Hoe sta je sneller op?

eye

“Hoe doe je dat toch, elke dag om 7 uur in de sportschool staan?” is een vraag die ik ontzettend vaak krijg. Tsja. Eigenlijk wist ik het zelf ook nooit goed. “Discipline”, zei ik dan. En dat is zeker één van de redenen.
Ik ben even op onderzoek gegaan. Ja lief hè?!  Zo ben ik. Als jij problemen hebt met vroeg opstaan, dan voel ik me geroepen om daar iets aan te doen. Dan wil ik je graag helpen om uiteindelijk een ochtendfreak te worden. Net zoals ik. Dan zal je uiteindelijk alleen maar de voordelen gaan zien.
slapen
Zo kwam ik een artikel tegen van Monique, die neuroloog is en werkzaam is bij Amsterdam WaakSlaapCentrum. Ik vind haar nu al boeiend. Maar daar gaat het niet om. Zij geeft een vrij simpel antwoord, waar we allemaal veel aan kunnen hebben.

Je slaapruimte kan verschoven zijn. Als jij elke dag op een ander tijdsstip naar bed gaat, raakt je lichaam in de war. Als jij in de avond nog actief bent met sporten, tv-kijken of Instagrammen, blijft je lichaam in de actieve modus. Niet echt heel handig.

Dit heeft alles te maken met het stofje melatonine. Shit, ik ga snel even googlen…
– kwartiertje later – …en het antwoord is gevonden.

Melatonine

Zie het als een klein erwtvormig kliertje in de hersenen. Dat kliertje vangt alle lichtinval (dus via je ogen) op en bepaalt hoe actief je lichaam moet blijven. Wanneer het gaat schemeren, geeft het kliertje een teken aan het lichaam van “hee, het wordt donker! Tijd om te gaan slapen”.  Ja je lichaam merkt dus echt wanneer de zon ondergaat. Je kunt dus wel zeggen dat melatonine de beheerder is van onze biologische klok.

Als je het bovenste stukje hebt gelezen, dan snap je denk ik meteen waarom het niet handig is om in de avond nog voor het beeldscherm te gaan zitten, uren te Instagrammen of verder heel actief bezig zijn.

Eén ding.. ga niet romantisch doen en voor mij kaarsjes aanzetten in het donker. Mijn kliertje in de hersenen is het inmiddels zo gewend. Donker? Pats boem en ik slaap 😉

Zorg voor licht

Maar hoe kan je nou eerder opstaan? Eigenlijk heel logisch. Zorg dat je lichaam meteen daglicht te zien krijgt. Dat kliertje in de hersenen – melatonine – denkt meteen Shit, het is alweer licht! Geen slaap meer, aan het werk, lichaam word wakker! Dus tsja. Hoe lastig het ook is, als jij moeite hebt met opstaan: trek je gordijn open, stap onder de douche… en pak je telefoon om te Instagrammen. Kun je meteen mij een like geven. 😉

Een goed bed betekent goed slapen

Een goed bed helpt je ook met eerder opstaan. Dit puntje vond ik een beetje raar, maaaaaaar het is toch weer bewezen. Gemiddeld slapen mensen namelijk een derde van hun leven. Slapen helpt om je lichaam en geest rust te geven. Als je lichaam hier de kans voor krijgt, sta jij prima en met een brede glimlach om 06.30 uur naast je bed. Dus een comfortabel bed is essentieel.

Nog meer ochtendtips nodig? Laat het me weten!

9 reacties

 1. Sinds de bouwvak is afgelopen sta ik elke morgen om 06.00 uur op, om 08.00 uur begin ik op het werk. Ik ben zelfs nu voor de wekker wakker, vaak rond een uur of 5, kijk dan een keertje en bedenk mezelf dat ik nog een uurtje kan liggen, heerlijk. Ik maak me klaar voor de dag, smeer brood en doe wat in het huishouden, zodat ik dat ‘s avonds niet meer hoef te doen, dan wil ik ‘leuke’ dingen doen! Ik ga naar mijn werk en ben wakker en fit en heb zin om wat te gaan doen!

 2. Hi!

  Ik kwam op je site via de podcast van Arie Boomsma, leuke site en goed initiatief. Ik ben gelijk gestart met betere ochtendroutines op te stellen, en ze op deze manier ook echt vast te gaan houden!

  Kleine opmerking over het stukje: “Maar hoe kan je nou eerder opstaan? Eigenlijk heel logisch. Zorg dat je lichaam meteen daglicht te zien krijgt. Dat kliertje in de hersenen – melatonine – denkt meteen Shit, het is alweer licht! Geen slaap meer, aan het werk, lichaam word wakker! ”

  Melatonine is het hormoon wat ons juist in slaap laat vallen, het hormoon wat ons wakker maakt is: cortisol. Cortisol is ons stresshormoon. Dit hormoon wordt aangemaakt wanneer het warm en licht is en maakt je alert (Wakker).

  Succes verder met je onderneming!

  Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

 • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
 • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
 • Altijd een persoonlijk bericht
 • Kortingen en extra win-acties

De Dear Good Morning Shop

 • DGM-ochtendroutine e-books bundel

  E-books – STAP 1 t/m 4: DGM-ochtendroutine

  28.75
  In winkelmand
 • E-book HIIT work-outs DGM

  E-book – Let’s HIIT it (7 work-outs)

  8.75
  In winkelmand
 • Dear Good Morning e-book STAP 2 Eerder opstaan

  E-book – STAP 2: Eerder opstaan

  8.75
  In winkelmand
 • Dear Good Morning planner Sportschema maken

  Planner – Jouw persoonlijke sportschema

  12.95
  In winkelmand

Join jij de DGM-community?

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.