Wat gebeurt er als je te veel slaapt?

Hoeveel uur slaap jij nodig hebt, is superpersoonlijk en is iets wat verandert gedurende je leven. Als je ouder bent, heb je bijvoorbeeld minder slaap nodig. Te weinig slapen is niet goed voor je, maar te veel slapen is ook niet goed voor je. Het antwoord is dus: JA, er bestaat wel degelijk zoiets als te veel slapen.

Effecten van te veel slapen

Slaap je langer dan goed voor je is, kan dit leiden tot serieuze aandoeningen. Eigenlijk is het ook niet zo gek. Wie een paar dagen noodgedwongen ziek in bed heeft moeten doorbrengen, weet hoe het voelt om lang te moeten liggen. Onderzoekers stellen dat je vatbaarder bent voor infecties en ziektes.

Grappig artikel van Vice: deze gast lag voor een proef drie maanden in bed.

te veel slapen

Kortetermijneffecten bij sporadisch te veel slapen

Effecten op korte termijn die je wellicht zelf al hebt mogen ervaren door in het weekend uit te slapen:

  • Je bent júist moe. Dit zou kunnen komen doordat je niet een volledige slaapcyclus afmaakt, maar halverwege wakker wordt. ‘Verkeerd’ uitslapen kan dan uitpakken als een ‘verkeerde’ powernap.
  • Je hebt last van hoofdpijn. Waarom dit is, is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is je koffieverslaving. Doordat je je shotje cafeïne niet op de normale tijd binnenkrijgt, krijg je hoofdpijn.

Langetermijneffecten bij chronisch te veel slapen

De effecten van (chronisch) te veel slapen:

  • Je hebt meer kans op het ontwikkelen van een hartaandoening.
  • Je gewicht neemt toe. Waarschijnlijk doordat je je metabolisme vertraagt.
  • Je kan last hebben van een depressie en depressieve gevoelens.
  • Je hebt kans op verminderde vruchtbaarheid.
  • Je hersenwerking verslechtert.
  • Je gaat mogelijk sneller dood.

OMG, dit is heftige shizzle. Ligt het aan mij of lijken deze effecten veel op de effecten die optreden bij slaaptekort?!

te veel slapen

Langslapers / hypersomnie

Ongeveer 1-2% van de bevolking heeft te maken met de slaapstoornis hypersomnie. Deze mensen hebben meer dan 10 uur slaap per nacht nodig om normaal te kunnen functioneren en zich uitgerust te voelen. Voor mensen met hypersomnie hoeven lange nachten niet per se een bedreiging te zijn. Als je geen hypersomnie hebt, maar wel langer dan 10 uur slaapt dan kan pijn, een depressie of een andere psychologische aandoening de oorzaak zijn. Ook mensen met obesitas, diabetes, kanker of (verborgen) slaapapneu slapen langer dan normaal, laat slaapexpert Johan Verbraecken weten aan Het Nieuwsblad. Trek dus zeker aan de bel als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt!

Uitslapen

Heb je slaaptekort, dan lijkt uitslapen een redmiddel te zijn. Toch kan het beter zijn voor je lichaam om je slaaptekort geleidelijk in te halen. Behalve dat je hersenen slaaptekort efficiënt inhalen door dieper te slapen, is het voor je lichaam het beste dat je je biologische klok of ritme niet al te veel verstoort. Probeer daarom niet meer dan één uur van je normale bedtijd af te wijken. Of het nou in de avond of in de ochtend een uurtje extra is.

te veel slapen

Niet uitgerust? Neem je slaaproutine onder de loep!

Het kan zijn dat jij je in de ochtend niet uitgerust voelt en daardoor het idee hebt dat je te weinig hebt geslapen. Vergeet dan niet dat het niet altijd om het aantal uur slaap gaat, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Een fijne slaaproutine is echt superbelangrijk!

Heb je moeite met een slaaproutine voor jezelf te creëren? De Dear Good Night-challenge helpt je een handje! Hierbij gaan we kijken hoeveel slaap voor jou ideaal is en hoe jij het meeste uit je nachtelijke uurtjes kunt halen.

Bronnen: slaapinfo.nlavogel.be, hln.be

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek