Verbruik je in de winter meer calorieën door de kou?

Niet veel mensen zijn echt fan van het koude weer tijdens de Nederlandse winter. Maar misschien is het een troost om te weten dat kou ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt. Wellicht strijk je nu een keer vaker over je hart als je de laatste oliebol opeet of toch weer een – warme – appelflap neemt als je langs de bakker loopt. Maar hoe zit dat dan precies?

positief denken
Bruin vet

Al jaren wordt onderzoek gedaan naar het zogenaamde ‘bruine vet’ wat we in ons lichaam hebben. In tegenstelling tot ‘wit vet’ genereert het bruine vet warmte en verbrandt het calorieën. Wanneer je traint, ontstaat door de samentrekking van je spieren een hormoon. Dit hormoon, genaamd irisine zorgt ervoor dat witte vetcellen in bruine vetcellen worden omgezet. Hierdoor verbrand je calorieën. Als je het koud hebt maak je ook irisine aan. Een studie uit 2014 zegt zelfs dat 15 minuten in de kou staan rillen evenveel calorieën verbruikt als één uur in de sportschool![1] American Chemical Society heeft dit proces uitgelegd in een helder filmpje. Check dit hier: https://youtu.be/p-yVmpQoDTk.

Wat kijk jij bleek?

Wanneer het koud is, moet je lichaam hard werken om je lichaamstemperatuur constant te houden. De kleine bloedvaatjes aan jouw huidoppervlak vernauwen zich, daarom zie je er in de kou vaak bleek uit. Dit doen ze zodat er niet teveel warmte verloren gaat, en de huid minder kou van de omgeving opneemt. Doordat de bloedvaatjes vernauwen gaat je hard sneller kloppen en je bloeddruk neemt toe. Hierdoor werkt je lichaam op volle toeren!

In de kou sporten

Ook is het goed voor je vetverbranding om in de kou te sporten. Je verbrandt namelijk veel meer calorieën! Dat is gebleken uit een onderzoek aan de universiteit van Albanië. Mensen die joggen in koude temperaturen, verbranden maar liefst 34% meer calorieën dan mensen die hetzelfde doen bij een minder koude temperatuur. Dit is gemakkelijk te verklaren. Als je het koud hebt, moet je lichaam namelijk extra hard werken om warm te blijven.[2]

Cardio in de ochtend of avond?

Conclusie

Wanneer je het koud hebt, verbrand je meer calorieën. Of dit nou in de winter is of op een afgekoelde zomeravond, dat maakt niets uit. Wel is het goed om te weten dat het dus heel gezond is om in de winter lekker naar buiten te gaan om te trainen, en minder vaak op de bank te blijven zitten. Natuurlijk moet je warme kleding aantrekken, want je lichaam moet wel beschermd blijven tegen de kou.

Dus kom van de bank en burn those calories!

[1] Bron

[2] Bron

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek