blog

Waarom planken zo goed voor je is

You hate it or you love it, maar planken is hartstikke goed voor je! Het basisprincipe van planken is niet zo lastig. Je ligt met je onderarmen op de grond en je maakt van je lichaam één kaarsrechte lijn. Zwaar? Ja! Effectief? JA! Lees hier waarom planken zo goed voor je is!

Wat is planken nou precies?

En hoe voer je deze oefening het beste uit? Planken is een fitnessoefening waarbij je alleen gebruikmaakt van je eigen lichaamsgewicht. Je hebt dus geen apparaten nodig en kan deze oefening overal (en altijd) uitvoeren. IDEAAL! Je traint met planken de core van je lichaam, wat resulteert in meer kracht, uithoudingsvermogen en balans. Waarom het planken heet? Je lichaam moet zo recht als een plank zijn wanneer je de oefening uitvoert. Let’s start!

Stap 1: zorg voor voldoende ruimte op de grond en pak eventueel een yogamatje.
Stap 2: ga liggen met je buik richting de grond en doe je ellebogen gebogen onder je schouders.
Stap 3: maak je rug recht en span je buikspieren goed aan.
Stap 4: steun op je onderarmen door jezelf omhoog te liften en alleen je tenen op de vloer te zetten.
Stap 5: trillen, zweten en volhouden maar!
Stap 6: bouw langzaam de tijd van het planken op. Het liefst minimaal een minuut!

Tip: dit HIIT-schema om je armen te trainen bevat naast de rechte plank ook twee variaties! Leuk als je de basis onder de knie hebt.

Voordelen van planken

Laten we beginnen met het feit dat je met de plankoefening niet alleen je buikspieren traint, maar je gehele core! Hieronder vallen bijvoorbeeld ook je rug- en schouderspieren. Maar daarnaast brengt planken nog een heleboel andere voordelen met zich mee…

planken

Het verbetert je balans

Een goede balans is hartstikke goed voor je gezondheid. Daarom zijn yoga en pilates natuurlijk niet voor niets zo populair. Wanneer je regelmatig de plankoefening uitvoert, zal je balans flink verbeteren.

Je traint in één keer veel spieren

Wist je dat je met deze ene oefening zo’n 29 spieren in je lichaam traint? WOW! De ideale oefening om sterker te worden en meer spierdefinitie te krijgen dus. Buik, billen, rug, schouders, benen… Je traint het allemaal!

Je verbetert je houding

Een juiste houding hebben is ontzettend belangrijk. Het voorkomt een heleboel klachten, zoals nek- en hoofdpijn en het ziet er natuurlijk ook gewoon mooi en krachtig uit. Door regelmatig te planken versterk je je core. Dit resulteert in een sterk en recht lichaam. Wist je dat een verkeerde houding zelfs voor vermoeidheidsklachten kan zorgen? Goed om wat aan te doen dus!

Het versnelt je metabolisme

Last but not least. Planken versnelt je metabolisme! Doordat je zoveel spieren in je lichaam traint, zal je wanneer je het een tijd volhoudt een sneller metabolisme krijgen. Doordat je je spieren opbouwt, zal je in rust vervolgens wat sneller calorieën verbanden. En geef toe, dat is mooi meegenomen!

Waar wacht je nog op? Aan de slag! Je hebt er niets voor nodig en het is ook nog hartstikke goed voor je! Elke dag minimaal een minuut en je zal zeker resultaat merken. Doe jij regelmatig de plankoefening?

Eén reactie

  1. Jaaaa!! Elke ochtend gelijk nadat mijn wekker afgaat, ga ik richting mijn matje om te planken. Van 45 sec in het begin, naar nu 3 minuten. En het is zeker waar: ik voel inmiddels de positieve lichamelijke effecten💪🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK:

Elke ochtend energiek uit bed,
het kan!

EXTRA OCHTEND MOTIVATIE IN JE MAILBOX?

Maandelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox.

Emmalaan 7-9
1075 AT
Amsterdam

© 2022 deargoodmorning
Website door Timo de Goede