Waarom is een ochtendroutine belangrijk?

Wat doe jij het eerste uurtje als je wakker wordt? Je wekker uitzetten en door Instagram scrollen is voor veel mensen eerder regel dan uitzondering. Zonde! Een goede ochtendroutine zorgt ervoor dat je fitter, gelukkiger en succesvoller wordt. Je hele dag wordt een succes. Pak er dus pen en papier bij en neem je ochtendroutine onder de loep. Vanaf morgen ga je het goed doen.

De beste start van je dag

Jouw ochtendroutine bepaalt hoe de rest van je dag verloopt. Je ochtendroutine is de kickstart van je dag. Een vrolijk eerste uurtje waarin jij bepaalt wat je doet, maakt je fitter, gelukkiger en succesvoller dan je nu al bent. Het is ook logisch: niemand wordt beter van een gehaaste ochtend waarin je nog net een kop koffie naar binnen kunt gieten voordat je de deur uit rent voor je eerste afspraak. Vanaf morgen ga je het anders doen. Dit zal je ervaren:

 • Door op tijd op te staan, loop je voor op de rest van de wereld. Je loopt een stapje voor.
 • Door genoeg tijd uit te trekken voor jouw ochtendroutine, begin je de dag in rust. Dat gevoel houd je vast gedurende de dag. Het helpt je beslissingen te nemen vanuit rust in plaats vanuit stress en haast.
 • Door in de ochtend te bewegen, geef je je metabolisme een kickstart. Daardoor krijg je meer energie.
 • Door ’s ochtends iets te doen waar jij blij van wordt, kom je vooruit. Je haalt makkelijker je doelen met maar een kleine tijdsinvestering.

Zonder ochtendroutine is de kans groot dat je geen van bovenstaande voordelen ervaart. Mensen zijn van nature nou eenmaal liever lui dan moe. Veel van wat we doen, gaat op de automatische piloot. Niet gek dus dat je niet vooruit komt als je ochtendroutine elke ochtend bestaat uit: wekker uitzetten, door social media scrollen, mail checken, aankleden, koffie, misschien zelfs een ontbijtje en gaan. Nul tijd voor jezelf, nul tijd om aan je doelen te werken en nul tijd om te bewegen. Je zal dus bewust aan de slag moeten gaan met een fijne ochtendroutine. En doe dat nou maar. Je leven wordt er een stuk leuker van. Het is alleen niet makkelijk om een routine te creëren, daarom staat er in de DGM Community een cursus die je binnen 66 dagen helpt om een routine neer te zetten.

Ochtendroutine met koffie

Ochtendroutine van succesvolle mensen

Je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Kijk gewoon naar hoe anderen het doen. Onderzoeksjournalist Laura Vanderkam deed dat ook. Ze onderzocht de ochtendroutine van succesvolle mensen en bundelde haar bevindingen in What Most Succesfull People Do Before Breakfast. Enorm interessant! Als je de ochtendroutines van bijvoorbeeld Barack Obama, Tim Cook en Mark Zuckerberg onder de loep neemt (leestip: de ochtendroutine van deze bekende personen) kom je tot belangrijke conclusies:

 1. Succesvolle mensen gaan op tijd naar bed en staan vroeg op. Vaak al voor 06.00 uur.
 2. Ze sporten in de ochtend. Gezondheid is prioriteit.
 3. Ze werken ’s ochtends aan een belangrijk persoonlijk project. Mail en social media zijn geen prioriteit.
 4. Ze werken met een duidelijke planning.

Beste tijd voor de wekker

Er is geen optimale tijd om je wekker te zetten. Voor de een werkt 04.00 uur perfect, de ander vind 06.00 uur al vroeg, maar ook 07.00 uur is prima. Belangrijk is wel dat je voldoende tijd neemt voor je ochtendroutine. Zet de wekker dus niet om 07.00 uur als je om 07.30 uur de deur uit moet. Neem ruim de tijd. Dat zorgt voor rust. Haast moet je echt vermijden.

Dont’s in je ochtendroutine

Wat zit er nu in de ochtendroutine wat je echt moet skippen? Stop met snoozen, want gebroken slapen kan je suf maken. Daarnaast is het zo ontzettend belangrijk, en dat vergeten de meeste mensen, om je dag niet te laten leiden door de taken van een ander. Wil je het echt goed doen? Start je dag dan niet met het checken van je mail. Dan begin je meteen met andermans prioriteiten. Hetzelfde geldt voor social media. Je start de dag met wat een ander belangrijk genoeg vindt om te delen. Zet jezelf op nummer 1 in de ochtend en ban social media en je mail uit je ochtendroutine.

Wil je meer weten over ochtendroutines of wil je tips over eerder opstaan? Kijk dan hier bij stap 2 van de DGM-ochtendroutine: Eerder opstaan.

Ideeën voor jouw ochtendroutine

 1. Beweging: Maak bijvoorbeeld een korte wandeling, ga drie minuten planken, doe een HIIT-work-out van 7 minuten, ga een rondje hardlopen, doe je favoriete work-out in de sportschool. Het maakt niet uit wat je doet. Als je maar beweegt in de ochtend.
 2. Goed ontbijten: neem echt de tijd voor een goed en voedzaam ontbijt. Maak je gezondheid prioriteit.
 3. Mediteren: bijvoorbeeld met de app Headspace of met deze drie tips om te mediteren
 4. Lezen: maak minimaal tien minuten vrij om eindelijk eens toe te komen aan die stapel boeken die op je wacht. Je kunt ook kiezen voor zelfhulp- of ondernemersboeken, zoals het boek Dear Good Morning ;) of The $100 startup om jezelf te ontwikkelen.

Voorbeeld van een ochtendroutine

Wat voor de een werkt, hoeft absoluut niet voor de ander te werken. Zie dit dus echt als een voorbeeld waar je inspiratie uithaalt om je eigen ochtendroutine te ontwikkelen. Niet om één op één te kopiëren. Het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou werkt. Waar word jij fitter, gelukkiger en succesvoller van?

06.00 uur De wekker 

06.02 uur Licht aan en gordijnen open

06.05 uur Sportkleding aan

06.07 uur Bed opmaken

06.10 uur Toilet

06.12 uur Glas water drinken

06.15 uur Starten met een work-out, bijvoorbeeld een wandeling, hardlopen, planken, HIIT etc.

06.35 uur Douchen, aankleden, verzorging, make-up etc.

06.55 uur Ontbijt

07.10 uur Boek lezen, meditatie of werken aan je doelen

07.30 uur Klaar om de werkdag te beginnen

In mijn boek ga ik dieper in op het creëren van een ochtendroutine en hoe je deze routine ook leuker kan maken.

Nog even in het kort

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden en denkt: IK MOET OOK EEN OCHTENDROUTINE! Meteen aan de slag gaat met een ochtendroutine die bij jou past én je wekker morgen iets eerder zet. Ik heb de voordelen van een ochtendroutine opgesomd, onder andere dat je altijd een stap voorloopt. Succesvolle mensen staan altijd vroeg op en sporten en belangrijke projecten staan centraal. Hoe laat je opstaat, maakt niet uit, als je maar genoeg tijd uittrekt voor je ochtendroutine. Waar die uit moet bestaan, is aan jou. Neem de do’s en don’ts mee en bekijk het bovenstaande voorbeeldje uit dit artikel nog eens als je zelf een ochtendroutine gaat samenstellen die bij jou past.

En wil je nog meer weten over het belang van een ochtendroutine? Je vindt in deze blog Over een energieke ochtendroutine: 20 tips nog veel meer weetjes en tips.
Succes!

Jouw ochtendroutine

Ik ben enorm benieuwd naar jouw ochtendroutine. Heb je er een of juist niet? Waar bestaat jouw ochtendroutine uit? Laat het hieronder weten in de reacties of deel jouw ochtendroutine met #deargoodmorning op Instagram. Hierdoor ben je meteen onderdeel van de DGM-community en maak je kans op een te gek DGM-shirt. Laten we elkaar inspireren met elkaars ochtendroutine. 

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken