Superfoods en vitamines – echt nodig?

De grote superfood hype is misschien wat weggezakt, maar nog steeds staan webshops en winkels er vol mee. Elk potje zegt hetzelfde, dit MOET je gewoon gebruiken. Hetzelfde geldt voor vitamines, want als je niet dagelijks een handvol supplementen neemt lijk je er niet bij te horen. Je wilt toch goed zijn voor je lichaam ?

In de DGM Hub, de community van Dear Good Morning hadden we vorige week een talk met onze fysiotherapeut over superfoods en vitamines. De belangrijkste uitkomsten staan hieronder gedeeld.

Vitamine D

Vitamine D, het kan niet anders dan dat je daar de afgelopen maanden veel over hebt gehoord. Moet je dit nou wel of niet slikken? Vitamine D bouw je voornamelijk op door direct contact met zonlicht, en dat laatste, dat heb ik in de winter nauwelijks. Ik werk op kantoor dus ga vaak in het donker die kant op en in het donker weer naar huis. Daglicht? Dat zie ik dan dus alleen door een raam.

Een vitamine D tekort zorgt onder andere voor weinig energie en chronische vermoeidheid. Beide sla ik liever over, dus zodra de R in de maand zit neem ik dagelijks wat extra’s.

Vitamine B12

Deze is vooral voor degene onder ons die weinig tot geen dierlijke producten eten. Eet je bijvoorbeeld maar een keer per week vlees en gebruik je in plaats van melk sojaproducten? Dan is het slim om wat extra vitamine B12 te nemen. B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes, bij een tekort krijg je al snel te maken met bloedarmoede.

Je hoeft je echter niet druk te maken als je meerdere keren per week dierlijke producten binnen krijgt, dat is meer dan voldoende! Vitamine B12 is namelijk een van de weinige vitamines waarvan je lichaam een reservepotje aanmaakt.

Magnesium

Magnesium is goed voor onwijs veel dingen. Zo zorgt het voor wat dunner bloed, waardoor je spieren zich sneller kunnen herstellen. Daarnaast helpt het ook om erge spierkrampen te voorkomen. Naast dat magnesium goed is voor je spieren helpt het ook met een betere nachtrust en zorgt het voor een hormonale balans bij vrouwen.

Magnesium zit vooral in noten, groene groenten, volkoren- en melkproducten, maar wist je dat chocolade ook vol met magnesium zit? Het is alleen wel belangrijk dat je dan de meest pure reep uitzoekt, want mineraal zit vooral in de cacaopoeder.

Omega 3

Bijna onmisbaar voor elke sporter, Omega 3. Vanwege het optimaal functioneren van de celwand zodat de juiste stoffen in en uit de cel kunnen. Dit vetzuur krijg je voldoende binnen als je een keer per week vette vis eet (bijvoorbeeld tonijn of zalm), dan is bijslikken echt niet nodig. Maar ben je geen viseter dan is het slim om bij te slikken. Hiermee ondersteun je je hart- en longfunctie en daarnaast heeft het een ontstekingsremmend effect. Het helpt je om sneller te herstellen van een training en helpt blessures te voorkomen. Omega 3 is hier in vegan vorm te krijgen.

Vitamine K2 en D3

Vitamine K2 en D3 die horen een beetje bij elkaar. K2 zorgt voor een goede instandhouding van de botten en een goed verloop van de bloedstolling. D3 zorgt juist voor ons hele skelet. De vitamine helpt bij het celdelingsproces, waardoor we een normale spierwerking hebben en ons immuunsysteem ondersteund wordt.

Vitamine K2 vind je vooral in groene bladgroente zoals spinazie en broccoli. D3 is dan weer meer terug te vinden in vette vis zoals haring en makreel.

Spirulina poeder

Dit donkergroene poedertje ruikt als een lang niet schoongemaakte vissenkom maar is o zo gezond. Het is een alg welke vooral rijk is aan eiwitten. Daarnaast heeft het net als Matcha een ontgiftende werking en is het rijk aan mineralen zoals ijzer en magnesium. De smaak is echt niet te doen dus strooi dit niet te fanatiek in je smoothie of nog beter, neem het in pilvorm!

Tenslotte nog wel even een sidenote. Ik ben geen expert en slik alleen vitamines en superfoods waar ik me goed bij voel. Voor elk supplement of superfood wat je neemt geldt hetzelfde: kijk naar wat past bij jouw levenstijl en voedingspatroon!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek