Review – Fitbit Charge 4

Vorige week viel er een heel speciaal pakketje op de mat: de nieuwste activity tracker van Fitbit, de Charge 4. Nog voor het te koop is in de winkels testten wij de nieuwste features uit, zoals de ingebouwde gps en het inzicht krijgen in je hartslagzones met minuten in actieve zones. Is de Fitbit Charge 4 het aanschaffen waard?

Eerste indruk

Qua looks zit het wel goed. De Charge 4 is qua design gelijk aan zijn voorganger, de Charge 3. Het smalle elegante bandje maakt dit Fitbit-model heel draagbaar. Je kunt deze tracker in principe de hele dag dragen, ook tijdens het slapen en douchen. De Charge 4 is verkrijgbaar in zwart of rosewood met een zwart, pallisander (donkerpaars) en als special edition in de kleur graniet. De special edition heeft naast een zwart bandje ook een granieten reflecterende/zwarte geweven band. De batterij gaat tot zeven dagen mee bij matig gebruik van de gps. Als de gps continu aanstaat, gaat de batterij tot vijf uur mee. Genoeg voor een flinke fiets- of wandelafstand dus!

Fitbit Charge 4

Belangrijkste nieuwe features

  • Gps: van deze nieuwe feature word ik heel enthousiast! Hiermee komt deze activity tracker steeds dichter in de buurt van een geavanceerd sporthorloge. Eerder kon je alleen met de Fitbit Ionic hardlopen of fietsen zonder je telefoon mee te nemen. Nu kan dit ook met de smalle Fitbit Charge 4, ideaal! Na je sportactiviteit synchroniseer je de Fitbit met je telefoon en kun je precies zien welke route je hebt afgelegd.
  • Minuten in actieve zones: de World Health Organisation raadt iedereen aan minimaal 150 minuten per week actieve inspanning te leveren. Dat doel maakt Fitbit nu heel inzichtelijk. Op het hoofdscherm in de app zie je precies of je het dagelijkse doel van 22 actieve minuten (= 152 minuten per week) haalt. 
  • Inzicht in hartslagzones: in een mooi grafiekje wordt je work-out geanalyseerd. Was je hartslag onder de 117? Dan zit je onder de zones. Is je hartslag daarboven? Dan wordt het onderverdeeld in de zones vetverbranding, cardio en piek. Die laatste twee tellen ook nog eens dubbel als het gaat om minuten in actieve zones. Voor vijf cardio- of piekminuten krijg je dus tien zoneminuten erbij.
  • Smart wake: deze feature komt binnenkort beschikbaar op de Charge 4 en daar kan ik niet op wachten. Slaap is zo’n belangrijk onderdeel van de DGM-ochtendroutine. De smart wake maakt je wakker op het moment dat je in een lichte slaapt bent, zodat je echt uitgeslapen wakker wordt. Wil je weten hoe dat werkt? Hier schreef ik een artikel met uitleg over de verschillende slaapzones.
  • Connectie met Spotify: ook zo’n fijne toevoeging! Je kunt je Fitbit nu koppelen met Spotify, waardoor je Spotify vanaf je Fitbit kan bedienen!
  • Fitbit Pay: extra handig met de coronacrisis, nu overal wordt geadviseerd contactloos te betalen. Vanaf nu heb je je telefoon of portemonnee niet meer nodig als je wilt afrekenen. Je houdt gewoon je Fitbit tegen het pinapparaat en je hebt betaald. Klinkt ideaal, toch? Bekijk hier alle aangesloten banken.

De test

Ik heb deze week drie soorten work-outs gedaan om de verschillende hartslagzones te testen: 

  • Wandelen > dagelijkse frisse neus halen
  • Aerobics/cardio > lesje van een half uur in huis via video
  • HIIT > 7 minuten intensieve work-out

Tijdens het wandelen had ik de GPS aangezet. Je krijgt achteraf in de Fitbit-app veel gegevens over je work-out te zien, zoals hoeveel kilometer je hebt gelopen, hoe lang je daarover deed, in welke hartslagzones je hebt gelopen en hoe snel je elke kilometer hebt gelopen. Dit is ook ideaal voor hardlopen, fietsen en skaten bijvoorbeeld. Je kunt je voorgang nu ontzettend makkelijk bijhouden zonder een te duur sporthorloge aan te schaffen.

Het beeld van de Fitbit is in dit filmpje wat schokkerig. Dat ligt aan het filmen, niet aan de Fitbit zelf. Dat beeld is haarscherp ;)

Tijdens andere work-outs zijn vooral de hartslagzones interessant om te zien. Fitbit verdeelt je work-out over vier hartslagzones: onder zones, vetverbranding, cardio en piek. Deze zones zijn gepersonaliseerd op basis van leeftijd en fitheid (hartslag bij rust). Alle minuten die je in de cardio- en piekzone zit, tellen dubbel. Dat is nog eens fijn. Dan komen de 150 minuten beweging per week iets sneller in beeld! Zo gek zijn alle korte HIIT work-outs op Dear Good Morning dus niet. Zeven minuten sporten in de piekzone levert je meteen 14 minuten zoneminuten op. Doe elke dag zo’n korte HIIT en je hebt al ruim de helft van het doel van je minuten in actieve zones binnen.

Met de drie verschillende work-outs zag ik ook duidelijk verschil in de hartslagzones. De aerobics/cardio work-out en de HIIT leverden me twee keer zoveel actieve zoneminuten op. Die vielen namelijk in de cardio- en piekzone. Wandelen was een deel onder de ververbrandingszone en voor een deel vetverbranding, waardoor het ook minuten in actieve zones oplevert. En heel interessant: na de work-out ging ik op de bank zitten met een glas water om even bij te komen. Achteraf zag ik in Fitbit dat mijn hartslag langzaam zakte, maar zelfs na de work-out nog even in de vetverbrandingszone zat voordat mijn hartslag weer onder de 117 (mijn grens voor vetverbranding) dook. Zo kreeg ik met zitten op de bank toch extra minuten. Leuk om te zien!

Conclusie

Na vijf dagen testen kan ik zeggen dat ik heel enthousiast ben over de Fitbit Charge 4. Het houdt mijn slaap goed bij, ik kan alle statistieken zien na een work-out, ik krijg een melding als ik te lang stil zit en zou nog veel meer kunnen tracken, zoals mijn waterinname. Toch was ik na de grote test van de Fitbit ook een beetje in shock. Ik beweeg genoeg (meer dan de aanbevolen 22 minuten in actieve zones per dag en 5 trainingen per week), maar ben veel uren op een dag inactief (doel is 250 stappen per uur). Nu is dat ook niet gek met een zittend beroep en de huidige maatregelen tegen het coronavirus, maar slechts drie of vier uur per dag de 250 stappen halen, is wel een beetje té gek. Werk aan de winkel dus! Dat vind ik zo fijn aan deze Fitbit, het motiveert echt om je doelen te behalen en genoeg beweging te krijgen!

Het is duidelijk dat ik enthousiast ben over de nieuwe functies van de Charge 4. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen

  • Mooi, strak design
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Ingebouwde gps, dus geen telefoon mee tijdens het sporten
  • Duidelijkheid over je hartslagzones
  • Nieuw doel: elke dag en week de minuten in actieve zones behalen
  • Zowel goede slaapfuncties als sportstatistieken

Nadelen

  • Niet zo’n mooi kleurenscherm, zoals je bij de Fitbit Versa 2 wel hebt
  • Kan niet gekoppeld worden met apps als Strava, gemis voor hardlopers en fietsers 

TIP: de Fitbit Charge 4 is vanaf nu onder andere te koop bij bol.com.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

      1. Precies dit vind
        Ik echt heel raar! Dat is toch het hele doel van “deze toevoeging” ik heb de fitbit 4 mede om die reden gekocht, maar dat is een gevalletje van de koude kermis thuis komen..
        Verder een leuk apparaat en ik ben enthousiast, maar ik merk wel veel verbeterpunten op in het gebruik

  1. Is deze horkogekast minder dik dan de fitbit charge3? Doe voelt echt als een dikke puist bovenop mijn arm als ik hem draag en vooral snachts.

    1. Exact hetzelfde als de Charge 3. Echt hele dunne sporthorloges/activity trackers ben ik nog niet tegengekomen helaas!

  2. Leuk om te lezen! Jammer dat er geen Strava koppeling is. Kun jij obv deze test-dagen iets zeggen over de betrouwbaarheid van de hartslag en vaststellen van de zones? Heb namelijk bij mijn Charge 3 ook twijfels of dit accuraat gemeten wordt.

    1. Hi! Ik heb zelf hiervoor een andere Fitbit gedragen (Versa Light) en jarenlang een Garmin (845 Music) en mijn hartslag komt heel goed overeen tussen de verschillende watches. De zones vind ik lastig om te zeggen, omdat ik nooit een echte test heb gedaan bij een sportarts. Sporthorloges maken een inschatting op basis van je leeftijd en gewicht etc, dus ik denk wel dat het in de buurt komt, maar echt 100% accuraat is een sporthorloge nooit.

    2. Je kan de Strava-app niet downloaden in de Fitbit-app, maar je Strava-account wel koppelen aan je Fitbit Charge 4. Je wandeling/hardloop- en/of fietssessie komt dan automatisch op Strava!

      1. En is het ook mogelijk om een grens in te stellen voor je snelheid? Dat je als je te snel gaat een melding/trilling krijgt?

  3. Ik wil hem waarschijnlijk ook gaan kopen en ben veel aan het skeeleren. Als ik het zo lees is er geen aparte skeeler/skate functie als workout. Als fitbit niet precies weet hoe je beweegt, hoe goed zijn dan de metingen..? Denk je echt dat het ook een aanrader is voor skaters?

  4. Hi! Vraagje kun je ook oordopjes koppelen aan je fitbit? Want de koppeling met Spotify’s is er wel maar als je je telefoon thuis laat hoe hoor je dan de muziek?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +450 leden.

Probeer 7 dagen gratis zonder enige verplichting. Je zit nergens aan vast :)

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken