blog

Waarom is eiwitinname belangrijk?

Hoe belangrijk is eiwitinname eigenlijk? De proteïneshakes en eiwitrepen vliegen je om de oren. Niet alleen de de fanatiekelingen die iedere dag in de sportschool staan zweren bij dit goedje, maar ook hardlopers en zwemmers en yogi’s hebben baat bij eiwitten. Lees in deze blog waarom een goede eiwitinname belangrijk is voor iedere sporter.

Wat zijn eiwitten?

Laten we eerst eens bekijken wat eiwitten (proteïnes) eigenlijk zijn. Eiwitten zijn betrokken bij de opbouw en bij het herstel van je spieren. Iedere keer als jij gaat sporten, treedt er spierschade op. Gelukkig is dat helemaal niet erg. Je lichaam repareert deze schade zelf. Na de reparatie zijn je spieren een klein beetje groter en sterker. En laat dat nou precies datgene zijn wat we willen bereiken ;)

Maar om die schade te repareren heeft je lichaam wel nieuwe bouwstenen nodig: juist, eiwitten! Zonder eiwitinname kunnen je spieren zich niet goed herstellen, waardoor de kans op erge spierpijn wordt vergroot. Belangrijk dus!

gezond eten, eiwitinname, eiwitten
Eiwitten haal je niet alleen uit gezond eten

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Eiwitten zijn nodig om je spieren te laten herstellen van het sporten. Hoe meer, hoe beter gaat helaas niet op. Het is echt niet nodig om 5 eiwitrepen per dag te eten als je drie keer per week een uurtje in de sportschool staat. Met gewoon gezond eten bereik je al heel veel.

Maar hoeveel heb je dan nodig? Hier een rekensommetje. Gemiddeld heb je per dag ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit gemiddelde geldt voor normaal actieve, gezonde personen. Een vrouw van 65 kilogram heeft gemiddeld per dag dus 52 gram eiwitten nodig. Daar hoeft ze niets extra’s voor te eten, want gemiddeld krijgen jongvolwassen vrouwen 68 gram eiwit per dag binnen.

Als je, net als ik, een paar keer per week flink sport, heb je wel iets meer eiwitten nodig! Gezond eten is belangrijk, maar je hebt dan wel aanvulling nodig, want je haalt niet alles uit het eten. Hoeveel precies is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met factoren zoals gewicht en sportintensiteit. Er is geen gemakkelijk rekensommetje voor.

Maar hoe weet je dan hoeveel je eiwitinname moet zijn? Probeer het uit! Ga ermee aan de slag. Probeer en leer. Je merkt vanzelf waar je lichaam goed op reageert.

gezond eten, eiwitinname, eiwitten

Waar haal ik die vandaan?

Eiwitten zitten in allerlei dierlijke en niet-dierlijke producten. Een aantal voorbeelden:

  • Magere kwark: in een schaaltje van 150 gram zit 15,8 gram eiwit
  • Gekookt ei: in een ei zit 6,2 gram eiwit
  • Linzen: in 100 gram linzen zit 8,75 gram eiwit
  • Chocomelk: in een glas van 200 mililiter zit 6,4 gram eiwit
gezond eten, eiwitinname, eiwitten

Snel en veel eiwitten innemen

Heb jij geen zin om een hele maaltijd klaar te maken om aan jouw dagelijkse eiwitinname te voldoen? Dan kan je ook kiezen voor een eiwitreep of eiwitshake. Eiwitrepen en eiwitshakes bevatten relatief weinig calorieën en een grote hoeveelheid eiwitten. En ze zijn ook nog eens lekker!

Mijn favoriete eiwitshakes vind je hier in deze blog en mijn favoriete eiwitsnacks hier.

Het is dus hartstikke belangrijk dat jij, sportliefhebber, genoeg eiwitten binnenkrijgt!

Vertel: wat doe jij om voldoende eiwitten binnen te krijgen na het sporten? Laat dat weten in een comment hieronder.

0 reacties

  1. Mooi duidelijk beschreven. Ik neem altijd een bak kwark na het sporten en een eiwitshake. Verder let ik wel op mn eiwit intake teveel is ook weer niet goed;)

  2. Mooi geschreven. Ik heb in het begin van mijn lessen met pt ook veel info over voeding gekregen, dus ook over eiwitten, maar ik moet wel opletten dat ik voldoende binnen krijg, gaat niet altijd zo makkelijk.

  3. Ik vind het nog steeds lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen door ‘normale voeding’. Griekse yoghurt gebruiken met mijn muesli ‘s ochtends ipv melk helpt wel al flink!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: