Veilig sporten in het donker

Het is oktober en de zon komt steeds later op. Gelukkig houdt dit veel van ons niet tegen in hun ochtendroutine om te gaan sporten. Sporten in het donker als het wat rustiger is buiten kan dan ook echt heerlijk zijn, maar je moet wel net even wat meer voorbereiding treffen dan bij daglicht. Hier een aantal tips om veilig te gaan sporten in het donker.

1. Zichtbaarheid

Het voelt misschien een beetje buiten je comfortzone, maar als je in het donker gaat sporten is het juist de bedoeling dat je zo veel mogelijk opvalt. Trek je felgekleurde sportkleding aan die je normaal gesproken altijd achter in de kast laat liggen. Doe een reflecterend veiligheidsvestje aan en hang jezelf vol met lichtjes. Deze lampjes kan je vaak al voor een klein prijsje bij Bol.com kopen. Voor het donker geldt beter te veel dan te weinig. Auto’s en fietsers moeten je van zo ver mogelijk aan zien komen. 

Daarnaast is het ook fijn als jij zelf goed zicht hebt. Uiteraard scheelt het al veel om te sporten langs een weg met veel straatverlichting. Kies je er toch voor om iets verder van de grote weg te lopen, doe dan een zaklamp op je hoofd. Deze geven goed licht en belemmeren je beweging niet. Kuilen in de weg of losliggende takken zie je vaak snel over het hoofd en je kan er heel naar door vallen.

2. Liever geen (harde) muziek

Het is heerlijk om te sporten met je favoriete playlist op standje 100 en dan te knallen. Geloof me ik weet er alles van! Toch is het voor je eigen veiligheid beter om geen muziek op te zetten. Op die manier kan je beter volgen wat er in de omgeving om je heen gebeurt. Kan je niet zonder muziek? Zet het geluid dan even wat zachter en blijf alert. 

3. Stel anderen op de hoogte

Zorg er altijd voor dat anderen op de hoogte zijn van jouw sportmoment. Laat in een familie- of vrienden appgroep weten dat je naar buiten gaat. Vermeld hierbij hoelang je verwacht naar buiten te gaan en waar je ongeveer gaat sporten. Hoe specifieker jij bent, des te beter kunnen zij handelen als er iets aan de hand is met je. Laat als je klaar bent vervolgens wel even weten dat je thuis bent, dan hoeven zij zich ook niet onnodig zorgen te maken ;) 

4.Sport samen

Het is niet alleen heel gezellig, maar ook beter voor je veiligheid om samen te sporten. Met z’n tweeën sta je toch sterker. Vind je het lastig om mensen uit je omgeving mee te krijgen om te sporten, lees dan hier hoe je ze kan motiveren. 

5.Veilige route

Het kan heerlijk zijn om in een bos of park te sporten. Toch kan het park of bos een andere sfeer hebben als het donker wordt. Doe daarom altijd van tevoren research hoe het gebied is waar je in het donker wil gaan sporten. Google of vraag mensen uit de buurt of zij ervaringen hebben met het gebied waar jij naar toe wil. Hoor je te veel negatieve verhalen, neem dan geen onnodig risico. 

Loop daarnaast altijd tegen de richting van het verkeer in. Zo zie je auto’s en fietsers naderen en kan je meteen handelen als je merkt dat zij jou niet zien.

6. Zoek geen grenzen op

Normaal gesproken zal ik je heel hard aanmoedigen om verder en sneller te gaan dan de vorige keer. Ga je in het donker sporten, dan is het toch verstandiger om je grenzen op een andere manier op te zoeken. Loop je namelijk een blessure op en ben je je mobiel vergeten, dan kan het behoorlijk eng zijn op straat.

Besluit je om toch in een keer verder te gaan dan je van te voren had gepland, doe dan het rondje wat je van te voren hebt uitgezocht twee keer. Zo voorkom je dat je verdwaalt.

7. Neem je telefoon mee

Het is heerlijk om tijdens het sporten je mobiel even thuis te laten, maar neem hem voor de zekerheid toch altijd mee. Je kan zo bijvoorbeeld je livelocatie delen met anderen en als je iets overkomt dan kan je meteen bellen!

Op zoek naar nog meer tips om veilig te sporten in het donker? Klik dan hier.

Laat het donker je niet tegenhouden om lekker te gaan sporten, maar denk altijd met je gezonde verstand na. Je kan allerlei voorbereidingen treffen, maar sommige dingen blijven onvoorspelbaar. Ben je in een situatie en voel je je onveilig? Bel meteen iemand op en twijfel niet over het tijdstip waarop je belt! Daarnaast zijn de tips nu alleen voor in het donker geschreven, maar je kan ze altijd voor overdag gebruiken. En je weet het.. een work-out kan ook gewoon naast je bed. Ikzelf sport in de winter vaker binnen of ik laat me ophalen door een vriend.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek