Waarom planken zo goed voor je is

You hate it or you love it, maar planken is hartstikke goed voor je! Het basisprincipe van planken is niet zo lastig. Je ligt met je onderarmen op de grond en je maakt van je lichaam één kaarsrechte lijn. Zwaar? Ja! Effectief? JA! Lees hier waarom planken zo goed voor je is!

Wat is planken nou precies?

En hoe voer je deze oefening het beste uit? Planken is een fitnessoefening waarbij je alleen gebruikmaakt van je eigen lichaamsgewicht. Je hebt dus geen apparaten nodig en kan deze oefening overal (en altijd) uitvoeren. IDEAAL! Je traint met planken de core van je lichaam, wat resulteert in meer kracht, uithoudingsvermogen en balans. Waarom het planken heet? Je lichaam moet zo recht als een plank zijn wanneer je de oefening uitvoert. Let’s start!

Stap 1: zorg voor voldoende ruimte op de grond en pak eventueel een yogamatje.
Stap 2: ga liggen met je buik richting de grond en doe je ellebogen gebogen onder je schouders.
Stap 3: maak je rug recht en span je buikspieren goed aan.
Stap 4: steun op je onderarmen door jezelf omhoog te liften en alleen je tenen op de vloer te zetten.
Stap 5: trillen, zweten en volhouden maar!
Stap 6: bouw langzaam de tijd van het planken op. Het liefst minimaal een minuut!

Tip: dit HIIT-schema om je armen te trainen bevat naast de rechte plank ook twee variaties! Leuk als je de basis onder de knie hebt.

Voordelen van planken

Laten we beginnen met het feit dat je met de plankoefening niet alleen je buikspieren traint, maar je gehele core! Hieronder vallen bijvoorbeeld ook je rug- en schouderspieren. Maar daarnaast brengt planken nog een heleboel andere voordelen met zich mee…

planken

Het verbetert je balans

Een goede balans is hartstikke goed voor je gezondheid. Daarom zijn yoga en pilates natuurlijk niet voor niets zo populair. Wanneer je regelmatig de plankoefening uitvoert, zal je balans flink verbeteren.

Je traint in één keer veel spieren

Wist je dat je met deze ene oefening zo’n 29 spieren in je lichaam traint? WOW! De ideale oefening om sterker te worden en meer spierdefinitie te krijgen dus. Buik, billen, rug, schouders, benen… Je traint het allemaal!

Je verbetert je houding

Een juiste houding hebben is ontzettend belangrijk. Het voorkomt een heleboel klachten, zoals nek- en hoofdpijn en het ziet er natuurlijk ook gewoon mooi en krachtig uit. Door regelmatig te planken versterk je je core. Dit resulteert in een sterk en recht lichaam. Wist je dat een verkeerde houding zelfs voor vermoeidheidsklachten kan zorgen? Goed om wat aan te doen dus!

Het versnelt je metabolisme

Last but not least. Planken versnelt je metabolisme! Doordat je zoveel spieren in je lichaam traint, zal je wanneer je het een tijd volhoudt een sneller metabolisme krijgen. Doordat je je spieren opbouwt, zal je in rust vervolgens wat sneller calorieën verbanden. En geef toe, dat is mooi meegenomen!

Waar wacht je nog op? Aan de slag! Je hebt er niets voor nodig en het is ook nog hartstikke goed voor je! Elke dag minimaal een minuut en je zal zeker resultaat merken. Doe jij regelmatig de plankoefening?

?? Vind je het lastig om er een gewoonte van te maken de ochtend voor jezelf te pakken en bijvoorbeeld dus elke ochtend die plank te doen? Misschien heb je dan wat aan de tips & trics in het Dear Good Morning boek. Maar ook elke dag even journallen gaat je zeker helpen om de ochtend van JOU te maken!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

  1. Jaaaa!! Elke ochtend gelijk nadat mijn wekker afgaat, ga ik richting mijn matje om te planken. Van 45 sec in het begin, naar nu 3 minuten. En het is zeker waar: ik voel inmiddels de positieve lichamelijke effecten??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek