Waarom is eiwitinname belangrijk?

Hoe belangrijk is eiwitinname eigenlijk? De proteïneshakes en eiwitrepen vliegen je om de oren. Niet alleen de de fanatiekelingen die iedere dag in de sportschool staan zweren bij dit goedje, maar ook hardlopers en zwemmers en yogi’s hebben baat bij eiwitten. Lees in deze blog waarom een goede eiwitinname belangrijk is voor iedere sporter.

Wat zijn eiwitten?

Laten we eerst eens bekijken wat eiwitten (proteïnes) eigenlijk zijn. Eiwitten zijn betrokken bij de opbouw en bij het herstel van je spieren. Iedere keer als jij gaat sporten, treedt er spierschade op. Gelukkig is dat helemaal niet erg. Je lichaam repareert deze schade zelf. Na de reparatie zijn je spieren een klein beetje groter en sterker. En laat dat nou precies datgene zijn wat we willen bereiken ;)

Maar om die schade te repareren heeft je lichaam wel nieuwe bouwstenen nodig: juist, eiwitten! Zonder eiwitinname kunnen je spieren zich niet goed herstellen, waardoor de kans op erge spierpijn wordt vergroot. Belangrijk dus!

gezond eten, eiwitinname, eiwitten
Eiwitten haal je niet alleen uit gezond eten

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Eiwitten zijn nodig om je spieren te laten herstellen van het sporten. Hoe meer, hoe beter gaat helaas niet op. Het is echt niet nodig om 5 eiwitrepen per dag te eten als je drie keer per week een uurtje in de sportschool staat. Met gewoon gezond eten bereik je al heel veel.

Maar hoeveel heb je dan nodig? Hier een rekensommetje. Gemiddeld heb je per dag ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit gemiddelde geldt voor normaal actieve, gezonde personen. Een vrouw van 65 kilogram heeft gemiddeld per dag dus 52 gram eiwitten nodig. Daar hoeft ze niets extra’s voor te eten, want gemiddeld krijgen jongvolwassen vrouwen 68 gram eiwit per dag binnen.

Als je, net als ik, een paar keer per week flink sport, heb je wel iets meer eiwitten nodig! Gezond eten is belangrijk, maar je hebt dan wel aanvulling nodig, want je haalt niet alles uit het eten. Hoeveel precies is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met factoren zoals gewicht en sportintensiteit. Er is geen gemakkelijk rekensommetje voor.

Maar hoe weet je dan hoeveel je eiwitinname moet zijn? Probeer het uit! Ga ermee aan de slag. Probeer en leer. Je merkt vanzelf waar je lichaam goed op reageert.

gezond eten, eiwitinname, eiwitten

Waar haal ik die vandaan?

Eiwitten zitten in allerlei dierlijke en niet-dierlijke producten. Een aantal voorbeelden:

  • Magere kwark: in een schaaltje van 150 gram zit 15,8 gram eiwit
  • Gekookt ei: in een ei zit 6,2 gram eiwit
  • Linzen: in 100 gram linzen zit 8,75 gram eiwit
  • Chocomelk: in een glas van 200 mililiter zit 6,4 gram eiwit
gezond eten, eiwitinname, eiwitten

Snel en veel eiwitten innemen

Heb jij geen zin om een hele maaltijd klaar te maken om aan jouw dagelijkse eiwitinname te voldoen? Dan kan je ook kiezen voor een eiwitreep of eiwitshake. Eiwitrepen en eiwitshakes bevatten relatief weinig calorieën en een grote hoeveelheid eiwitten. En ze zijn ook nog eens lekker!

Mijn favoriete eiwitshakes vind je hier in deze blog en mijn favoriete eiwitsnacks hier.

Het is dus hartstikke belangrijk dat jij, sportliefhebber, genoeg eiwitten binnenkrijgt!

Vertel: wat doe jij om voldoende eiwitten binnen te krijgen na het sporten? Laat dat weten in een comment hieronder.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

  1. Mooi duidelijk beschreven. Ik neem altijd een bak kwark na het sporten en een eiwitshake. Verder let ik wel op mn eiwit intake teveel is ook weer niet goed;)

  2. Mooi geschreven. Ik heb in het begin van mijn lessen met pt ook veel info over voeding gekregen, dus ook over eiwitten, maar ik moet wel opletten dat ik voldoende binnen krijg, gaat niet altijd zo makkelijk.

  3. Ik vind het nog steeds lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen door ‘normale voeding’. Griekse yoghurt gebruiken met mijn muesli ‘s ochtends ipv melk helpt wel al flink!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken