Na een zware sportsessie wil je het liefst zo snel mogelijk onder de douche springen om je daarna klaar te maken voor je dag. Toch is dat niet het meest verstandige om te doen als je als je net veel van je lichaam hebt gevraagd na een workout. Ik leg je in deze blog uit waarom het belangrijk is om ook een cooling-down te doen na het sporten.
Je lichaam even tot rust laten komen
Een cooling-down is onwijs belangrijk om je lichaam tot rust te laten komen. Of je nou een aantal kilometers hebt hardgelopen, een stuk hebt gefietst of een workout thuis in de woonkamer hebt gedaan, je hartslag is waarschijnlijk flink omhoog gegaan in de tijd dat jij hebt gesport. Door meteen over te schakelen naar de ruststand raakt je lichaam in de war. Dit kan er voor zorgen dat je duizelig wordt. Je kan de cooling-down opsplitsen in twee fases. De eerste fase is er op gericht dat jij je hartslag langzaam laat zakken. Dit kan je doen door na de zware activiteit nog een paar minuten op een rustige manier in beweging te blijven. Denk hierbij aan even uit wandelen of langzaam fietsen.
Verminder je spierpijn
Het tweede gedeelte van de cooling-down richt zich volledig op het herstellen van jouw spieren. Tijdens het sporten krijgen jouw spieren een hoop te verduren. Spierpijn ontstaat door ophoping van melkzuur en bij hele zware workouts ontstaan er zelfs kleine spierscheurtjes die moeten herstellen. Als je begint met sporten zal de spierpijn wat vaker optreden dan als je al een tijdje aan het trainen bent. Dit komt omdat je spieren sterker worden. Gelukkig, kan je een hoop doen om je spierpijn te verminderen. Hierin speelt de cooling-down een belangrijke rol.

Tips voor een goede coolingdown
Rek- en strek oefeningen
Met rek- en strek oefeningen neem je de opgebouwde spanning van je spieren af. De oefeningen pas je toe op de spieren die je getraind hebt. Ook als je jouw bovenlichaam getraind hebt is het belangrijk om deze rekoefeningen te doen. Het kan hierbij helpen om een stretchband te gebruiken.

Massage
Een massage kan goed helpen om jouw spieren los te maken. Je kan uiteraard vragen of jouw trainingspartner je meteen een uitgebreide massage wil geven na de workout, maar je kan dit ook prima alleen doen. Het is handig om altijd een massagebal in je tas te hebben. Deze massagebal van BLACKROLL is makkelijk mee te nemen in je tas en je kan zelf bepalen hoe je de druk wil uitoefenen op je spieren. Let er wel op dat je niet te hard druk zet, want dan bereik je juist het tegenovergestelde effect.

Foamroller
Het belang van foamrollers wordt gelukkig steeds meer ingezien. Foamrollers zijn ideaal om je beenspieren even los te maken na een workoutsessie. Omdat de foamrollers een groter oppervlak hebben maak je de spiergroepen als geheel los. Een foamroller is ook nog eens ideaal in gebruik. Een paar minuten rollen na je workout en je spieren zijn de rest van de dag dankbaar. Mijn favoriete foamroller is deze van BLACKROLL.
Plan je cooling-down
Zoals je al leest is een cooling-down echt nodig voor een optimaal spierherstel. Houd daarom altijd rekening met 5 tot 10 minuten extra na jouw sportsessie in de ochtend. In het begin zal het even wennen zijn om de cooling-down extra te doen, maar uiteindelijk zal je merken dat het echt een onderdeel wordt van jouw ochtendroutine.
Vind je het nog lastig om te bedenken wat je moet doen als cooling-down? In de Dear Good Morning community hebben we een fysiotherapeut in ons team van experts. Hij zal live-sessies geven over hoe jij het beste kan zorgen voor jouw spierherstel. Lees ook onze 20 tips om fit te blijven! En wil je fitter worden, lees dan onze tips voor een gezond en energiek leven.
Doe jij al een cooling-down na een sportsessie? Laat mij hieronder in de reacties weten hoe jij dit inplant en welke oefeningen je doet. Ik ben benieuwd!
Eén reactie