Ritme krijgen op de vroege ochtend

Hoe doe je dat toch, zo vroeg op staan? Eigenlijk is het antwoord heel simpel.

Het is een kwestie van een ritme voor jezelf te creëren. Zo gaat mijn wekker elke dag om 05.55 uur. Mijn tweede wekker gaat 06.05 uur en dan moet ik écht uit bed. Mijn lichaam went aan deze tijden. Vaak word ik uit mijzelf om 05.54 uur wakker. Dan kan ik nog lekker even genieten van de tien minuten in mijn bed en alle Australische Instagramposts bekijken, want alleen die zijn dan nog op mijn tijdlijn te vinden. ;-)

ritme

Ik krijg veel mailtjes van meiden die onregelmatig werken. Hoe zij alsnog in de ochtend kunnen sporten of hoe zij het beste hun workouts kunnen indelen.

Ik neem één mailtje als voorbeeld

Deze dame werkt 3 dagen van 15.00 uur tot 23.00 uur en 2 dagen van 07.00 uur tot 15.00 uur. Je lichaam heeft dus elke dag een andere slaapritme. Ik neem aan dat, wanneer je 07.00 uur op je werk moet zijn, je rond 22.00 uur wel naar bed gaat. Doe je dat niet, dan geef ik je meteen dit als tip mee. Denk aan voldoende nachtrust.

Als je om 23.00 uur klaar bent met je werk, lig je waarschijnlijk pas rond middernacht in je bed en slaap je uit tot een uur of 9. En groot gelijk heb je. Denk wederom aan voldoende nachtrust.

ritme

Ook bij bovenstaand voorbeeld kun je prima een ritme voor jezelf creëren, maar dan alleen twee verschillende. Ook daar went je lichaam aan.

  • Zorg dat, wanneer je vroeg moet werken, je in de namiddag traint en op tijd naar bed gaat.
  • Zorg dat, wanneer je laat moet werken, je in de ochtend traint en je de volgende dag een beetje uitslaapt.

Er is voor alles een ritme te maken. Een ritme creëren is het allerbelangrijkste om doelen te bereiken die je voor jezelf hebt gesteld. Ook mijn lichaam schreeuwde het uit toen mijn wekker steeds om 06.30 uur ging. Nu mijn wekker sinds een tijdje al om 06.00 uur gaat, merk ik dat mijn lichaam dat per dag een beetje meer accepteert. Zolang ik maar een nacht van 7 à 8 uur maak.

stop met snoozen

Toch moeite met ritme vinden? Laat een comment hieronder achter en ik zal antwoorden.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

  1. Yes, hier nog iemand zonder ritme! Mijn vriend maakt lange werkdagen, waardoor onze quality time zich beperkt van tien uur ‘s avonds tot negen uur ‘s ochtends. Dat betekent dat we steeds minder slapen, want als hij thuiskomt moeten we vaak nog eten, moet hij nog studiewerk doen, zetten we voor de gezelligheid nog een filmpje aan… Inmiddels wordt mijn ochtendhumeur met de dag erger en gaan mijn ochtendsportsessies steeds moeizamer (waardoor ik die steeds vaker uitstel tot ‘s middags en mijn ritme nog slechter wordt). Het antwoord ‘eerder naar bed gaan’ ligt nu natuurlijk voor de hand, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral omdat vriendlief prima functioneert op weinig slaap. Dus heb je tips om toch aan die acht (of liever negen) uur slaap te komen?

    1. Oei, dit is wel een lastige. Irritant dat jullie zo langs elkaar heen werken. Inderdaad eerder naar bed gaan ja, maar goed dat is een makkelijk antwoord. Alhoewel dat ook de beste is. Anders een afwisseling gaan maken. Als je echt merkt dat je ochtend humeur erger wordt; doe dan om de dag eerder naar bed. Wat ook helpt is dat je niet laat gaat eten, met een volle maag kan je ook slecht slapen. Dus dat jij wel al hebt gegeten rond 18:00 / 19:00 uur en niet zo laat. Succes x

  2. Ik vind het ontzettend lastig om een ritme te krijgen, mijn werktijden zijn heel onregelmatig. Neem bijvoorbeeld deze werkweek.
    Vandaag 14:30-22u. Morgen 10-18u. Zondag 9-17u. Maandag 13:30-21u. Dinsdag 10-18u. Ja, wat moet ik daar nu mee? De oplossing is natuurlijk vrij simpel: ook na een avonddienst gewoon braaf op tijd naar bed en iedere dag een wekker zetten. Maar net als wanneer de tijd weer een uur vooruit of achteruit gaat, je kunt aan je lichaam merken dat de tijden iedere keer anders zijn én daarmee ook je hele dagplanning anders is. Ochtenddienst: snel-snel wassen/aankleden/ontbijten/lunch meeritsen en hop naar werk racen. Avonddienst: alles rustig aan, maar wel voor werktijd 3 maaltijden bereiden en soms een boodschap doen. Enfin, ik ben dus hard op zoek naar mijn draai. En vind het heel knap dat jij je planning heel serieus neemt! Je hebt er uiteindelijk wel veel profijt van.

    1. Hee Nicole. Zoveel verschillende werktijden maakt het inderdaad lastig. Dat begrijp ik maar al te goed hoor. Vervelend en lastig de juiste balans te vinden. Weet je wat bij mij goed werkt? Om per week een planning op te hangen. Daarom je werktijden, je sporttijden, je wasmomenten, je rust momenten. Dan maak je voor jezelf een planning per week. Ook al is elke dag anders. Je kan je dag elke dag goed indelen omdat je weet wanneer je gaat trainen, waannee je je wasje gaat doen etc. Succes

  3. Vroeger was ik altijd enórm ochtendmens. Toen ik ging studeren veranderde dat; steeds andere collegetijden en vaak sliep ik lekker uit. Nu ik werk merk ik steeds meer dat mijn lichaam gewend is geraakt aan 6.30 opstaan! Voor mij werkt het om dan in het weekend ook op mijn biologische klok mijn bed uit te gaan (rond 7.00 in het weekend), ook al heb ik minder uren geslapen dan normaal. Dat helpt mij om door de week in het ritme te blijven. Vaak slaap ik in het weekend overdag dan nog een uurtje (of twee) hehe. Dan heb ik toch m’n slaap en blijf ik wel in hetzelfde ritme :)

    1. He Lara, eigenlijk precies hetzelfde als bij mij. Klinkt super fijn en goed. Tof hoor, leuk om te merken he dat het zo weer kan veranderen.

  4. Heyy
    Ja herken het van dat meisje, ik werk in de zorg. Onregelmatig. Dus of ik sta om 7 uur al op de vloer of ik slaap pas heel laat na een avonddienst. Ik vroeg me ook al af hoe houd ik me ritme.. Maar door jou antwoord en er aandacht aan te besteden besef ik me: ik heb me ritme wel :-)
    Ook fijn
    Succes en houd vol!!
    Je bent een topper en respect!!
    Want het lijkt knetter zwaar traject en jij doet het en ik lees fijn mee en raak weer enthousiast en gemotiveerd
    Geniet van je vrije zaterdag en veel plezier morgen :-)

  5. Mooi duidelijk blog!
    En ook zeker wel waar.. Zelfs ik merk dit met mijn onregelmatige werk! Tegenwoordig word ik vaak uit mezelf wakker na 6-7 uurtjes slaap.. En dan 1x per week 8-9 uur..
    Soms denk ik wel eens, is 6-7 uur niet te kort? Maargoed, t is niet anders denk ik..

    Liefs, Chrissy

  6. Hoelang duurt het voor je lichaam hier aan gewend is? Ik heb echt veel moeite met half 8 opstaan terwijl ik normaal altijd om 8 uur opstaat dus je zou zeggen dat dat half uurtje eerder niet het verschil zou moeten maken.

  7. Vandaag voor het eerst 06:00 uur wekkertje om 07:00 6 km hardgelopen dankzij jou! Topper! Ik wil hier een gewoonte van maken om de ene dag zo vroeg een ochtendwandeling te maken en de andere dag hardlopen.. hoe zou jij dit aanpakken?

    Liefs yvonne

  8. Vroeg opstaan is heerlijk! Ik merk wel dat ik mijn ochtend wat meer moet plannen. Zo heb ik al gauw een gat van een uur tussen mijn opsta-ritueel en het moment dat ik naar werk ga. Prima om tijdens dat uur dan even te bloggen bijvoorbeeld, maar ik merk wel dat ik gauw weer slaperig wordt als ik rustig aan doe.

  9. Ik heb dit echt precies. Ik werk in de zorg dus moet ik vaak om 7 uur beginnen. Ook heb ik avond diensten tot 11 uur en nachtdiensten van 22.45 tot 7.00. Dit is zo slopend voor je bioritme en vind het ook heel moeilijk om echt een ritme aan te maken. ik ga zeker eens kijken of ik toch een ritme kan creëren, in ieder geval voor me dagen van 7 uur in de ochtend en voor mijn avonddiensten. Me nachtdiensten blijven tot rot.

  10. Het eerste probleem bij mij is dat mijn fitness niet opent voor 9 uur ‘s morgens en het tweede probleem is dat ik 1 keer in de week een repetitie heb met mijn band waardoor ik niet vroeg kan gaan slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +450 leden.

Probeer 7 dagen gratis zonder enige verplichting. Je zit nergens aan vast :)

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken