Waarom squatten zo goed voor je is

Wie kent nou niet de welbekende squat-oefening? Dé oefening om je billen te trainen. Het basisprincipe van squatten is niet zo lastig. Je hebt geen attributen nodig en je kan het overal (ja echt overal, haha) uitvoeren. Maar waarom is squatten nou zo goed voor je en hoe voer je deze oefening het beste uit?

Wat is squatten nou precies?

De squat-oefening (ook bekend als kniebuigen) is een oefening die vanuit je benen wordt uitgevoerd. De squat valt onder de ‘compound oefeningen’. Dit zijn oefeningen waarbij je door middel van één beweging meerdere spiergroepen traint. Daar worden we blij van! Nu we weten wat het is, is het tijd om aan de slag te gaan. Want hoe voer je de squat-oefening nou het beste uit?

Stap 1: ga rechtop staan en zet je voeten iets wijder dan schouderbreedte. Zorg ervoor dat je tenen naar voren wijzen.
Stap 2: buig langzaam door je knieën en duw je billen ondertussen naar achteren. Beeld je in dat je op een stoel gaan zitten.
Stap 3: zorg er altijd voor dat je je rug goed recht houdt door naar voren te kijken (kies één punt) en je buikspieren aan te spannen. Zorg er ook voor dat je knieën niet over je tenen heen gaan.
Stap 4: ga door tot het punt dat voor jou goed voelt en kom langzaam weer omhoog.
Stap 5: herhaal deze oefening in een soepele beweging en laat die spieren lekker branden!

TIP: wil je het wat zwaarder maken? Voeg dan gewichtjes toe aan de oefening!

Voordelen van squatten

Dat squatten goed voor je is, is geen verrassing meer. Maar wat zijn nou de precieze voordelen? En ja, dat zijn er nog veel meer dan je denkt!

Je traint veel spieren in één keer

Laten we beginnen met het feit dat je door te squatten ontzettend veel spieren traint. Namelijk je bilspieren, beenspieren, buikspieren en je rug. Eigenlijk het gehele gedeelte vanaf je buik. Door de oefening regelmatig te herhalen, zul je dus daadwerkelijk spieren op gaan bouwen. Kom maar op met die strakke billen!

Het kan blessures voorkomen

Aangezien we over het algemeen vrij veel zitten, worden onze spieren, wanneer je te weinig beweegt, zwakker en zelfs korter. Dit zorgt ervoor dat de kans op vervelende pijntjes of blessures (met bijvoorbeeld hardlopen) groter wordt. Door te squatten verleng je langzaam deze spieren waardoor de kans op blessures een stuk minder wordt.

Het stimuleert je stofwisseling en helpt vet te verbranden

Squatten verbetert je bloedsomloop en dat zorgt er weer voor dat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. In combinatie met het opbouwen van je spieren zul je door regelmatig squatten sneller vet verbranden. Let’s burn some calories!

Het verbetert je houding

Door regelmatig te squatten zal je houding zeker verbeteren. Belangrijk is hierbij wel dat de oefening goed, met een rechte rug, uitgevoerd wordt. Dit ga je merken tijdens het zitten, staan en je houding in het algemeen. Wist je dat een goede houding er ook heel zelfverzekerd uitziet? Daarnaast kan het eventuele rugklachten voorkomen.

Waar wacht je nog op, haha? Wist je dat in onze HIIT-trainingen de squat-oefening ook heel vaak terugkomt? Oefenen maar!

Categorieën

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Eén reactie

  1. Ik heb rugklachten, dus ik doe twee keer per dag oefeningen. Nu ben ik onlangs begonnen met hardlopen en toen ik opzocht welke oefeningen je kunt doen voor minder blessures kwam ik een groot deel van mijn rugoefeningen tegen (die ik dus al twee keer per dag doe) én squatten. Dus dat doe ik nu voor en na het hardlopen. Maar als ik het zo lees is het ook nog goed voor je rug?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.