The Lapland Trail, magisch Fins Lapland ontdekken

De hele week heb ik één woord wel honderd keer gezegd: MAGISCH! Fins Lapland is magisch mooi, onwerkelijk, een droom en alles wat daarbij past.

In deze blog lees je alles over de reis die ik maakte naar het magische Fins Lapland tijdens The Lapland Trail.

Een reis naar Lapland

The Lapland Trail is een van de fantastische reizen van de reisorganisatie Travelbase. Met deze organisatie ben ik eerder al op reis geweest, toen met The Iceland Trail. Het fijne is dat de reis volledig geregeld wordt en je nergens aan hoeft te denken. Voor mij de ultieme manier om te ontspannen. Zo ook de reis naar Äkäslompolo, waar het basecamp ligt en vanuit waar je de expeditie start. Ik vloog vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Kittilä en binnen 45 minuten bevind je je op de locatie waar het avontuur begint.

De expeditie in het kort

Vanuit het basecamp in Akäslompolo heb je elke dag een excursie of activiteit. Van tevoren krijg je een weekindeling en kan je aangeven met welke extra excursies je mee wilt gaan, zoals een husky safari of naar de rendierenboerderij. Er zijn een aantal activiteiten al vast in de excursie, zoals fatbiken in de sneeuw, langlaufen en sneeuwschoen hike. Optioneel krijg je hele gave excursies die je kunt bijboeken. Tip: Doe ze! Je krijgt spijt als je al die excursies er niet bijboekt.

Elke ochtend konden we in het hostel ontbijten met heerlijke havermout, vers brood, beleg en koffie. Een stevig ontbijt kan je zeker gebruiken, want met de vele activiteiten – en in de kou – kan je lichaam die extra brandstof goed inzetten om jezelf warm te houden. De meeste dagen begonnen we om 09.30 uur met een activiteit of excursie. Omdat we met een grote groep waren van ongeveer veertig man, werden we in twee of drie groepen verdeeld die ieder met een gids op pad ging.

Je bent, afhankelijk van de activiteit, in de namiddag weer terug om even op te warmen bij de open haard of in de sauna (heerlijk) om vervolgens in de avond naar het dorpje te wandelen om te eten of boodschappen te doen. 

Benieuwd hoe de expeditie er uitziet in een weekschema? Check dan The Lapland Trail schema van dit jaar. Uiteraard zal dat volgend jaar worden aangepast aan de vluchtdata die dan gelden etc.

De hoogtepunten

Heel eerlijk? Elke minuut van deze reis was een hoogtepunt. Je bevindt je echt in een sprookjesachtige omgeving. Het is zo bizar dat, wanneer je het vliegtuig uitstapt, je meteen een ijskoude klap in je gezicht krijgt. Het avontuur is begonnen! Van +10 graden in Amsterdam, naar -25 graden in Finland. Wat bijzonder om zo’n ijzige kou mee te mogen maken. Ik vond het een hele ervaring, van je optimaal goed kleden voor de kou tot aan de vele hoge sneeuwbulten en witte bomen om je heen. 

De grap was, ik had al honderd foto’s van de omgeving gemaakt voordat de hele expeditie nog moest beginnen. 

Op de eerste dag kreeg ik een snelcursus langlaufen omdat ik geen ervaring heb met wintersport. Fantastisch, want ik mocht direct aan de bak! Zo kon ik op de tweede dag direct een stuk makkelijker met de gids mee met het eerste langlauf-avontuur! Ook dat vond ik een hoogtepunt, het is zo rustgevend om in het bos te langlaufen. De rust, de natuur en om je heen kijken of je rendieren kunt spotten. Opwarmen doe je in een kotta, waar je je eigen vuurtje kunt maken.

En nog meer hoogtepunten van The Lapland Trail

De rendierenboerderij was ook heel bijzonder. De liefde voor de dieren, die grote wezens met hun grote geweien. Ik kon er naar blijven kijken! Dit was echt het naspelen van Frozen, de film!

Toen we met een deel van de groep boven op één van de Seven Falls stonden met onze sneeuwschoenen kreeg ik heel veel rust over me heen, zo bijzonder om te zien hoeveel ongerepte natuur in Lapland nog te ontdekken valt. 

Heel eerlijk kan ik nu het hele schema van The Lapland Trail gaan opschrijven, want ook de husky’s, de sauna met het ijswak en de aurora expeditie waren magisch. Die laatste ga ik nog wel even uitgebreid benoemen.

Het Noorderlicht

Niets liever wil je het Noorderlicht spotten als je in Lapland bent. Wat hadden we een geluk dat op onze eerste avond de voorspellingen goed waren. Na een korte wandeling kwamen we in een open vlakte waar we met veel geduld gingen wachten. Met een bessensap in de hand, en prachtige verhalen van de gids over het overleven in de kou, kwamen ineens de eerste groene stroken over ons heen. Soms verdween het en soms kwam het met nog meer groene vlagen in de hemel naar voren. Hoe bijzonder is dit natuurverschijnsel? Geen woorden voor! Het is gelukt! Gezien met eigen ogen. We zijn bijna elke avond nog wel teruggewandeld naar de plek, maar helaas hebben we de rest van de week bewolking gehad. Ik vind het een geldige reden om nog eens terug te gaan ;-)

Goed om rekening mee te houden

Als je twijfelt om zo’n reis te maken: TWIJFEL NIET en ga ervoor! Ik heb veel reizen mogen maken, maar Lapland staat sowieso in mijn top 3 en ik hoop er zeker nog eens te komen. Het is zo’n andere wereld, maar toch ook zo dichtij Nederland. Het is al heel uniek om -25 graden mee te mogen maken. En daar ook meteen mijn aandachtspuntje: bereid je goed voor! Van de organisatie krijg je een duidelijke briefing en neem dan ook alles mee wat zij aanraden. Je kan geen laagjes genoeg aan hebben en wees niet verbaasd als je met letterlijk 9 laagjes kleding de deur uitgaat. De extreme temperaturen zijn om heel serieus te nemen.

Doe daarnaast schoenen aan waar je goed op kan lopen. Ik had normale wandelschoenen aan die tevens waterdicht waren. Die waren voor mij prima om de hele week te dragen.

Door weersomstandigheden kunnen sommige activiteiten op een andere dag plaatsvinden of geannuleerd worden. Zo ging voor ons de Arctic camping – het overnachten in een tipi – niet door omdat het te koud zou worden die nacht, maar liefst -30 graden!

Wat kost The Lapland Trail?

Je kunt de Lapland Trail al boeken vanaf € 1.375 per persoon met rechtstreekse vluchten uit Brussel (incl.) of Schiphol (toeslag vanaf + € 75). LET OP!! Dit zijn de prijzen voor 2024.

Inbegrepen zijn:

 • 7 overnachtingen in de lodge
 • Vier tochten (waarvan 2 met sneeuwschoenen, 1 met fatbikes en 1 met cross country ski’s)
 • Noorderlicht safari
 • Het nodige materiaal voor de activiteiten (sneeuwraketten, langlauflatten, fatbikes, pulka’s, tenten, slaapzakken, matjes)
 • Bessensap en snacks tijdens de activiteiten
 • Rechtstreekse vlucht vanuit Brussel (ter waarde van € 425) of Amsterdam (+ supplement)
 • Transfers tussen de luchthaven en de lodge en naar de activiteiten
 • Begeleiding van The Lapland Trail Guides ter plaatse

Optioneel:

 • Sneeuwscooter tocht (€ 165 per persoon)
 • Husky safari (€ 180 per persoon)
 • Rendier safari (€ 130 per persoon)
 • Arctic camping (€ 100 per persoon)
 • Start-to-ski les (€ 50 per persoon)
 • Sauna met ijszwemmen (€ 35 per persoon)
 • Ontbijt elke dag in het basecamp (€ 75 per persoon)
 • Adventure food packs als lunch tijdens de expedities (4x) (€ 20 per persoon)
 • Reisbijstandsverzekering (+ € 59 per persoon. Meer info vind je hier)
 • Annuleringsverzekering (+ € 79 per persoon, opgelet: na je boeking is deze keuze niet meer te wijzigen. Meer info vind je hier).

De boekingen voor 2024 zijn inmiddels gesloten. Interesse in de Trail voor 2025? Preregistreer je dan om als eerste je plaatsje te claimen voor 2025!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken