Dit is waarom je gelukkig wordt van HIIT

Zoals je in mijn boek kan lezen ben ik gek op een HIIT training in de ochtend. Doe je regelmatig mijn workouts? Dan weet je hoe ze opgebouwd zijn: korte, explosieve trainingen met korte rustpauzes. Dit is precies wat HIIT is, wat staat voor High Intensity Interval Training. De Tabata-training is een voorbeeld van een korte HIIT-workout. Maar waarom is deze vorm van training nou precies zo goed? Dit zijn de voordelen van HIIT.

1: Je kunt het op alle soorten sport toepassen

HIIT zegt iets over de opbouw van de training. Je wilt je hartslag in een rap tempo laten pieken, even bijkomen en dan opnieuw laten pieken. Dit doe je een paar keer. Maar de manier waarop je je hartslag kunt laten pieken kan variëren. Heb je zin om te gaan hardlopen? Dan kun je sprintjes trekken. Heb je een zwembad in de buurt? Vlinderslag er op los! Wil je in de tuin sporten? Dan kun je met grondoefeningen hetzelfde effect bereiken. Zie je de voordelen van HIIT al? Je kunt HIIT altijd en overal doen.

2: Je verbrandt in korte tijd veel calorieën én de afterburn is groter

Doordat je hartslag hoog is, verbrand je in korte tijd veel calorieën. Gemiddeld verbrand je 12-22 calorieën per minuut met een flinke HIIT-workout. Hoeveel je precies verbrandt, is afhankelijk van een heleboel factoren: hoelang train je, wat is de intensiteit van je training, hoeveel weeg je etc.

Met andere cardioactiviteiten zoals fietsen of de crosstrainer blijft je hartslag lager, waardoor je per minuut minder calorieën verbrandt. Bovendien is het afterburneffect van HIIT groter dan dat van duursporten. Je lichaam heeft na de training meer tijd nodig om te herstellen. Dit kost energie, waardoor je dus ook na je training calorieën verbrandt.

3: Je vergroot je uithoudingsvermogen

Door in explosieve intervallen te trainen, train je je hartspier. Deze – vrij belangrijke ;-) – spier wordt getraind om sneller en meer bloed rond te pompen om je training zo steeds langer vol te kunnen houden. Met andere woorden: je krijgt een betere conditie! Dit is niet alleen fijn tijdens de training zelf, maar je zult ook zien dat dagelijkse dingen, zoals traplopen en fietsen, je makkelijker afgaan.

4: Je kunt op elk niveau instromen

It doesn’t get easier, you just get stronger. Een cliché, maar o zo waar! Omdat je HIIT kunt aanpassen aan de sport die je wilt (punt 1) en je uithoudingsvermogen verbetert (punt 3) is HIIT super toegankelijk voor iedereen. Het gaat erom dat je jouw maximale hartslag bereikt. Hierdoor ziet de training er anders uit voor iemand die net komt kijken, dan voor een ervaren sporter. Het mooie is dat de training hierdoor niet minder effectief is. Je past het alleen aan, dus je kunt bijvoorbeeld steeds meer herhalingen binnen de tijd afronden.

5: Je kunt kracht en conditie in één training proppen

Efficiënt trainen is top. Zeker in de ochtend! Niet alleen qua tijd is HIIT een goed idee, maar je kunt ook twee vliegen in een klap slaan als je kiest voor een HIIT met grondoefeningen. Stop dus push ups, mountain climbers en skaters in je HIIT workout. Dan train je niet alleen je conditie (punt 3), maar je wordt ook sterker!

6. Hetzelfde effect in minder tijd

Wetenschappers van de McMaster University deden een onderzoek om aan te tonen dat je met een HIIT training wel degelijk hetzelfde bereikt als met een normale training. Voor het onderzoek lieten ze twee groepen mannen 12 weken lang een trainingsschema volgen. De eerste groep deed een training van 45 minuten. De tweede groep deed een 10 minuten HIIT training. Na 12 weken waren beiden groepen mannen wel 20% positief verbeterd in hun sportprestatie. Dat terwijl de eerste groep in totaal 27 uur lang heeft getraind, terwijl de tweede groep slechts 6 uur er op had zitten.

Zoals je in mijn boek kan lezen ben ik gek op een HIIT training in de ochtend. Er zijn nog wel 100 voordelen van HIIT te bedenken, maar dit zijn toch wel de zes meest belangrijke. Als je nu nog niet overtuigd bent om óók HIIT te proberen, dan weten wij het ook niet meer ;-)

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek