Twee weken lang was iemand anders mij

social media fake

Twee weken lang was iemand anders mij. Dat moet ik even toelichten: In maart ben ik 2 weken weggeweest terwijl niemand dat mocht weten. Ik moest doen alsof ik in Nederland was, twee weken lang elke dag in de gym stond en mijn verjaardag in Nederland vierde. Alleen mijn familie, een paar vrienden en mijn vriend wisten dat ik wegging. In die twee weken had ik amper een telefoon en ontdekte: social media kan dus écht heel fake zijn.

Twee weken lang speelde Sanne alsof zij Lienke van Dear Good Morning was. Maakte Sanne mijn Instagram-posts, mijn Instagram Stories, mijn Facebook-pagina en af en toe deed ze zelfs mijn mail. Ze bedankte iedereen die me feliciteerde met mijn verjaardag, gewoon alsof ik het zelf was. En ja, ik had het daar onwijs moeilijk mee. Maar voor mij was het ook een eye-opener om te merken hoe “makkelijk” je dus iets kan faken op social media.

Maar waarom Lienke?

Als je de reden weet, neem je het mij wellicht niet meer zo kwalijk dat ik je in maart 2018 2 weken lang in de maling heb genomen. Ik zit namelijk in een programma. Het programma heet Thru, en ik ben een van de deelnemers van seizoen 2. Wellicht ken je het al van mijn vriendinnetje Milou die in seizoen 1 2017  heeft meegedaan en heel ver is gekomen.

In het kort: Thru is een internationaal programma, gemaakt door Insight TV, waarin je met een team elke dag een parcours moet afleggen. Zo ging ik dwars door Spanje: over huizen, over gebouwen, door sloten, water en winkels. Een gameshow waarin je ook tactisch moet spelen en moet “mollen”. Zie hier de trailer.

Dus terwijl ik midden in een game programma zat, moest ik doen alsof ik gewoon in Nederland was en naar de gym ging. Ik vond het rete spannend om te moeten liegen want je kent me: ik wil zo eerlijk mogelijk zijn op Dear Good Morning. Zouden mensen mij door gaan hebben of niet?

Op 12 maart 2018 dit jaar postte Sanne mijn eerste foto die ik dus een week ervoor had gemaakt. Niemand die het door had. Waarom zou je het ook door hebben?

The plan worked! Iemand anders was mij geworden!

Een week voor vertrek maakte ik in de gym allemaal selfies. Ik had verschillende kleren mee, gooide soms wat water in mijn gezicht en deed mijn haar anders. Ook zocht ik nog wat oude foto’s die ik kon hergebruiken en verwijderde op Instagram (moet natuurlijk niet zo zijn dat je denkt: hé, die foto had ik toch al gezien?).

Ik maakte mijn Instagram-teksten klaar en schreef een heel document voor Sanne hoe zij mijn Instagram kon overnemen. Zij gooide elke dag om 07:00 uur mijn foto online en de tekst die ik had gemaakt. Aangezien Sanne in dezelfde gym sport, kon zij ook stories maken, maar dan bijvoorbeeld alleen van haar benen als ze op de crosstrainer stond. Zo leek het er namelijk nog meer op dat ik in Nederland was.

My birthday

Het lastigste vond ik dat ik tijdens mijn verjaardag midden in het programma zat. We mochten alleen in de avond even snel onze telefoon hebben en that was it. Ik voelde me helemaal in een andere wereld, want geloof me, je bent 24/7 met het spel bezig (denk aan Expeditie Robinson) en het enige waar ik mee bezig was, was te bedenken hoe ik persoon x eruit kon stemmen en hoe ik in de finale zou kunnen komen.

Op mijn verjaardag plaatste Sanne een foto die ik ook van tevoren had gemaakt. Ik kreeg zoveel lieve reacties die ik pas na de opnames heb kunnen lezen.

Vanaf bovenstaande post was ik weer terug in Nederland en dus ook weer zelf actief op social media. Met een streng contract op zak en een hoge boete als ik ook maar iets zou doorvertellen heb ik dus inmiddels al 8 maanden een groot geheim wat nu EINDELIJK verteld mag worden. Ik zit dus vanaf 11 december in een programma, maar vooral dat ik mijn ontdekking over hoe social media je kan bedonderen kan delen.

Is it even real?

Ik had zoveel zenuwen en angst dat jullie door zouden hebben dat mijn foto’s niet écht zouden zijn of dat er iets niet zou kloppen! Het voelde echt alsof ik jullie twee weken lang voor de gek moest houden, fake moest zijn en dus mijn eigen glazen aan het ingooien was. Toen ik af en toe een update kreeg van Sanne dat ook maar niemand van alle volgers iets door had, vond ik wat rust en kon ik me meer focussen op het programma. “Ik zal iedereen trots maken die mij volgt!” schreeuwde ik tegen Sanne en ik heb Dear Good Morning voor het eerst in 4 jaar even los kunnen laten.

Dat je zo makkelijk iets kan faken op Instagram was voor mij een flinke eye opener. Zo voelt dat dus, om anderen voor de gek te houden. Voor mij een mooi leerproces want ik dacht meteen: nee, ik zal nooit mezelf anders voordoen, foto’s plaatsen die niet echt zijn, foto’s plaatsen die heel oud zijn of bewerkt. Ik wil liever mezelf voor 100% real laten zien. Ook als ik in bed blijf en niet om 07:00 uur ga sporten.

Instagram. Neem het met een korreltje zout. Het is heel makkelijk om niet “real live” te zijn op social media. Oh en sorry. Sorry dat ik je 2 weken lang heb voorgelogen. Dat je dacht dat ik in de gym stond, terwijl ik in Spanje aan het bikkelen was voor het programma. In sloten sprong, ruzie maakte, huilde (en ik wilde niet huilen op TV), en er alles aan deed om verder te komen. Of dat is gelukt? Je kan het programma online terugkijken via Insight TV.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 3 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 2 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • ochtendroutine en sportschema dear good morning

  Invulschema’s ochtend en sport – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • deel 1 sportplanner fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 1 – weekschema

  0.00
  In winkelmand

Het leukste cadeau om te geven. Voor alle (nieuwe) ochtendmensen.

Laten we 2021 energiek, fit, gelukkig en succesvol maken.

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.