True or false: van snoozen word je rustig wakker

Is snoozen goed voor je? Ben jij een snoozer? Of ga je meteen je bed uit? Na een korte of slechte nacht lijkt snoozen soms de enige oplossing om rustig wakker te worden. Maar is dat wel zo? Is snoozen goed voor je? Aarrgh, wat een vragen! Ik ging op onderzoek uit.

Allereerst: hoe werkt slaap?

Als je jouw biologische klok zijn gang zou laten gaan, word je vanzelf wakker op het meest gunstige moment voor jou om wakker te worden. Je slaap werkt namelijk in cycli van verschillende fasen. Hier is al eerder een artikel over geschreven, maar in het kort komt het op het volgende neer: een slaapcyclus duurt 90 tot 100 minuten. Idealiter heb je elke nacht 4 tot 5 van deze cycli. Elke cyclus bestaat weer uit 5 fasen.

  1. Het begint met een overgangsfase van wakker zijn naar slapen, ook wel je lichte slaap genoemd. Je lichaamstemperatuur daalt en je spieren ontspannen.
  2. Daarna volgt je correcte slaap. Je ademhaling wordt dieper, je spieren zijn bijna helemaal ontspannen en je hartritme daalt.
  3. De derde fase is de diepe slaap. Je slaapt nu door de meeste geluiden heen. Je lichaam is bezig met fysiek herstel.
  4. De laatste fase is de REM-slaap, de fase waarin je droomt en je hersenen heel actief zijn.

De fase van de diepe slaap duurt aan het begin van de nacht lang, maar wordt langzaam korter, terwijl de lichte REM-slaap dan toeneemt. Ook stijgt je lichaamstemperatuur en nemen de hormonen cortisol en adrenaline toe die je helpen met wakker worden. Heb je een slaaptekort, dan heb je meer behoefte aan diepe slaap. Het is niet zo dat je deze fases altijd netjes afloopt, je kan van een lichte naar een diepe slaapfase gaan en vervolgens weer terug.

De wekker: friend or foe?

De wekker houdt geen rekening met de bovengenoemde fases. Zo kan het dat hij midden in je diepe slaap afgaat, waardoor wakker worden geen pretje is. Ontwaken in je diepe slaap is zelfs gevaarlijk. Je lichaam is zich aan het herstellen en midden in het herstelproces word je wakker gemaakt. Heb je een te korte nacht of slaaptekort, dan is de kans nog groter dat je wekker je wekt in een diepe slaapfase. Of het zetten van de wekker een goed idee is, hangt af van het moment waarop hij je wekt. Beter zou het dus zijn om je biologische klok z’n gang te laten gaan, maar dat idee is toch voor de meesten niet zo fijn. Dus je zet toch een wekker. Better safe than sorry.

snoozen goed voor je?

En snoozen dan?

Maar hoe zit het nou met het snoozen en is snoozen goed voor je? Want als je daardoor in een andere fase gewekt wordt, dan zou het toch een oplossing kunnen zijn? Helaas werkt het niet zo. Waar je je ook suf door kan voelen is het hebben van gebroken nachten. Dat weet iedereen met een baby maar al te goed! De kwaliteit van je slaap na het snoozen is meestal van slechte kwaliteit. Gebroken nachten hebben effect op je dagelijkse prestaties. Ook zou het snoozen zelf je wilskracht uitputten, die je juist nodig hebt om de rest van de dag gezonde keuzes te kunnen maken.

Door tot nog even te snoozen, creëer je continu een verstoord slaapcyclus. Hoe meer, hoe ongezonder natuurlijk. Tevens is de kans heel groot dat je mee moe wordt na je snooze-sessie dan dat je ervoor was.

Liever stoppen met snoozen: Tips!

  1. Zet je wekker zo laat mogelijk. Als jij 06.30 uur de wekker zet en vervolgens snoozet tot 07.00 uur, had je net zo goed de wekker om 07.00 uur kunnen zetten. Dat had je een opgebroken laatste half uurtje gescheeld.
  2. Weet waarom je opstaat en zorg ervoor dat dat iets leuks is. Een heerlijk ontbijt bijvoorbeeld, een te gekke baan of een momentje voor jezelf in de ochtend. Heb een duidelijk plan. In mijn boek leg ik je uit hoe je een energieke ochtendroutine kan creëren.
  3. Gebruik een wake-up light om rustig wakker te worden.
snoozen goed voor je?

Dus, is snoozen goed? true or false?

False. Snoozen geeft nog meer uitstelgedrag, meer verstoorde slaapcyclussen en maakt je meer moe dan je al was. Doe het gewoon NIET.
Je verliest tijd om allemaal leuke dingen te gaan doen.

De vraag die ik aan jou willen stellen: hoeveel last heb jij van het snoozen, waarom doe je het en hoe graag wil je er vanaf komen?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search