blog

Waar komt die 10.000 stappen per dag eigenlijk vandaan?

Als je een sporthorloge, zoals een Fitbit of een Garmin hebt, dan heb je het vast wel eens gezien. Vaak staat het dagelijkse stappendoel ingesteld op 10.000 stappen per dag. Maar waarom, vroeg ik me af? Waarom 10.000 stappen?

Sinds mijn sporthorloge bijhoudt hoeveel stappen ik zet, MOET ik elke dag mijn doel halen. Blijk ik ’s avonds om 22.00 uur pas 8000 stappen te hebben gezet, dan ga ik gerust nog de deur uit om die overige 2000 stappen te zetten. En dat gaat langzamer dan ik dacht. Met een uur tot anderhalf uur achter elkaar wandelen zit ik pas aan die 10.000. Toch hoor ik ook vaak dat een half uurtje per dag bewegen gezond is. Waar komt die 10.000 dan vandaan? Ik ging op onderzoek uit.

Onderzoek uit Japan

Hoppa! Het getal 10.000 blijkt niet uit de lucht te komen vallen. De Japanse arts Yoshiro Hatano deed in de jaren 60 een onderzoek naar gezondheid en stappen zetten. Een logische uitkomt uit zijn onderzoek was dat mensen die voldoende bewegen gezonder zijn dan mensen die bijna niet bewegen. Ook kwam hij erachter dat mensen gemiddeld 6000 stappen per dag zetten, wat niet genoeg is voor een gezond leven. Om gezond door het leven te gaan, zouden dat er 10.000 moeten zijn. Die 4.000 extra stappen zijn precies een half uurtje stevig doorstappen. Daar komt dat half uurtje per dag bewegen dus vandaan!

10.000 stappen per dag 2

Wandelen is heel effectief

Wandelen is hartstikke effectief om vet te verbranden. Een half uurtje per dag voor iemand van 60 kilo en met een snelheid van 5 kilometer per uur zorgt al snel voor een verbranding van 150 kilocalorieën. Als je 6,5 kilometer per uur wandelt zijn dat er 175. En het kost nauwelijks moeite, daar houd ik van. Maar dat is niet het enige, hier lees je nog 4 redenen om te gaan wandelen. Vind je wandelen saai, dan heb ik hier laatst tips voor je op een rij gezet.

10.000 stappen per dag 3

Check het zelf

Om al je wandelingen bij te houden, heb je niet per se een sporthorloge nodig. De meeste telefoons kunnen het ook. Op een iPhone kun je in de app ‘Gezondheid’ zien hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Iets minder nauwkeurig dan een sporthorloge, maar je krijgt een idee. Ook voor Android-telefoons zijn er verschillende apps. Hoe je die 10.000 stappen makkelijk haalt, lees je hier.

Het antwoord op mijn vraag is heel logisch dus eigenlijk!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: