Vroeg opstaan: voordelen en tips

Iedereen weet inmiddels hoe verslaafd ik ben aan vroeg opstaan. Een uurtje eerder beginnen aan de dag om mijn hobby’s te kunnen doen. I love it. Maar om jou nog meer te overtuigen hoe ideaal het is om vroeg op te staan zet ik nog eens de voordelen op een rij. Heb jij bijvoorbeeld wel eens aan puntje twee gedacht?

Goed. Vroeg opstaan kan soms nog wel lastig zijn. Ik begrijp je helemaal. Je gaat altijd later naar bed dan gedacht en oh het idee dat je het dekbed van je lichaam moet halen is al helemaal horror.

Als je eenmaal op bent begint pas dan ook echt het moment dat je beseft waarvoor je het hebt gedaan. Eigenlijk is de rekensom heel simpel. Elke morgen één uur eerder opstaan geeft je zeven uur per week extra tijd voor je hobby’s. Dat is zo’n 30 uur per maand en dus zo’n 365 uur in het jaar. Weet je wel hoeveel uur dit is?! Holy wauw. Dat kan je leven dus écht oprecht veranderen.

vroeg opstaan voordelen en tips

Geen afleiding

Het meest fijne aan vroeg opstaan is dat je geen afleiding hebt. Je hebt nog geen klagende collega’s om je heen of de buren die weer begonnen zijn met een verbouwing. Het is nog rustig op straat, je mail stroomt nog niet over en… het is toch echt zo dat je lichaam uitgerust is voor opperste concentratie. Wist je dat je je het beste kunt concentreren vlak nadat je ontwaakt? Just saying!

Focus op jezelf

Het belangrijkste aan vroeg opstaan is dat je het voor jezelf doet. Omdat je zelf graag meer uit het leven wilt halen. Je focust dus volledig op je eigen moment en de ochtend is volledig me-time. Dit zorgt er automatisch voor dat je relaxter de dagen doorkomt, omdat je tijd hebt gemaakt voor jezelf.

Je herkent het vast wel. Zoveel deadlines en je agenda stroomt over zodat je bijna niet meer weet wanneer je nou echt even een momentje voor jezelf had, afgezien van de wc-sessies.

Positiever

Uit vele onderzoeken is gebleken dat ochtendmensen over het algemeen positiever zijn dan avondmensen. Hoe dit komt? Vrij simpel. Een ochtendmens is het meeste actief in de ochtend, heeft energie voor tien en gaat vol goede moed aan de slag met de dag.

Doordat je een frisse en energieke start hebt, word je vanzelf enthousiast. Je bent rustig vanbinnen en hebt je eigen momentje al gehad. Hierdoor is het bijvoorbeeld minder erg om een lange meeting in te gaan met je vervelende baas. Dat kan je makkelijker aan dan je collega die heeft liggen snoozen. Probeer het maar, het is echt zo!

Gezonder

Dit vind ik dus heel interessant. Uit onderzoek blijkt dat ochtendmensen gezonder eten. Ergens is dat ook wel heel logisch. De momenten dat je een zak chips leegeet, borrelhapjes op tafel zet of nog even een ongezond tussendoortje pakt, zijn meestal niet in de ochtend. Avondmensen hebben een langere avond en dus meer tijd om ongezond te eten. Dit blijkt dus ook te gebeuren. Avondmensen eten minder gezond.

lienke in haar keuken met haar eigen philips koffiezet apparaat

Hoe flik je het?

Oké leuk, geen afleiding, me-time, je bent positiever en je eet gezonder. Vier voordelen die je hopelijk al enthousiast genoeg maken om toch echt eens vroeger op te staan. Maar hoe flik je het nou? Hierbij enkele tips die je goed kunnen helpen.

1. Ga niet snoozen. Je maakt het jezelf nog moeilijker om op te staan omdat je het uitstelt. Eén keer de wekker en meteen uit bed.
2. Gooi bij het opstaan meteen een plens water in je gezicht of ga douchen. Je lichaam krijgt meteen een opkikker.
3. Koffie. Daar hoef ik verder geen uitleg bij te geven he? ;-)
4. Shotje gember/citroen. Ja dit doe ik wel eens. Geloof me… Je bent nog nooit zo alive geweest op de vroege morgen.
5. Download de DearGoodChallenge. Deze challenge gaat je helpen om eerder op te staan.
6. Weet waarvoor je eerder opstaat. Heb een doel en ga aan de slag.
7. Leg je kleding de vorige avond al klaar. Als je wakker wordt, hoef je niet na te denken over wat je aantrekt, je hoeft het alleen aan te doen.
8. Zorg ervoor dat je ochtendroutine op papier staat. Als je wakker wordt, weet je exact wat je moet doen.
9. Moet ik deze echt noemen? Ja, toch wel. Zorg ervoor dat je genoeg hebt geslapen. Goed slapen is the key van het zijn van een ochtendmens. Op tijd naar bed dus en genoeg slaapuren maken.
10. Beloon jezelf! Lukt het jou om een week lang een uurtje eerder op te staan? Doe jezelf iets cadeau, bijvoorbeeld een lekkere koffie buiten de deur of die mooie planner die je altijd al had willen kopen.

In mijn boek vertel ik je een heel stappenplan die je kan toepassen voor een perfecte ochtendroutine en hoe je nog sneller met volle energie uit bed springt.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 1. Ik heb zo veel moeite met vroeg opstaan! Vooral als ik een avond dienst heb 15:30-22:00 vaak lig ik dan in bed tot 11 uur.
  Dan denk ik ja als ik te vroeg opsta ben ik straks kei moe als ik in mijn avond dienst bezig ben!

  Don’t know what to do about it!

 2. Hallo,

  Ik zou mij heel graag inschrijven in de community. Ik woon echter in Frankrijk en heb alleen een Franse bankkaart waardoor ik niet kon betalen. Ik krijg telkens een foutmelding.
  Kan ik eventueel via overschrijving betalen aub?

  Met vriendelijke groet
  Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek