Verschil tussen een foam roller en massage bal

Nu ik ouder begin te worden, hecht ik steeds meer waarde aan mijn lichaam. Zo besteed ik steeds meer tijd aan een warming-up en cooling-down als ik ga sporten. Hiervoor gebruik ik graag herstelproducten die het soms net even een stukje makkelijker voor me maken om stijve spieren weer los te krijgen. Na een tijdje verschillende producten uitgetest te hebben deel ik je graag mijn bevindingen over de foam roller en massage bal van BLACKROLL.

Wat is een foam roller?

Een foam roller is een grote ronde buis van hardschuim waarmee jij jouw spieren en bindweefsel kan los masseren. Je kan met een foam roller in één keer een groot oppervlak van je spieren en bindweefsel los maken. Dit is fijn, want in de meeste gevallen heb je met een uitgebreide rolsessie van 5 – 10 minuten al gewenste resultaat op jouw lichaam. Lees in deze blog hoe je de foam roller het beste kan gebruiken.

Wanneer gebruik een foam roller?

Een foamroller is dus de perfecte zelfmassage tool die je voor jouw lichaam kan gebruiken, maar wanneer kan jij het beste even rollen? Wij hebben het aan de fysiotherapeut in onze DGM Hub gevraagd:

Warming-up

Om blessures tijdens de workout te voorkomen is het belangrijk dat je spieren helemaal los, ontspannen en warm zijn. Als warming-up is het noodzakelijk dat je van te voren jouw hartslag een klein beetje omhoog laat komen. Je kan dit doen door een lichte activiteit zoals joggen of fietsen te doen. Door na het joggen nog even de foam roller erbij te pakken, weet je zeker jouw spieren klaar zijn voor de workout.

Cooling down

Een cooling down na een stevige workout is onwijs belangrijk. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam tot rust kan komen en dat je kans op spierpijn verminderd. Door na het sporten meteen de foamroller erbij te pakken stimuleer je de doorbloeding en het herstelproces van jouw spieren. Lees hier waarom ik een cooling-down nooit oversla na het sporten.

Masseren van triggerpoints


Iedereen kan last krijgen van triggerpoints. Triggerpoints zijn spierknopen die ontstaan als als een klein deel van jouw spieren samentrekken. Triggerpoints zijn vervelend en kunnen in sommige gevallen zelfs pijn doen. Door met een foam roller over de spierknopen heen te rollen, verminder je de spanning op de spieren en kunnen de triggerpoints uit eindelijk verdwijnen.

Massage bal

Een massagebal heeft precies dezelfde functie als een foam roller en kan daarom ook voor een warming-up, cooling-down en het masseren van triggerpoints gebruikt worden. Door het kleine oppervlak van de massage bal kan je specifieker werken dan met een foam roller. Dit is perfect als je last hebt triggerpoints. Met de massagebal kan je de triggerpoint opzoeken en meteen los masseren.

Het verschil tussen een foam roller en massagebal

De foam roller en massagebal hebben dezelfde functie, dus welke kan je het beste kiezen? Ik kan je aanraden om beide tools in huis te hebben. Voor het losmaken van je spieren bij een cooling-down en warming up is een foam roller nou eenmaal perfect. Door het grote oppervlak ben je snel klaar. De massagebal is daarentegen weer fijner als je wat specifieker wil werken. De combinatie van de twee tools werkt voor mij het beste om mijn spieren en bindweefsel gezond en sterk te houden.

Welke tools gebruik ik?

Van BLACKROLL gebruik ik altijd deze massage bal. Daarnaast heb ik thuis inmiddels al een hele collectie van Foam Rollers die ik gebruik. Op de foto hierboven zie je de drie foam rollers die ik regelmatig gebruik.

Foam roller 1: De eerste, de meest linkse, is de meest gebruikte foam roller. Deze is goed voor iedereen.

Foam roller 2: De middelste foam roller is qua form hetzelfde als de blauwe foam roller, maar het schuim is 20% minder hard. Dat maakt dat de middelste foam roller vooral voor beginners vrij toegankelijk is. Daarnaast is hij prettig als je pijn gevoelig bent.

Foam roller 3: De rechter foam roller is fijn als je vooral een foamroller voor je rug wil gebruiken. Door de holling in het midden kan je de spieren rondom je ruggengraat goed los rollen, zonder dat je pijn ervaart.

Gebruik jij ook regelmatig een foam roller of massagebal? Ik ben benieuwd! Laat me hieronder in de reacties weten hoe jij het ervaart.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek