Zonder social media was ik niet waar ik nu ben. Ik ben dus ook zeker dankbaar voor een hele hoop: het gevoel van een community, support en alle liefde op Instagram is hartstikke mooi. Maar social media heeft ook zeker een keerzijde. Er zijn momenten waarop social media écht niet goed voor je is.
Social media is niet goed voor je…
1: … als je denkt dat het leven van anderen leuker is dan dat van jezelf
Vergeet niet dat mensen liever alleen de positieve dingen in hun leven vastleggen. Niet alleen op social media, maar kijk eens in jouw fotoalbum. Hoeveel foto’s van begrafenissen kun jij daar vinden? En als je die al hebt, aan hoeveel mensen zou je de foto laten zien? Het leven op Instagram is geen compleet plaatje en het gras van de buren is niet altijd groener. Eigenlijk heel zonde, maar ik zie het ook als een manier dat we alle mooie momenten willen vastleggen. Sommigen schieten daar nog al in door. Die klikken duizend keer op de fotoknop en zoeken dan dé perfecte pose. Come on, denk ik dan. Je echte lach, de meest spontane zijn het leukste. Maar bovenal.. Denk drie keer na voor je je mening creëert over andermans Instagram accounts.
2: … als je denkt dat andere meiden het perfecte lichaam hebben, maar jij niet
Ook hier is weer sprake van selectief dingen laten zien. Waarom zou je een foto posten waar je lelijk opstaat of met een onderkin? Helemaal niks mis mee natuurlijk, en je kan ook heus een statement maken als je het wél gewoon post. Dat is tegenwoordig ook helemaal in. Maar een mooie foto van jezelf terugzien vind je zelf waarschijnlijk ook fijner. Bovendien laten foto’s en fitgirls vaak alleen het resultaat zien, of wat ze ervoor hebben gedaan, maar niet wat ze ervoor hebben gelaten. De keren dat ze een verjaardagstaartje hebben overgeslagen, of de gym verkozen boven een koffiedate met vrienden: dat zie je niet.
Weet je nog dat ik bikini fitness deed in 2015 en begin 2016? Achter de schermen was het soms ook super chagrijnig zijn. Dat zie je hier niet. Ik liet dat wel in de vlogs zien die ik toen maakte (I want to be real!) maar op een foto zie je weinig van het “verhaal erachter”. Eigenlijk heel flauw, want iedereen kan zo een mening verzinnen rondom een foto zoals deze.
3: … als je jezelf teveel verliest in het scrollen
Ken je dat? Je komt thuis, met je jas nog aan en je ploft op de bank met je telefoon. Op een gegeven moment kijk je op, is het huis al donker en zit je nog met je jas aan op de bank. Soms lijkt het alsof je ín je telefoon wordt gezogen. Zonde van je tijd, want wat heb je nou eigenlijk gedaan? Probeer je social media een beetje te managen, zodat je er meer grip op krijgt. Tegenwoordig kan je dus je uren zien. Mannn ik schrok. Ik was soms wel zes uur verder – Ja écht! – en ik ken genoeg mensen mijn omgeving die er meer uren aan kwijt zijn. OMG.
4: … Als je denkt dat anderen met gemak een mooie feed kunnen creëren
Een mooie feed creëren is geen rocket science, maar onderschat niet hoeveel tijd het kan kosten. Een mooie feed betekent dat je nadenkt over de content, de tijd neemt om mooie foto’s te maken, nadenkt over de kleuren. En vooral ook: kill your darlings. Mooie foto’s van toffe momenten die de feed niet halen omdat ze qua stijl of onderwerp de feed niet halen. Grote Instagramaccounts zijn er over het algemeen veel tijd mee kwijt. Vraag je af hoe groot die wens is: is dit écht waar jij je tijd in wilt stoppen? Ik niet. Totaal niet. Betere dingen te doen. Doe het wanneer je het écht leuk vind, niet omdat het moet.
5: … als je je teveel aantrekt van een negatief bericht
Social media heeft de drempel om iemand compleet tot aan de grond af te branden verlaagd tot de hoogte van een grassprietje. Er zijn altijd mensen die jaloers zullen zijn op jouw leven (die dus last hebben van 1 t/m 4) en dat op je af willen reageren. Maar een zeikbericht zegt altijd veel meer over de zender dan de ontvanger. Je druk maken heeft dus geen enkel nut!
Eigenlijk komt het in 1 t/m 5 neer op het volgende: social media is niet goed voor je als het je een slecht gevoel geeft. Kijk naar de oorzaak en probeer wat afstand te nemen. Hoe? Bijvoorbeeld door mee te doen aan mijn #DEARGOODCHALLENGE: Stay Offline.
Klinkt zo makkelijk, maar helaas is social media vaak in het slecht daglicht geweest omdat er veel (met name jonge) meiden last hebben van onzekerheden door social media. Ervaar jij dit ook? Of juist totaal niet? Laat een comment achter en vertel jou mening.