Hoe overleef ik stress? Deel 1

Dat niemand echt vrolijk wordt van stress is wel duidelijk. Het voelt niet fijn en is ook nergens goed voor. Goed, een beetje gezonde zenuwen kunnen af en toe geen kwaad. Maar stress hebben we nergens voor nodig. Maar waarom is dat dan zo slecht voor je?

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van ons brein. Als er iets in je leven verandert, zoals bijvoorbeeld een nieuwe baan, een nieuw huis en een nieuwe omgeving, dan reageren onze hersenen daarop. In onze hersenen zitten namelijk allerlei verbindingen en via een soort elektrische stroompjes geven deze informatie aan elkaar door, zodat wij kunnen nadenken en kunnen handelen.

Als we nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe dingen meemaken of onszelf nieuwe handelingen aanleren, dan passen de elektrische stroompjes zich aan. Er wordt als het ware een nieuw paadje gecreëerd voor de informatie, zie het als een nieuw pad in een bos. Hoe vaker we eroverheen lopen, hoe breder en makkelijker het pad wordt.

Heus niet alle nieuwe gebeurtenissen zorgen hiervoor, dan zou je brein een grote chaos worden. Pas als ervaringen lang duren of handelingen vaak voorkomen dan gebeurt dit.

Langdurige stress is niet goed voor je

We leren dus van veranderingen en nieuwe handelingen, maar we ervaren er ook stress door. En of dit dan schadelijk is, hangt af van de periode waarover we het ervaren. Kleine gezonde momenten van stress of zenuwen kunnen helemaal geen kwaad en kunnen zelfs goed zijn. Die zenuwen voor een belangrijke meeting, een sollicitatiegesprek of een belangrijk examen kunnen juist zorgen voor die extra focus.

Deze spanningen verdwijnen ook altijd weer vanzelf als het voorbij is. Echter, wanneer we langdurig stress ervaren over bepaalde situaties, en daarin blijven hangen, dan kan het wel schadelijk zijn voor je brein.

Het vreet energie

Onze hersenen zijn getraind om zich constant aan te passen aan onze omgeving en de gebeurtenissen die we meemaken, maar dit kost enorm veel energie. Zonder dat wij het door hebben verbruiken onze hersenen wel 20% van onze energie. Ze vreten dus echt energie en hebben er belang bij dat ons lichaam goed functioneert!

Wanneer men gestresst is hebben de hersenen extra werk te doen en veel indrukken te verwerken. Daarom is stress ook vaak zo vermoeiend voor je lichaam. Een gezond leefpatroon, zonder langdurige stress, gezond eten en genoeg slaap kunnen er dus voor zorgen dat onze hersenen optimaal werken.

Oke, oke, klinkt logisch. Maar waarom is stress nu echt slecht voor je?

 • Ademhaling
  Stress zorgt ervoor dat je moeilijker of sneller gaat ademhalen en het kan astma en paniekaanvallen uitlokken bij mensen die gevoelig zijn.
 • Seks
  Stress is éen van de meest voorkomende redenen van een lager libido.
 • Geheugen
  Stress wordt vaak gerelateerd aan een slechter geheugen, moeite hebben met concentreren en het trager verwerken van nieuwe informatie.
 • Veroudering
  Oke, een eeuwige jeugd bestaat niet. Maar stress kan er mogelijk wel voor zorgen dat je sneller veroudert. Willen we niet?!
 • Spieren
  En ja, ook je spieren kunnen hieronder lijden. Wanneer je gestrest bent, spannen al je spieren zich. Die voortdurende spanning kan zorgen voor schouder-, nek- of rugklachten.
 • Zelfbeheersing
  Ook heeft het wel degelijk invloed op de zelfbeheersing van de mens. Bij sommigen uit zich dat in het eten van snoep, chocolade en andere zoetigheid. Anderen grijpen juist naar de drank en sigaretten.
 • Mentaal
  Ja logisch, maar wel belangrijk! Teveel stress is niet goed voor je mentale gesteldheid en kan leiden tot oververmoeidheid, depressies en zelfs een burn-out.

stress1

Lekker makkelijk natuurlijk om te zeggen dat je minder moet stressen. Ik weet er alles van! Maar laat dit een eye opener zijn dat stress echt een belangrijke factor is waarmee je aan de slag kan gaan! BEAT IT!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 1. Heel herkenbaar idd helaas. Er zijn zelfs nog wel meer punten. Ik ben nu n half jaar thuis met n burn out en dacht o dat gebeurt mij niet. Maar helaad.

 2. Twee jaar geleden stapte ik uit een stressvolle baan en begon een andere job. Veel rustiger, veel meer fun. Wat een verschil!

  Ruim twee maanden moeten “afkicken” van de stress. Je leert jezelf opnieuw kennen, gaat weer leven en lachen.

  Voor iedereen die een stressvol leven heeft; Stop! Haal adem! Lach! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search