blog

The Iceland Trail – Laugavegur Route IJsland

De Laugavegur Route op IJsland – een uitdagende wandelroute die je écht eens gedaan moet hebben. Ik was uitgenodigd door Travelbase om met hen de zogeheten “Iceland Trail” te doen en hier deel ik mijn ervaring en informatie. 

Een week lang op avontuur. Van sneeuwvlaktes, lavagebieden, vulkanische rookwolken en groen. Alles komt voorbij tijdens The Iceland Trail. Geen bereik, afgesloten van de buitenwereld en enkel met de groep, je rugzak, je tent, eten en kleding stap je uit je comfortzone om de volledige Laugavegur Route te voltooien. En ik kan je zeggen: MAGISCH! Doe het!

Route van +80 km

De Laugavegur route is zelf in totaal 55 km. Wij liepen de route van noord naar zuid. Van Landmannalaugar naar Husadalur. Ik kan je ten zeerste aanraden om ook de route zo aan te schieten en ik vertel je later in deze blog waarom. 

Naast de officiële route hebben wij aan het begin van de week een rondje berg gedaan om te oefenen voor we van start gingen en aan het einde van de week had je de keuze om nog een extra 11 km rondje te doen voordat je naar de laatste camping gaat. Doe je die laatste extra kilometers liever niet, dan kan je binnen 1,5 km op de laatste bestemming aankomen.

Wij hebben alle extra kilometers genomen (strebers) en tikten +80 km aan na een week. En dat als onervaren wandelaars. Ik denk dat met een beetje fitheid en een sterk karakter iedereen dit kan doen. Tevens krijg je een wandel-schema van Travelbase om te oefenen.

Weekoverzicht 

Op de website van The Iceland Trail kan je de volledige dagindeling bekijken. Maar ik wil hier vooral mijn mening delen over de dagen zodat je een beetje een ‘kijkje in de keuken’ hebt van de trail. 

Dag 1
Als je de volledige reis laat regelen door Travelbase dan heb je een fijne tijd om te vliegen. Rond de namiddag beland je op de basecamp van Travelbase: het Lavahostel vlak buiten Reykjavik. 
Je krijgt een duidelijke briefing, leert de groep kennen en hebt de kans om te oefenen met je tentje opzetten. Ik vond het een fijne manier om er echt even in te komen. Oh en nog een tip: je hebt deze dag nog de kans om lekker ergens te eten in plaats van uit een zakje (wat je de komende dagen gaat doen), dus doe dat vooral!

Dag 2

Op dag 2 heb je een lange busrit van 4 uur op de planning staan. Die vertrok pas om 10.00 uur, dus wij waren in de ochtend nog snel naar een bakkertje (Brikk) gegaan voor heerlijke koffie, vers brood en iets te veel lekkere zoetigheid. Neem vooral wat mee voor onderweg! 

Oh en die busrit verveelt niet hoor, want je ziet zoveel! Je gaat door water, je wordt door elkaar geschud door alle rotsen en het landschap verandert per minuut! Je krijgt op dag 2 alle tijd om je tentje op te zetten en de eerste berg te beklimmen als oefenrondje!

Dag 3 tot en met dag 5

Hier begint dan echt de Laugavegur route! Je loopt 24 km, 16 km en 16 km, waarna je de volledige route eindigt bij de mooiste basecamp van de week bij Langidalur. 

Eigenlijk is het zonde om heel veel details van Laugavegur te vertellen omdat het
1. Te mooi is en je het zelf moet ervaren;

2. Je letterlijk elk landschap voorbij gaat zien komen;

3. Het elke keer anders is door het weer en

4. Het ook een verrassing mag blijven en iedereen het anders ervaart.

Maar dat je wordt uitgedaagd is één ding wat zeker is. Stijl, klimmen, klauteren, door sneeuwvlaktes, over gladde stukken, groen, lavavlaktes en uiteindelijk nog door het bos van Thor! Het is pittig, uitdagend en heel bijzonder! Ook de gidsen vertelden ons dat het voor hen ook elke keer anders is door het weer! 

Dag 6
Letterlijk bizar hoe blij je kan worden van gras onder je voeten en je tentje te kunnen opzetten op een grasveldje in plaats van op een lava-vlakte!  Je hebt de mogelijkheid om een extra route van 11 km te wandelen door heerlijke groene vlaktes met een uitdagende steile klim naar beneden. Een aanrader, want het landschap is prachtig! En voor je naar het volgende en laatste basecamp  bij Þórsmörk Husadalur belandt, neem zeker de route via de berg! 3 km extra, een enorme klim maar het biedt denk ik oprecht de mooiste uitzichten van de hele week! 

Dag 7

Geen hike meer, en oprecht: dat ga je missen! Ik vond het zo zonde dat het voorbij was! Je kan in alle rust je tent inpakken, ontbijt halen bij het restaurant als je helemaal klaar bent met de zakjes eten die je meekrijgt voor de trail en je klaarmaken voor een 4 uur durende terugreis. Je hebt een korte stop bij een waterval en je eindigt weer bij het Lava Hostel waar je op een gedeelde kamer kan boeken of de laatste nacht in je tentje slaapt. Sommigen hadden ook een hotel geboekt in Reykjavik.  Op dag 7 heb je alle tijd om Reykjavik te ontdekken en om heerlijk te eten! 

Tips

Het was mijn allereerste keer op een trail-vakantie, de allereerste keer dat ik ging wandelen en ook ging kamperen. Ik ben geen expert maar dit heeft mij enorm geholpen:

  • Werk in laagjes! Doe sneldrogende kleding aan! Ik had al mijn gear van Revolution Race en het is een aanrader! Shirts, vest, jas, schoenen en een outdoor broek! Je gaat er veel aan hebben.
  • Een windafstotende softshell jas! Je kan letterlijk op één dag vier seizoen krijgen dus zeker een aanrader!
  • Regenbroek! Eentje die ademt, zoals deze!
  • Wollen sokken. Ik wist niet hoe belangrijk wollen sokken zijn met zoveel wandelen! Maar doe het!
  • Veel snacks. Eet echt functioneel en wacht niet tot je trek krijgt. Eet ieder uur een energybar, proteinereep of wat nootjes! Neem echt voldoende mee! 
  • Stokken. Ik dacht dat stokken voor oudjes waren, maar nee, die stokken heb je écht nodig en gaan je helpen! Die kan je ook huren via de organisatie. 

Ga jij mee op reis?

De reis is voor iedereen! Wij hadden een groep van 35 personen waarvan de jongste 28 jaar en de oudste eind 50. Solo reizigers, stellen, vrienden en collega’s. Alles zat er tussen. Vond ik erg leuk! Op de website van Travelbase vind je alle andere toffe reizen die zij organiseren! Hun Instagram is ook echt gruwelijk mooi om te volgen.

De basisprijs voor deze trip start op €540 (excl. vluchten). Dit is inclusief 5 kampeer-overnachtingen nabij de shelters op de Laugavegur Trail, alle interne transporten per bus en begeleiding door Nederlandstalige gidsen. Je kan daarnaast alle kampeerspullen erbij huren en ook een foodpack en bagagetransport, zodat je alleen met een dagrugzak loopt. Wij hebben dit er allemaal bijgehuurd.

Alle informatie vind je HIER.

Ik zeg: DOEN! Stap uit je comfortzone en maak herinneringen om nooit te vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: