blog

Ben jij verslaafd aan koffie?

Ik ben wel verslaafd aan koffie. Althans, dat denk ik, want ik voel me zo kiplekker na een goeie kop. Koffie is ook zó lekker. Maar betekent dat ook dat ik echt verslaafd ben? Kan je fysiek en/of mentaal verslaafd raken aan koffie? Ik ging op onderzoek uit.

Hoe werkt cafeïne?

Dat het bij koffie om de cafeïne gaat, zal je vast niet verbazen. Dit (goddelijke) stofje stimuleert het centrale zenuwstelsel. Je bijnieren produceren adrenaline op het moment dat de cafeïne wordt opgenomen in je bloed. Dit is hét hormoon dat alle effecten van koffie veroorzaakt: je hartslag gaat omhoog, pupillen worden groter, spieren verstijven. Dit allemaal klinkt nog niet super fijn, maar doordat er tegelijkertijd glucose vrijgelaten wordt in het bloed, krijg je een energieboost. Hello, good morning!

verslaafd aan koffie

Fysieke & mentale verslaving

Behalve dat de zojuist omschreven fysieke reactie aardig op dit van een XTC-pilletje lijkt en je een energieboost krijgt, zijn er nog effecten waar je niet alleen fysiek maar ook mentaal aardig aan verslaafd kunt raken:

  • Cafeïne verbetert (een klein beetje) het geheugen;
  • Wakkert je motivatie aan;
  • Het kan sporters helpen zich voor langere tijd in te spannen;
  • Een (rust)momentje voor jezelf.
verslaafd aan koffie

Effecten alleen positief?

Nee zeker niet. En al helemaal niet als je teveel cafeïne binnenkrijgt. Bijwerkingen van een overdosis aan cafeïne zijn geen pretje: rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Heftige shit! En wist je dat cafeïne niet alleen in koffie zit, maar ook in veel soorten thee en sommige sportvoeding, zoals deze pre-workout?

Anders dan ik trouwens dacht, is het niet zo dat cafeïne vochtafdrijvend werkt. Dranken met cafeïne leveren wel degelijk vocht aan het lichaam, maar cafeïne zorgt er wel voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat omdat je nieren worden gestimuleerd. Niet meer, maar wel sneller vocht uit je lichaam dus.

Hoeveel cafeïne is te veel?

Wat teveel is verschilt per persoon, maar het Voedingscentrum zegt hierover: “Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlandse man ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag en een Nederlandse vrouw zo’n 500 milligram. De meeste gezonde volwassenen krijgen daarvan geen klachten.” Dat zijn dus 5 tot 6 koppen. Sommige mensen moeten extra uitkijken, zoals zwangere vrouwen maar ook mensen – zoals ik – met PDS. Ook slechte slapers doen er goed aan om te minderen met koffie. Lees daar meer over in mijn e-book over beter slapen.

Afkicken

Als jouw lichaam gewend is aan een dagelijkse, regelmatige dosis cafeïne, kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen: hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. Deze afkickverschijnselen kunnen wel tot een week aanhouden! Help.

Conclusie: ik ben een cafeïnejunk

Ja, je kan dus zeker wel fysiek én mentaal verslaafd raken aan koffie. Nu valt mijn koffieconsumptie trouwens best mee, ik drink 2 tot 4 koppen koffie per dag. Ik probeer mezelf te overtuigen dat het bij mij alleen mentaal is en dat ik er geen afstand van wil doen omdat ik het zo lekker vind. Toch vrees ik dat ik ook wel echt afkickverschijnselen zou krijgen als ik opeens zou stoppen. Ik kan eigenlijk niet anders concluderen dan dat ik inderdaad een cafeïnejunk ben. Ach… ja, zolang ik me goed voel! Het is nog steeds beter dan een XTC-verslaving ;-)

What about you? Had je verwacht dat koffie daadwerkelijk verslavend kon zijn? En ben jij verslaafd aan koffie? Ook? Laten we snel een bakkie pleur doen dan.

4 reacties

  1. Ik was verslaafd aan koffie. Ik besefte het zelf niet, maar m’n vriend wees me er op.
    Toen ik thuis was met m’n burnout en m’n bloedresultaten gekregen had, bleek ook m’n cortisol te hoog te zijn. Toen was het voor mij wel even nodig om op die (koffie) rem te gaan staan. Ondertussen drink ik al 1,5 maand geen caffeine meer, enkel decafine koffie en witte en groene thee (omdat die lager in caffeine zijn).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: