Verbruik je in de winter meer calorieën door de kou?

Calorieën verbranden in de winter

Niet veel mensen zijn echt fan van het koude weer tijdens de Nederlandse winter. Maar misschien is het een troost om te weten dat kou ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt. Wellicht strijk je nu een keer vaker over je hart als je de laatste oliebol opeet of toch weer een – warme – appelflap neemt als je langs de bakker loopt. Maar hoe zit dat dan precies?

positief denken
Bruin vet

Al jaren wordt onderzoek gedaan naar het zogenaamde ‘bruine vet’ wat we in ons lichaam hebben. In tegenstelling tot ‘wit vet’ genereert het bruine vet warmte en verbrandt het calorieën. Wanneer je traint, ontstaat door de samentrekking van je spieren een hormoon. Dit hormoon, genaamd irisine zorgt ervoor dat witte vetcellen in bruine vetcellen worden omgezet. Hierdoor verbrand je calorieën. Als je het koud hebt maak je ook irisine aan. Een studie uit 2014 zegt zelfs dat 15 minuten in de kou staan rillen evenveel calorieën verbruikt als één uur in de sportschool![1] American Chemical Society heeft dit proces uitgelegd in een helder filmpje. Check dit hier: https://youtu.be/p-yVmpQoDTk.

Wat kijk jij bleek?

Wanneer het koud is, moet je lichaam hard werken om je lichaamstemperatuur constant te houden. De kleine bloedvaatjes aan jouw huidoppervlak vernauwen zich, daarom zie je er in de kou vaak bleek uit. Dit doen ze zodat er niet teveel warmte verloren gaat, en de huid minder kou van de omgeving opneemt. Doordat de bloedvaatjes vernauwen gaat je hard sneller kloppen en je bloeddruk neemt toe. Hierdoor werkt je lichaam op volle toeren!

In de kou sporten

Ook is het goed voor je vetverbranding om in de kou te sporten. Je verbrandt namelijk veel meer calorieën! Dat is gebleken uit een onderzoek aan de universiteit van Albanië. Mensen die joggen in koude temperaturen, verbranden maar liefst 34% meer calorieën dan mensen die hetzelfde doen bij een minder koude temperatuur. Dit is gemakkelijk te verklaren. Als je het koud hebt, moet je lichaam namelijk extra hard werken om warm te blijven.[2]

Cardio in de ochtend of avond?

Conclusie

Wanneer je het koud hebt, verbrand je meer calorieën. Of dit nou in de winter is of op een afgekoelde zomeravond, dat maakt niets uit. Wel is het goed om te weten dat het dus heel gezond is om in de winter lekker naar buiten te gaan om te trainen, en minder vaak op de bank te blijven zitten. Natuurlijk moet je warme kleding aantrekken, want je lichaam moet wel beschermd blijven tegen de kou.

Dus kom van de bank en burn those calories!

[1] Bron

[2] Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

 • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
 • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
 • Altijd een persoonlijk bericht
 • Kortingen en extra win-acties

De Dear Good Morning Shop

 • T-shirt zwart – I am (not) a morning person

  24.95
  Opties selecteren
 • T-shirt wit Dear Good morning

  T-shirt wit – I am (not) a morning person

  24.95
  Opties selecteren
 • Pre-order nu mijn boek!

  Meer informatie
 • E-book-HIIT-work-outs-DGM

  E-book – Let’s HIIT it (7 work-outs)

  8.75
  In winkelmand

Join jij de DGM-community?

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.