Narcolepsie: wat is het en wat kan je er aan doen?

Onlangs vertelde Ana dat ze last heeft van slaapverlamming, een symptoom van narcolepsie. Dit vond ik zo interessant dat ik hier meer over wilde weten. Eén ding is duidelijk: als je last hebt van een slaapstoornis, dan kan het een extra grote uitdaging zijn om je ochtend maximaal en productief te benutten. Zonde, want ik gun dit iedereen! Wat is deze slaapstoornis? En wat kan je hieraan doen?

Slaapstoornis narcolepsie onder de loep

Narcolepsie is een slaapstoornis die wordt veroorzaakt door een ontregeling van het normale slaap-waakpatroon. De stoornis komt niet vaak voor, naar schatting lijden hier in Nederland zo’n 7.000 mensen aan. Het is geen aangeboren ziekte, maar iets wat in de loop van je leven kan ontstaan. Narcolepsie ontstaat door een tekort aan hypocretine, soms ook orexine genoemd, een stofje in de hersenen. Het zou kunnen dat narcolepsie een auto-immuumziekte is, maar op dit moment weten wetenschappers hier nog niet voldoende van.

slaapstoornis narcolepsie

Symptomen

Bij iedereen zien de symptomen er anders uit. De meest voorkomende symptomen zijn:

Slaperigheid overdag, ook als sprake is van voldoende nachtrust. Meestal komt de slaperigheid tijdens monotone bezigheden. Maar soms kan een slaapaanval zo erg zijn, dat de persoon in kwestie ook een aanval krijgt tijdens activiteiten zoals eten, fietsen of praten.
Kataplexie: een plotselinge spierverslapping. Deze spierverslapping is meestal in het gezicht en treedt op bij emoties, zoals wanneer je uitbundig lacht.
Hypnagoge hallucinaties: levensechte, vaak beangstigende, droomervaringen.
Slaapparalyse: ofwel slaapverlamming. Als je last hebt van slaapverlamming dan kan je niet bewegen bij het in slaap vallen of juist het wakker worden.
Verstoorde nachtslaap: snel in slaap vallen, maar vervolgens vaak wakker worden.
Overgewicht.
Vermoeidheid.
Angst en depressie.

slaapstoornis narcolepsie, slaapverlamming, hallucinaties

Diagnose

Om officieel gediagnosticeerd te kunnen worden, is onderzoek nodig, tenzij de slaperigheid en de kataplexie zo duidelijk aanwezig zijn dat dat niet nodig is om de diagnose te kunnen stellen. Bij dit onderzoek meten ze van alles tijdens je slaap, zoals oogbewegingen en het zuurstofgehalte in je bloed, maar ook je hersenactiviteit. Ook zijn er andere manieren om er achter te komen of iemand daadwerkelijk narcolepsie heeft, zoals de hoeveelheid hypocretine in ruggenmergvloeistof.

Wat kan je doen?

Is narcolepsie te genezen? Kan niet gewoon hypocretine worden toegediend? Helaas niet! Narcolepsie is niet te genezen. Wel kan het met leefregels en medicijnen leefbaar worden gemaakt. Waar je dan aan moet denken is: een vast dag- en nachtritme met vaste tijden (ook tijdens de vakantie!). Als je er veel last hebt dan kan je ook vaste dutmomentjes inlassen. Heb je echt last van zware narcolepsie dan kan je je leefregels aanvullen met medicatie.

slaapstoornis narcolepsie, slaapverlamming, hallucinaties

Zzzzzzz

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? Raadpleeg dan je huisarts. Voor Ana (niet officieel gediagnosticeerd) bleek het volgen van de leefregels voldoende om van de slaapverlamming af te komen. En als je dan een vast tijdstip gaat hanteren voor het opstaan dan heb ik nog een extra tip: wat dacht je van 7.00 uur? ;-)

Ik ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die hier last van hebben! Laat het me hieronder weten in de reacties.

Bron: allesovernarcolepsie.nl

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search