Sporten met een kater: dit moet je weten!

Sporten met een kater

Die wijntjes met collega’s klonken gisteravond nog als een goed plan, maar nu de wekker om 06.00 uur staat voor een uurtje sportschool, baal je als een stekker. ’s Avonds een vent (vrouw), ’s ochtends een vent (vrouw)? Of kun je toch beter blijven liggen? Sporten met een kater. Goed idee of absoluut niet?

Daar zijn de meningen dus over verdeeld. De een moet er niet aan denken, de ander zweert bij beweging na een avondje doorhalen. En wat zegt de wetenschap? Dit doet sporten met een kater doet met je lichaam.

Pas op voor vochttekort

Zoals je weet, zorgt de alcohol die je op hebt voor dehydratatie van je lichaam. Je moet vaker plassen en je hebt ontiegelijke dorst. Een paar glazen water voor het slapen zijn dan ook het slimste idee dat je die avond had. Als je je de volgende ochtend goed genoeg voelt om te gaan sporten, drink dan voor het sporten ook nog wat extra water. Sporten laat je zweten en daarmee verlies je nog meer vocht. Een flinke inspanning na een avondje met teveel alcohol kan dus best gevaarlijk zijn als je te weinig water hebt gedronken. 

Alcohol zorgt voor slechtere sportprestaties

Sporten om je prestaties te vergroten, vergeet het maar! Door alcohol houd je het sporten veel minder lang vol. Het zorgt namelijk voor een mindere aanmaak voor glucose. Glucose heb je nodig als brandstof voor je spieren. Zonder glucose ben je gewoon uitgeput. Ook heb je minder kracht in je spieren door de alcohol én is je coördinatievermogen niet meer wat het geweest is. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je cortisollevel flink omhoog schiet. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. En wat doet teveel cortisol met je lichaam? Het breekt spieren af. Alcohol dwarsboomt je sportprestaties.

Trage vetverbranding

Het woord bierbuikje bestaat niet voor niets. Als je alcohol drinkt wordt je vetverbranding flink vertraagd of zelfs helemaal stopgezet. Zelfs als je maar een paar glazen drinkt. 

Lichte sport

Met een kater is het niet slim om zware krachttraining of een intensieve HIIT te doen. Verre van zelfs. Houd het bij een lichte sport, zoals een paar baantjes zwemmen, wandelen of rustig joggen. Sporten in de buitenlucht helpt je in ieder geval. Het is sowieso fijn voor je medesport, want alcohol uit je lichaam sporten kan flink stinken. Gatver.

Waarom doen we het onszelf eigenlijk aan? Bovenstaande punten maken je nou niet echt enthousiast om toch de sportschool in te duiken na een zuipavondje. Toch kan een flinke zweetbeurt ervoor zorgen dat je kater als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Gaat je kater sneller weg als je sport?

Het antwoord is JA. Dat is dan weer goed nieuws. Als je beweegt, wordt de afbraak van gifstoffen in je lichaam versneld. Hierdoor gaat je kater dus eerder weg dan als je niet sport!

Conclusie

Is het lopen van je bed naar de wc al een work-out op zich? Stay at home en volg deze tips (min die over het sporten)! Voel je je slechts een beetje brak? GO!

Categorieën

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Eén reactie

  1. Een goede conditie en mindset zorgt er volgens mij ook voor GEEN kater na een avondje alcohol. Weet niet of het onderzocht is maar dat ervaar ik 🥳🏋️‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.