse. Oh en waar ik voorheen van kon balen, heeft Fitbit er meteen mee rekening gehouden: Als je vergeet een work-out te selecteren en te starten, herkent de Fitbit Sense alsnog dat je aan het trainen bent. Thank god!

Waar ik eerder van volgers een minpunt over kreeg qua sport-app, kan ik nu zeggen: Strava kan je op de Fitbit Sense zetten!

Waarom het een smartwatch is

Soms vergeet ik even dat ik een Fitbit om heb, waarbij ik dus gelijk denk aan een “sporthorloge”.

De Fitbit Sense is gewoon een dikke vette smartwatch waar je zoveel meer mee kan dan sport gerelateerde dingen. Dat maakte de Fitbit Sense ook uniek. Met de Fitbit Sense kan je betalen (wallet), muziek afspelen (Deezer en bedienen in het geval van Spotify), je agenda bekijken, meldingen inschakelen zoals WhatsApp of telefoongesprekken opnemen (ik heb alleen de melding aanstaan voor mijn agenda en wanneer ik gebeld word zodat ik vaker mijn telefoon weg kan leggen en zo minder afleiding heb), het weer bekijken of je telefoon zoeken. Bij de Fitbit Versa ben je al gewend dat je zelf je wijzerplaat kan kiezen, maar bij de Fitbit Sense kan je nu ook vijf favorieten opslaan zodat je super snel kan wisselen. Ik ben dus zo’n type die dat wekelijks doet.

Oh en.. Google Assistant komt er binnenkort op. Dat is cool, want je kan mij vinden op Google Assistant als Personal Trainer voor de Red Bull Athlete challenge. Zo draag ik mijn Fitbit Sense in het dagelijks leven:

Nog een aantal nieuwe punten

De review over de Fitbit Sense kan ik oneindig maken omdat het echt onwijs veel nieuwe ontwikkelingen heeft. Zelf vind ik het vernieuwde bandje fijn. Fitbit noemt het zelf een “Infinity bandje” omdat je het uiteinde van het bandje nu naar beneden stopt inplaats van erboven. Ik moest er zelf aan wennen, maar het bandje is zo soepel, dat je het niet voelt. Ik heb er wel een week over gedaan om het bandje zelf om te kunnen krijgen, haha! Je moet er even een handigheidje in krijgen. Kom je er niet uit, of vind je het bandje niet lekker zitten, kan je het uiteraard verwisselen voor een ander bandje naar keuze

Het design van het scherm van de Fitbit Sense vind ik, door de rondingen, nog beter te zien dan de Fitbit Versa en met de vernieuwde technologie is de Fitbit Sense ook razendsnel opgeladen. Het is een magneet wat zich direct klemt aan de achterkant.  Met een batterijduur van meer dan 6 dagen (tot 10 dagen, afhankelijk van gebruik van de GPS-functie), maar wanneer deze toch leeg is kun je deze in 12 minuten snel opladen om een volledige dag te gebruiken. Super handig!

Premium

Bij je aanschaf van een Fitbit Sense krijg je direct 6 maanden Fitbit Premium gratis. Dit houdt in dat je in de app van Fitbit onwijs veel mogelijkheden hebt, nog meer rapporten krijgt, nog meer tips en begeleiding krijgt om je stress te verminderen, je slaap te verbeteren en je hartritme nog beter te kunnen monitoren. Maar naast alle inzichten vind je bij Fitbit Premium ook heel veel work-outs (zowel van 10 tot 60 minuten), challenges, spelletjes en begeleide programma’s. Nadeel: na de 6 maanden moet je betalen en je raakt er zo verslaafd aan dat je eigenlijk wel Premium wilt behouden. 

Conclusie

Ja, de Fitbit Sense vind ik écht een aanwinst en vooral vernieuwend! Ik vind het super interessant en geweldig dat je nu beter inzicht krijgt over je stress, huistemperatuur en hart. Tevens vind ik de nauwkeurigheid van mijn hartslag echt heel fijn en het model is geweldig. Heb ik mijn telefoon niet in de buurt, maar word ik wel gebeld, kan ik gewoon met mijn Fitbit Sense opnemen en bellen én elke ochtend ben ik weer blij met de nauwkeurigheid van mijn slaap. Gewoon een smartwatch met focus op mijn gezondheid. 

Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar een minpunt en die heb ik. Zelf doe ik veel work-outs met gewichten, waaronder dumbells. Ik heb nu al een aantal keer gehad dat ik in een oefening mijn work-out pauzeer, omdat de knop aan de zijkant van de Fitbit Sense zit. Het zou geweldig zijn als de knop ook “geblokkeerd” kan worden zodat je niet persoonlijk je work-out pauzeert.

Lees hier alles over de oudere modellen van Fitbit:

Je leest hier alles over de Charge 4 die vorige jaar is uitgekomen.

In onze volgende Fitbit blog (eind november) vergelijken we de drie nieuwste modellen die tegelijk zijn uitgebracht: De Fitbit Sense, Fitbit Versa 3 en de Fitbit Inspire 2. Zo kan jij de juiste keuze maken voor een Fitbit wat bij je past en wat nou echt de verschillen zijn. Kleine teaser: Mijn moeder is helemaal fan van de Inspire 2

Heb je vragen over de Fitbit Sense of over een andere Fitbit? Zet je vraag hieronder de blog zodat we ze kunnen beantwoorden. Deze blog is totstandgekomen in samenwerking met Fitbit.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

  1. Werkt de fitbit sense en app wel gewoon zonder dat ik betaal voor premium? Stopt premium vanzelf of moet ik daarvoor iets doen? Oh en ik draag mijn horloge rechts, dus de knopjes zitten dan niet in de weg ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek